Ce avere are Jane Fonda și tragediile care i-au marcat viața. Celebra „Grace” și-a construit un adevărat imperiu

Data publicării:

Vedeta din "Grace and Frankie"  are o avere de sute de milioane de dolari la 83 de ani. Viața actriței nu a fost deloc lipsită. Când avea doar 12 ani, Jane Fonda și-a pierdut mama, care s-a sinucis din cauza tulburării bipolare de care suferea.

La 83 de ani, Jane Fonda nu are de gând să se pensioneze. Deși cel mai recent ați văzut-o în rolul lui Grace Hanson în serialul de succes Grace and Frankie de pe Netflix, cariera ei de actriță s-a întins pe parcursul a șase decenii, ceea ce i-a adus recent un premiu Globurile de Aur Cecil B. deMille, un premiu pentru întreaga carieră pentru "contribuții remarcabile în lumea divertismentului".

Rezultatul muncii sale de jumătate de secol pe marele ecran? O avere netă estimată la 200 de milioane de dolari, potrivit Celebrity Net Worth.  Fonda a fost practic crescută pentru succes încă din copilărie. Tatăl ei, Henry Fonda, a fost un actor laureat al premiului Oscar, în timp ce mama ei, Frances Ford Seymour, a fost o femeie din înalta societate de la Hollywood, născută în Canada.

 

Tragedia care i-a marcat copilăria

 

Jane Fonda avea doar 12 ani când mama ei s-a sinucis într-un spital de boli mintale. Tatăl ei i-a spus inițial că moartea s-a datorat unui atac de cord, dar ea a aflat adevărul un an mai târziu, în timp ce citea o revistă.

Într-un nou interviu acordat publicației People, Fonda vorbește despre traumele emoționale pe care le-a suferit în urma copilăriei alături de o mamă care suferea de tulburare bipolară - și despre cum a învățat să se împace cu toate acestea la vârsta adultă.

"Dacă ai un părinte care nu este capabil să se arate, nu este capabil să te reflecte prin ochii iubirii, are un mare impact asupra stimei de sine. Copil fiind, întotdeauna crezi că a fost vina ta... pentru că un copil nu poate da vina pe adult, pentru că depinde de adult pentru supraviețuire. Îți ia mult timp să treci peste sentimentul de vinovăție.", a declarat Jane Fonda pentru People.

Într-un interviu anterior, Fonda a dezvăluit că a refuzat să își vadă mama în timpul uneia dintre vizitele ei acasă de la instituție, cu puțin timp înainte de sinucidere. Astfel, când a aflat adevărul despre moartea acesteia, s-a simțit imediat vinovată și s-a învinovățit timp de mulți ani.
Fonda explică faptul că nu a reușit niciodată să își cunoască cu adevărat mama, din cauza bolii sale psihice. Când, în cele din urmă, a accesat dosarele medicale ale mamei sale, a aflat despre diagnosticul acesteia și a ajuns să o înțeleagă mai bine. În acest proces, a ajuns să realizeze și un lucru foarte important - că sinuciderea mamei sale nu a fost din vina ei.

"Când treci prin astfel de cercetări... dacă poți ajunge la răspunsuri, ceea ce eu am reușit să fac, ajungi să poți spune: "Nu a avut nimic de-a face cu mine"", spune ea. "Nu era vorba că nu eram adorabilă. Ei aveau probleme. Și în momentul în care știi asta, poți simți o empatie extraordinară pentru ei. Și poți ierta".

La scurt timp după moartea mamei sale, Fonda a dezvoltat o tulburare de alimentație, cu care s-a luptat ani de zile.

Fonda a mers apoi un internat în New York, urmat de doi ani la prestigiosul Vassar College. Deși a abandonat timpuriu școala, tânăra Jane și-a găsit drumul spre Paris ca model.

Abia în anii '50 Fonda a decis să calce pe urmele tatălui ei și să își construiască o carieră în actorie. 

 

Ce se întâmplă când murim? Jane Fonda, răspuns fascinant, la 83 de ani: „Nu mi-e frică de moarte, dar mi-e teamă să nu am regrete”

 

Iată cum și-a construit uriașa avere

 

Fonda a jucat în primul film alături de tatăl ei.


Având în vedere cariera actoricească de succes a tatălui ei, este logic că Fonda a început cu puțin ajutor. În 1955, Fonda avea doar 17 ani când și-a făcut prima apariție pe scenă într-o producție a Omaha Community Theatre, The Country Girl, alături de tatăl ei.

Tot în această perioadă a început să ia cursuri cu legendarul profesor de actorie Lee Strasberg, director al Actors Studio din New York City. Ea stătea alături de nimeni alta decât Marilyn Monroe , amândouă fiind îngrozitor de intimidate să facă ceva. Dar, în cele din urmă, s-a simțit mai confortabil, iar Strasberg i-a spus că are "talent cu adevărat". De acolo, totul s-a schimbat în ochii lui Fonda, care a simțit în sfârșit că are un "scop" în viața ei, a dezvăluit ea într-un videoclip pentru Oprah Network.


Cariera ei de actriță a luat rapid avânt


În 1960, cariera lui Fonda a început cu adevărat să înflorească. A luat un premiu Tony pentru cea mai bună actriță în rolul principal în piesa There Was A Little Girl și a avut prima apariție în film în comedia romantică Tall Story. A jucat rolul unei majorete care vrea să câștige inima unui jucător de baschet, interpretat de actorul Anthony Perkins.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

A continuat să jongleze cu filmul și teatrul în anii următori, jucând în filme notabile, precum The Chapman Report (1962), Barbarella (1968) și They Shoot Horses, Don't They? (1969).

A câștigat primul ei premiu Oscar în 1971 pentru cea mai bună actriță în Klute (1971) și un altul în 1978 pentru Coming Home (1978). În 1980, Fonda s-a alăturat lui Dolly Parton și Lily Tomlin în 9 to 5 - probabil unul dintre cele mai amintite filme ale sale, cu încasări de peste 103 milioane de dolari în întreaga lume. De asemenea, a câștigat un Oscar pentru On Golden Pond (1981), în care a jucat împreună cu tatăl ei.

6 lecții de la Jane Fonda pentru o siluetă de invidiat. Cum se menține în formă la 83 de ani


Fonda a continuat să primească nominalizări la mai multe premii de-a lungul vieții, iar în ianuarie, Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA) a anunțat că actrița a obținut unul dintre cele mai înalte niveluri de recunoaștere din industrie: Premiul Cicil B deMille. Premiul pentru întreaga carieră, pe care l-a acceptat pe 28 februarie la Globurile de Aur 2021, onorează cariera legendară a lui Fonda.

 

Ea a făcut celebre antrenamentele de fitness pentru femei


În ciuda succesului uriaș în actorie, Fonda avea alte planuri, cum ar fi revoluționarea industriei de fitness. Timp de ani de zile, exercițiul ales de Fonda a fost de fapt dansul. "Îmi place baletul și ceea ce face pentru mine - lentoarea, rigoarea, sentimentul de creativitate în timp ce mă mișc", a declarat ea pentru Vogue în 1979. După ce s-a accidentat la gleznă în timp ce filma The China Syndrome în 1979, Fonda a schimbat direcția și a început să facă aerobic și exerciții de forță cu instructorul Leni Cazden.


În cele din urmă, și-a deschis studioul de aerobic, Jane Fonda's Workout, în Los Angeles, care avea să-i lanseze "imperiul de fitness de mai multe milioane de dolari". Fonda a publicat Jane Fonda's Workout Book (Cartea de antrenament a lui Jane Fonda) în 1981, care a devenit rapid un bestseller, și a lansat prima ei casetă de aerobic la domiciliu, Workout, în anul următor. Dar, la început, nu a fost prea încântată de idee. "Am spus: "Nici vorbă - ce va face asta cu cariera mea cinematografică?"", își amintea ea în 1992.

Dar apoi, ea a transformat complet peisajul fitness-ului. În total, ea a creat 23 de videoclipuri cu exerciții la domiciliu, 13 înregistrări audio și cinci cărți - vânzând 16 milioane de exemplare în întreaga lume. The original Workout este încă cel mai bine vândut video de exerciții la domiciliu din toate timpurile.

 

A câștigat milioane de dolari în urma unui acord de divorț

 

Fonda a fost căsătorită de trei ori de-a lungul vieții sale, iar toate mariajele sale s-au încheiat cu un divorț. A fost împreună cu primul ei soț, regizorul francez Roger Vadim, timp de opt ani (au avut o fiică, Vanessa), înainte de a se despărți în 1973.

În același an în care a divorțat de Vadim, Fonda s-a recăsătorit cu activistul Tom Hayden, cu care a rămas timp de 17 ani. Ea a ajutat la finanțarea campaniilor politice ale acestuia în jurul Statelor Unite. Au  un fiu, Troy Hayden și au adoptat neoficial o fată, pe Mary Luana Williams, în vârstă de 15 ani.

În 1990, Fonda și Hayden s-au despărțit, iar un an mai târziu s-a recăsătorit cu magnatul televiziunii prin cablu Ted Turner. Au divorțat în 2001, iar Fonda a primit între 70 și 100 de milioane de dolari în acțiuni și o fermă de 2.500 de acri în urma partajului. 

 

Jane Fonda continuă să joace


Despărțirea lui Fonda de Hayden a determinat-o pe aceasta să se retragă din actorie la vârsta de 54 de ani. Ea a continuat să lucreze la imperiul său de fitness și și-a petrecut anii '90 lansând noi cărți și casete.


Dar a revenit în cele din urmă pe marele ecran în 2005, alături de Jennifer Lopez în Monster-in-Law. Fonda a jucat, de asemenea, în Georgia Rule (2007) și Book Club (2018), în timp ce a continuat să scrie. În 2013, ea și-a lansat cartea de memorii My Life So Far, care a devenit un bestseller New York Times.

Acum, la 65 de ani după ce a jucat în prima sa piesă, Fonda încă mai joacă. Cel mai recent, o puteți vedea alături de una dintre cele mai bune prietene ale sale, Lily Tomlin, în cel mai longeviv serial de pe Netflix, Grace and Frankie, care a fost reînnoit pentru al șaptelea și ultimul sezon. S-ar putea să trebuiască să așteptați până în 2022 pentru a vă bucura de el, dar Parton se va reuni cu prietenii ei de la 9 to 5, ceea ce face ca așteptarea să merite.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel