Ciocolata, beneficii nebănuite. Bilic: „Efect hepatoprotector, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antiviral, antibacterian, anticancerigen”

Data publicării:
Mihaela Bilic, foto facebook / Ciocolata - foto cu rol ilustrativ/ freepick
Descriere foto: Mihaela Bilic, foto facebook / Ciocolata - foto cu rol ilustrativ/ freepick

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit ce beneficii spectaculoase ne oferă ciocolata

„Ciocolata, singura sursă de polifenoli recunoscută de EFSA

Ați auzit cu siguranță de polifenoli, acei fitonutrienți din plante cu multiple acțiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen și mulți alți “anti”... 
Ce este interesant despre polifenoli? Faptul că nu funcționează sub formă de suplimente, ci trebuie consumați din alimente: catechine în ceaiul verde, taninuri în ceaiul negru, cafeină în cafea, curcumine în curcuma, resveratrol în vinul roșu, quercitine în ceapă și capere, indoli în varză și alte crucifere, anthocianine în fructele de pădure etc. 

Deși efectele lor benefice sunt incontestabile, nu există recomandări și doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutriționiștilor fiind “consumați zilnic fructe și legume”.
Cu o excepție: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obținut o recunoaștere a efectului favorabil pentru sănătate, nici vinul roșu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normală a sângelui.

Cât înseamnă 10 g ciocolată? Un pătrățel! Este nu doar autorizat, ci și recomandat. Încetați să vă simțiți vinovați că iubiți ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Important: să fie neagră și în doză mică!!”, a explicat dr. Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel