Cum alegi pepenele dulce. Mihaela Bilic, câteva trucuri importante: „Asta înseamnă că este copt”

Data publicării:
Sursa foto: Mihaela Bilic, Facebook, freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: Mihaela Bilic, Facebook, freepik.com

Mihaela Bilic a dezvăluit câteva sfaturi importante prin care știi dacă pepenele este unul copt sau nu.

Vara nu s-a încheiat, iar pepenele rămâne astfel vedeta sezonului. Îl consumăm pentru gustul perfect, pentru că ne răcorește sau pentru că hidratează extrem de bine, astfel că beneficiile lui sunt vizibil destul de multe. Totuși, probabil că ți s-a întâmplat cel puțin o dată să nu nimerești un pepene perfect copt și dulce, lucru care poate fi destul de dezamăgitor. În acest sens, Mihaela Bilic dezvăluie câteva trucuri prin care poți identifica dacă fructul este copt sau nu, astfel încât să te bucuri de cea mai bună experiență culinară. 

„Cum alegem pepenele?
Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon …cu condiția să fie rece și bine copt.
Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.
Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt.”, a dezvăluit Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.

Citește și: Riscurile la care te supui când consumi prea mult pepene roșu. Carmen Brumă: „Ne dorim să le evităm”

Cum alegi pepenele în funcție de forma lui

Chiar dacă poate părea ciudat, în primă fază, pepenele trebuie să fie ales și în funcție de forma sa, mai dezvăluie Mihaela Bilic. În timp ce poate părea tentant să cumperi unul oval și mare, nutriționistul spune că cei perfect rotunzi vor fi mult mai copți, decât restul.

„Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu nu ultimul rând fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă.
Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul, cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce.”, mai spune medicul nutriționist.

VEZI și: Carmen Brumă, salată de dovlecei: „Are foarte puține calorii și e foarte bună”. Se prepară în câțiva pași simpli și e ideală pentru orice dietă

Ce pepene e mai prietenos cu silueta

Cât despre care dintre cele două tipuri de pepene este mai bun pentru a fi consumat de persoanele aflate la dietă, Mihaela Bilic spune că fiecare sortiment vine cu propriile beneficii și avantaje. În final, moderația este cheia, astfel încât orice poate fi consumat, atât timp cât nu se depășește cantitatea recomandată.

„Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare, pepenele rămâne fructul vedetă al verii zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte: pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete, pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii.

Până aici suntem la egalitate. La conținutul de potasiu, minerala care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. 

La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu. Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g. 

Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă.

P. S. Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat- și grăsime mai bună ca în brânză nu există”, a explicat Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare recent.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel