Antrenorul vedetelor, secretele siluetei. Cum i-a transformat Vlad Burghelea pe Codin Maticiuc și Smiley: „Cel mai bun sfat pe care-l pot da este...”

Data publicării:
EXCLUSIV

Vlad Burghelea este unul dintre cei mai cunoscuți instructori de fitness din țara noastră. Chiar dacă atunci când a pornit la drum nu și-a propus să transforme această pasiune în meserie, acum este prima opțiune a vedetelor din România, când vine vorba de sport și nutriție. Într-un interviu în exclusivitate pentru Spectacola, Vlad Burghelea ne-a dezvăluit cum și-a descoperit această pasiune, dar și cum este să lucrezi cu persoanele publice. 

 

SPECTACOLA: Povestește-ne câteva lucruri despre tine. Când ți-ai descoperit pasiunea aceasta și când te-ai hotărât să o transformi într-o meserie?

Vlad Burghelea: Eu am început să merg la sala din clasa a 9-a, din dorința de a arăta mai bine. Toată copilăria mea am fost grăsuț și acesta a motivul principal pentru care m-am apucat de sport. La început, am mers la o sală din cartier, în care nu existau instructori de fitness, practic nu aveai cu cine să te consulți pentru un plan alimentar sau pentru un antrenament, așa că tot ce puteam face era să mă uit la cei care arătau mai bine decât mine și să „fur” puțin din antrenamentele lor.

În sala respectivă nu exista nici aer condiționat sau căldură. Țin minte că iarna ți se lipeau palmele de bară, era foarte frig, te antrenai cu geaca. Ulterior, am mers la o sală ceva mai bună, însă nici acolo nu erau persoane specializate, pentru că vin dintr-un oraș mai mic, din Roman, astfel încât acest domeniu nu era prea dezvoltat. De la început mi-a plăcut să merg la sală, iar pe parcurs totul a devenit o normalitate și probabil o dependență.

Totuși, deși făceam sală de câțiva ani, în continuare aveam probleme cu greutatea, pentru că aveam o alimentație foarte haotică, iar antrenamentul nu era nici el pus la punct. Așadar, în anul doi de facultate m-am decis să fac cursul de instructor și antrenor personal, tocmai în ideea de a învăța cum să mă antrenez. Inițial, am făcut cursul pentru mine, eu urmam cursurile la Universitatea de Petrol și Gaze și nu aveam planuri în acest sens. După ce am terminat cursul, mi-am dat seama că fitnessul e mult mai complex față de ce am învățat acolo și am început să mă documentez pe cont propriu, să merg la alte cursuri și să acumulez cât mai multă informație și aici a devenit o pasiune, când am început să înțeleg și procesul. În primii doi ani nu am antrenat pe nimeni, doar am aplicat pe mine ce am învățat, însă după această perioadă mă simțeam pregătit și am transformat-o în meserie. Mergeam la facultate și part time eram antrenor, după care am rămas antrenor full time și am renunțat la ideea de a fi inginer. 

 

SPECTACOLA: Este greu să fii cel mai bun, într-un domeniu în care concurența e atât de mare? Care crezi că sunt principalele calități ale unui antrenor de fitness?

Vlad Burghelea: Și în fitness, la fel ca în oricare alt domeniu, cred că este foarte greu să fii cel mai bun. Încă nu sunt acolo, sincer nu știu cine este cel mai bun, dar într-o zi mi-aș dori să ajung acolo. Una dintre cele mai importante calități ale unui antrenor de fitness cred că este dorința de a învăța și dorința de a deveni mai bun în fiecare zi. Chiar dacă pare un domeniu simplu, constant apar noi lucruri de învățat și mereu poți face lucrurile mai bine. Trebuie să fii dispus să aloci timp acestui proces. 

O altă calitate importantă este și empatia, cred că e foarte important să empatizezi cu persoanele cu care lucrezi și să fii implicat. 

 


SPECTACOLA: Spune-ne trei mituri din sport, pe care le auzi mereu, dar nu sunt adevărate. 

Vlad Burghelea: Singurele care îmi vin acum în cap sunt cele care spun că dacă mâncăm după ora 18:00 ne îngrășăm, că pâinea îngrașă, iar dacă facem abdomene, ardem grăsimea de pe burtă. 

 

SPECTACOLA: Știm ca ești și unul dintre antrenorii preferați ai vedetelor. Te-ai fi gândit vreodată că o sa ajungi în acest punct?

Vlad Burghelea: După cum spuneam anterior, eu credeam că voi ajunge un inginer, în niciun caz antrenor și cu atât mai mult antrenorul vedetelor din România, nu am planificat asta. A venit pe parcurs, însă, bineînțeles, am făcut acțiuni în acest sens, dar nu a fost planul meu inițial. Eu îmi doream doar să fiu din ce în ce mai bun, iar acest lucru a venit ca un bonus. 

 

SPECTACOLA: Cum e să lucrezi cu persoanele publice? Este mai complicat, decât cu persoanele obișnuite? 

Vlad Burghelea: Este un sentiment foarte tare, pentru că ești obișnuit să vezi aceste persoane doar pe social media și, inițial, ți se pare wow că poți interacționa cu ele în viața de zi cu zi. Dar totul devine o normalitate și nu, nu este mai complicat să lucrezi cu persoanele publice. Nu aplici niciun tratament preferențial, totul decurge normal. 

 


SPECTACOLA: Sunt “ascultători” elevii? Care este cel mai cuminte elev, dintre vedete, și ce rezultate ai obținut cu el? 

Vlad Burghelea: Mai mult încerc să le creez un stil de viață diferit pentru fiecare persoană în parte. Sunt diferiți, au o viață socială diferită, nevoi diferite, sunt dispuși să facă sacrificii diferite pentru a-și atinge obiectivele și atunci eu încerc să găsesc calea cea mai potrivită pentru fiecare. Din acest motiv, rezultatele diferă de la persoană, la persoană, dar poate pentru ei sunt optime. Nu cred că am avut niciodată o persoană care să nu mă asculte, dar nu pot să spun că au fost persoane care să mă asculte 100%, pentru că nici eu nu fac asta. Suntem oameni, greșim, iar scopul nostru este să dăm tot ce putem mai bun, nu să facem lucrurile perfect.

Nu am avut nicio persoană cu care să nu am rezultate. Spre exemplu, Codin Maticiuc a slăbit de la 78 la 67 de kilograme, prima dată când am colaborat cu el, acum doi ani, iar Smiley a slăbit și el aproximativ 10 kilograme.

 


SPECTACOLA: Multe fete în ziua de azi se ghidează după aspectul lui Kim Kardashian, adică posterior voluminos și talie de viespe. Putem ajunge la aceste rezultate prin sport? E realizabil?

Vlad Burghelea: Nu toate femeile pot arăta precum Kim Kardashian. Oricât de mult sport faci și orice dietă ții, nu poți să combați geneticul sau structura osoasă. Dacă tu din punct de vedere genetic, ai oasele mai late în zona bazinului și o talie mai lată, asta nu poți schimba prin sport sau alimentație. La fel este și în cazul posteriorului. Dar, nu aș vrea să vă descurajați pentru că nu puteți arăta precum idolul vostru, pentru că partea cea mai bună este că poți arăta mai bine decât acum, asta mi se pare mult mai important decât să vă identificați cu anumiți idoli. 

 


SPECTACOLA: Oferă-le un sfat celor care vor să se apuce de sală, dar nu știu de unde să pornească.

Vlad Burghelea: Cel mai bun sfat pe care-l pot da începătorilor este să privească sportul drept un lifestyle, nu un compromis de câteva luni și să încerce să înțeleagă procesul. Doar așa o să poată să-l mențină pe termen lung. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel