Ce și-ar fi dorit Petra Pintelei să devină dacă era văzătoare. Cum și-a ales viitorul soț. Ce mesaj are pentru cei care nu mai au motivație să trăiască / video

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Captură video Youtube „Graurii"
Descriere foto: Sursă foto: Captură video Youtube „Graurii"

Petra Pintelei a fost invitată la un podcast pe canalul de Youtube „Graurii". 

Petra Pintelei este o tânără care a cucerit inimile tuturor. Ea poate vedea doar 5% și s-a remarcat prin bunătatea pe care o emană, prin vocea blândă și prin înțelepciunea sa. Tânăra a vorbit despre depresie, despre cum și-a ales partenerul de viață, dar și despre copiii care o întreabă de ce nu poate vedea. 

 

VEZI ȘI: Ce salariu are Petra Pintelei, tânăra nevăzătoare care a uimit toată România

 

 

Ce și-ar fi dorit să devină dacă era văzătoare

 

„Când eram mică voiam să fiu regină și prințesă. Sincer, tot în partea aceasta de administrație publică în care să simt și eu că am un mic aport. Eu nu simt că schimb lumea sau lucruri din acestea mărețe, dar un job în care să aduc un mic aport pentru oamenii din jur, pentru cei de lângă mine. Tot ceva în acest sens mi-ar fi plăcut să fac.”, a spus Petra Pintelei.

 

Petra Pintelei, zeci de mii de like-uri de la cititorii Spectacola. Mesajele transmise pentru tânăra care a uimit România: O minune lăsată de Dumnezeu pe acest pământ!


https://www.spectacola.ro/petra-pintelei-zeci-de-mii-de-like-uri-de-la-cititorii-spectacola-mesajele-transmise-pentru-tanara-care-a-uimit-romania-o-minune-lasata-de-dumnezeu-pe-acest-pamant_37713.html

 

 

Cum înțelege ideea de tristețe profundă, depresie

 

„Mă întristez când aud despre atâția oameni că au atâta nevoie de ajutor și că sunt atât de dărâmați de această boală și de aceste probleme. E, de fapt, și ea o dizabilitate pentru că îți îngrădește viața de zi cu zi. Ai bariere, lucruri care te opresc să faci lucrurile așa cum ți-ai dori, să faci tot ce ți-ai dori.

Eu nu pot să-i critic pe cei care suferă. Dacă ajută cu ceva, câtuși de puțin, ceea ce facem noi aici și dacă pot să mai fac ceva pentru persoane care trec prin această încercare, eu sunt aici cu inima deschisă și le doresc curaj, putere, credință. Le doresc să încerce să ia fiecare zi așa cum e și să aibă încredere că se va întâmpla și ceva frumos.”, a spus Petra.

 

Mesaj pentru cei care nu mai au motivație să trăiască

„Dragilor, dacă încă mai suntem aici, mai avem puțină treabă. Avem și noi nevoie de voi, așa cum și voi aveți nevoie de noi. Avem nevoie unii de alții! Nu abandonați faptul că aveți încă ceva de spus, de făcut. Trebuie să trăiți pentru ceva!”, a mai spus tânăra. 

 

Cum îl vede pe viitorul ei soț și cum l-a ales

„E în inimă și e lucrare divină. Tot ceea ce spun oamenii despre cum să alegi, ce să alegi, orice cuvânt, e de prisos. Contează ceea ce simți și încrederea în Dumnezeu. Dacă ai încredere în El cred că te duce spre familia pe care ți-o dorești sau spre persoana care îți este menită. 

E atât de greu de descris pentru că sentimentele sunt atât de profunde încât trec peste cuvinte, dar pot să vă spun pentru că a vedea fizic nu-și are locul aici pentru că și pe mama o văd altfel. Eu când spun „a vedea” văd cu altfel de sentiment, nu numai cum arată.

Nu am ales pe nimeni din jurul meu pe un criteriu fizic, nici nu aș ști să îi descriu fizic. Felul în care eu percep sentimentele pe care le am pentru ei, mai ales pentru el, trece de cuvinte, de aceea nici nu pot să le descriu. Nu am cuvintele la mine pentru că ele nu există în vocabularul nostru, deși e bogat și plin de cuvinte, aceste sentimente sunt total peste ce pot să explic.”, a spus ea. 

 

Cum știe că omul de lângă e un om bun

„Eu simt când un om îmi spune ceva cu mult drag, din inima și când o spune de complezență. Simt și că oamenii s-au mai uitat și urât la mine. Eu le mulțumesc tuturor celor care au scris atât de frumos după acele videoclipuri, dar să știți că am mai simțit și priviri ostile și oameni cărora nu le plăcea să vadă o persoană cu dizabilități.

Chiar dacă nu văd că te uiți urat la mine, simt că o durere în piept, simt că trebuie să evit anumite persoane după tonul vocii. Pe mine mă deranjează țipetele, tonul vocii înseamnă foarte mult. unele persoane nu își dau seama când au un ton ostil sau poate conflictual. Eu îl simt înaintea altora și încerc să-l evit pe cât posibil.

Și eu poate uneori mai am mici invidii și mă supăr pe mine când le am. Mai invidiez și eu persoane uneori sau am gânduri negative.”, a spus Petra. 

 

Ce le spune copiilor care o întreabă de ce nu poate vedea 

„Eu vorbesc cu mulți copii. Pe stradă copiii mă remarcă mai mult decât adulții și copiii sunt foarte dezinvolți și nu au acea diplomație. Îmi place foarte mult cum întreabă tare: „Dar doamna asta de ce merge așa cu bastonul?”, cu voce înaltă. Și părinții: „Taci, taci, taci că îți explic eu după!”, „Dar doamna nu vede?”, cu o voce tare și înaltă și se aude peste tot. Simt cum părinții sunt foarte rușinați și speriați, ei vor să fie delicați.

Eu, în acele momente, întotdeauna mă întorc spre copii și le spun: „Bună, cum te cheamă? Pe mine mă cheamă Petra și, într-adevăr, eu nu văd.” Le răspund la toate întrebările.

Este foarte important să educăm copiii. Dragi părinți, dacă persoana cu dizabilități pe care o vedeți alături de copiii dumneavoastră este receptivă și comunicativă, vă rog să-i lăsați să întrebe orice doresc.

Educând copiii și spunându-le că există printre noi și persoane care nu văd, care nu aud, care arată diferit, care nu merg etc, ei, ca adulți, nu vor mai avea aceste prejudecăți și bariere pe care adulții din ziua de azi le mai au, pentru că nu vor avea nici ostilități, nici multe întrebări stânjenitoare. Ei vor crește cu dizabilitatea ca fiind ceva ce există printre noi. Persoana cu dizabilități este vizibilă, trăiește printre noi.”, a mai spus Petra Pintelei. 

 

Vedeți mai multe aici:

 

VEZI ȘI: Petra Pintelei, o tânără nevăzătoare pe care toți românii ar trebui să o cunoască! Știe șase limbi străine, se machiază singură și muncește pe calculator / video:

https://www.spectacola.ro/petra-pintelei-o-tanara-nevazatoare-pe-care-toti-romanii-ar-trebui-sa-o-cunoasca-stie-sase-limbi-straine-se-machiaza-singura-si-munceste-pe-calculator-video_37651.html

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Elena Aurel | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel