Cum convingi copilul să accepte un aliment nou. Mihaela Bilic: „Vreți să aveți copii sănătoși, care mănâncă de toate?”

Data publicării:
 Mihaela Bilic, captura video PRO TV, pexels.com
Descriere foto: Mihaela Bilic, captura video PRO TV, pexels.com

Mihaela Bilic a oferit câteva sfaturi esențiale pentru părinți.

Mihaela Bilic nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este printre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din țara noastră, care postează adesea pe rețelele de socializare fel de fel de sfaturi alimentare, prin care comunitatea sa poate adopta un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat. De data aceasta, subiectul principal al discuției a fost însă alimentația celor mici. În etapa de diversificare a bebelușilor, dar și mai târziu, aceștia tind să evite anumite alimente, din cauza faptului că gustul le este străin și poate textura nu e nici ea una favorabilă. Așadar, medicul vine în ajutorul părinților, pe care îi sfătuiește să insiste de fiecare dată și să nu renunțe la primul refuz categoric primit.

„Ca să-i faceți pe copii să mănânce alimente noi (și legume în special), insistați!!
Neofobie alimentară înseamnă refuzul de a mânca un aliment nou. Selectivitate alimentară înseamnă refuzul de a mânca anumite produse sau anumite texturi alimentare. În cazul copiilor ne lovim de ambele situații. Cum îi facem să accepte o alimentație diversificată? Le dăm să mănânce chiar dacă ei refuză!”, a scris Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.

Te poate interesa și: Cum să scapi de kilogramele acumulate de sărbători. Carmen Brumă, trei sfaturi esențiale

 

„Este nevoie de 10-15 expuneri repetate la un aliment nou”

Dacă un copil refuză un aliment, părinții nu trebuie să se dea bătuți din prima, spune Mihaela Bilic. Ba chiar este nevoie de foarte multe încercări, pentru a-ți da seama dacă micuțul are cu adevărat o părere negativă despre felul de mâncare. Așadar, medicul nutriționist îi îndeamnă pe adulți să încerce de mai multe ori și să nu se lase înduioșați de refuzul categoric al copilului.


„Expunerea repetată la un aliment nou s-a dovedit foarte eficientă când vine vorba de neofobie și selectivitate. Nu se cunosc mecanismele prin care se întâmpla asta, probabil copilul se obișnuiește cu gustul și aspectul noului produs. Este nevoie de 10-15 expuneri repetate la un aliment nou până când un copil preșcolar îl va accepta. Ceea ce, recunoașteți, este mult peste numărul de încercări pe care majoritatea părinților le fac. Vreți să aveți copii sănătoși, care mănâncă de toate? Forțați, insistați, perseverați!!”, a continuat Mihaela Bilic. 

Citește și: „Pastele reci îngrașă mai puțin”. Mihaela Bilic, secrete inedite pentru slăbit: Porția corectă de făinoase

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mihaela Bilic (@doctorbilic)

Cum puteți „împrieteni” copilul cu legumele

În altă intervenție avută pe rețelele de socializare, Mihaela Bilic le explica părinților cum îi pot determina pe cei mici să mănânce legume, unele dintre alimentele pe care aceștia le urăsc cel mai mult.

„MIXAȚI legumele în supă cremă sau piure, au consistență cremoasă și se evită prezența bucăților mari, care ar putea să-i deranjeze pe cei mici

 AMESTECAȚI porții mici de legumele cu cantități mai mari de paste făinoase, orez sau cartofi, în felul ăsta vor fi camuflate și trec neobservate

DECORAȚI și “condimentați”preparatele din legume cu ingrediente de nerefuzat: brânză rasă sau crutoane pentru supă, bucățele de jambon pentru fasolea verde, parmezan pentru orezul cu legume, ou ochi pentru spanac sau sos alb pentru conopida la cuptor. 

 RONȚĂIȚI împreună cu cei mici bastonașe de legume proaspete cu orice fel de sos: brânză, iaurt, ketchup, tzatziki, humus etc; de la broccoli conopidă dovlecei și ciuperci, până la ardei gras morcovi țelină și castraveți, orice se poate mânca crud!

Ca și preparate de bază, supa/ciorba nu trebuie să lipsească din meniul celor mici, fie că e vorba de masa de prânz sau de cină. Este metoda cea mai simplă de a mânca legume și a se hidrata în același timp. Țineți cont de preferințele lor: dacă iubesc structura omogenă atunci alegeți supa cremă, dacă le plac cubulețele de legume diferit colorate, atunci ciorba e varianta perfectă. Nu neglijați estetica, castronelul trebuie să fie frumos colorat și niciodată plin-ochi!
Vine toamna și odată cu ea anotimpul legumelor, includeți în meniul celor mici culoare și sănătate”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel