Cea mai eficientă metodă de a scăpa de ANXIETATE. Studiu

Unsplash.com/ autor Uday Mittal
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Uday Mittal

Un nou studiu susține că anxietatea poate fi ameliorată printr-o metodă simplă și la îndemâna oricui. 

 Un program de 12 săptămâni de exerciții fizice moderate sau intense ajută semnificativ la ameliorarea simptomelor de anxietate, potrivit unui nou studiu.

 

Atât exercițiile fizice moderate, cât și cele intense ameliorează simptomele anxietății, chiar și atunci când tulburarea este cronică, arată un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Göteborg.

Studiul, publicat acum în Journal of Affective Disorders, se bazează pe 286 de pacienți cu sindrom de anxietate, recrutați din serviciile de îngrijire primară din Gothenburg și din partea de nord a comitatului Halland. Jumătate dintre pacienți trăiau cu anxietate de cel puțin zece ani. Vârsta lor medie era de 39 de ani, iar 70% erau femei.

Prin tragere la sorți, participanții au fost repartizați la sesiuni de exerciții fizice de grup, fie moderate, fie intense, timp de 12 săptămâni. Rezultatele arată că simptomele lor de anxietate au fost ameliorate semnificativ, chiar și atunci când anxietatea era o afecțiune cronică, în comparație cu un grup de control care a primit sfaturi privind activitatea fizică, conform recomandărilor de sănătate publică.


Cele mai multe persoane din grupurile de tratament au trecut de la un nivel inițial de anxietate moderată sau ridicată la un nivel scăzut de anxietate după programul de 12 săptămâni. Pentru cei care au făcut exerciții fizice la o intensitate relativ scăzută, șansa de îmbunătățire în ceea ce privește simptomele anxietății a crescut de un factor de 3,62. Factorul corespunzător pentru cei care au făcut exerciții fizice la o intensitate mai mare a fost de 4,88. Participanții nu aveau cunoștință de antrenamentul fizic sau de consilierea pe care o primeau persoanele din afara propriului grup.

"A existat o tendință de îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește intensitatea - adică, cu cât făceau exerciții fizice mai intens, cu atât simptomele de anxietate se ameliorau mai mult", afirmă Malin Henriksson, doctorand la Academia Sahlgrenska din cadrul Universității din Göteborg, specialist în medicină generală în regiunea Halland și primul autor al studiului.

 

Importanța exercițiilor fizice intense

Studiile anterioare privind exercițiile fizice în depresie au arătat îmbunătățiri clare ale simptomelor. Cu toate acestea, până în prezent a lipsit o imagine clară a modului în care persoanele cu anxietate sunt afectate de exercițiile fizice. Studiul de față este descris ca fiind unul dintre cele mai mari de până acum.

Ambele grupuri de tratament au avut sesiuni de antrenament de 60 de minute de trei ori pe săptămână, sub îndrumarea unui fizioterapeut. Sesiunile au inclus atât antrenamente cardio (aerobice), cât și de forță. O încălzire a fost urmată de un antrenament în cerc în jurul a 12 stații timp de 45 de minute, iar sesiunile se încheiau cu o perioadă de răcire și întindere.


Membrii grupului care au făcut exerciții fizice la un nivel moderat trebuiau să atingă aproximativ 60 la sută din ritmul cardiac maxim - un grad de efort evaluat ca fiind ușor sau moderat. În grupul care s-a antrenat mai intens, scopul era să atingă 75 la sută din ritmul cardiac maxim, iar acest grad de efort a fost perceput ca fiind ridicat.


Nivelurile au fost validate în mod regulat cu ajutorul scalei Borg, o scală de evaluare a efortului fizic perceput, și confirmate cu ajutorul monitoarelor de ritm cardiac.

Este nevoie de tratamente noi și simple

Tratamentele standard de astăzi pentru anxietate sunt terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și medicamentele psihotrope. Cu toate acestea, aceste medicamente au în mod obișnuit efecte secundare, iar pacienții cu tulburări de anxietate frecvent nu răspund la tratamentul medical. Timpii lungi de așteptare pentru TCC pot, de asemenea, să înrăutățească prognosticul.

Studiul de față a fost condus de Maria Åberg, profesor asociat la Academia Sahlgrenska din cadrul Universității din Göteborg, specialist în medicină generală în cadrul organizației de asistență medicală primară din regiunea Västra Götaland, și autor corespondent.


"Medicii din asistența medicală primară au nevoie de tratamente care să fie individualizate, să aibă puține efecte secundare și să fie ușor de prescris. Modelul care implică 12 săptămâni de antrenament fizic, indiferent de intensitate, reprezintă un tratament eficient care ar trebui să fie disponibil în asistența medicală primară mai des pentru persoanele cu probleme de anxietate", spune Åberg.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 10 noi 2021, 10:24 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience