Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur: „Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile”

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Cristi Mărgărit a dezvăluit care sunt alimentele ce ne pot salva viața în cazul unui cutremur. 

Toate evenimentele dure din ultima vreme, precum este războiul, pandemia și acum, cutremurele i-au făcut pe oameni să-și pună un semn de întrebare cu privire la rezervele de alimente și de alte resurse pe care le au în propria locuință și care îi vor ajuta să supraviețuiască pe termen cât mai lung. În acest sens, nutriționistul Cristi Mărgărit a dezvăluit câteva alimentele care au un termen lung de valabilitate și pe care ar trebuie să le avem cu toții în cămară, mai ales în aceste vremuri incerte.

„Avem două categorii: alimentele pentru stocul de rezervă (termen mediu și lung) și alimentele pentru situații de urgență (termen scurt). Stocul pe termen lung consider că ar trebui să asigure minimul necesar (caloric și proteic) pentru familie, timp de 2-3 luni. Poate să pară excesiv însă există și utilitate privind protecția față de creșterile de prețuri, de exemplu. Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile, până situația de criză se ameliorează și avem acces la mâncare.
 

Acest stoc de mâncare poate fi inspirat din ce țineau în mod tradițional peste an strămoșii noștri: alimente dense nutritiv, uscate sau conservate, nu neapărat gata de a fi mâncate. De preferat să nu necesite refrigerare sau congelare. Evident, aici conservele vor fi pe primul loc dar pot fi completate cu alte categorii de alimente.”, a scris Cristi Mărgărit pe blogul său personal.

Citește și: Cât rezistăm fără hrană și apă. Care sunt riscurile deshidratării și cine sunt cei mai expuși. Țincu: Este principalul semnal de alarmă

Ce conserve nu trebuie să lipsească din cămară

În primul rând, ne axăm, bineînțeles, pe produsele din conserve. Așadar, Cristi Mărgărit enumeră care sunt cele mai importante produse de acest gen.

„Conservele de carne/pește vor furniza proteine de calitate, ușor de mâncat (sunt gata preparate termic), în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică. Tradițional aici avem și “carnea la garniță“, cârnații uscați/afumați. Există și tipuri de brânză maturată, în saramură, care nu necesită păstrarea în frigider. Observăm că majoritatea conțin și grăsime, lucru util în acest caz, pentru că ea reprezintă cea mai densă sursă de energie. Chiar și conservele de pește (de exemplu ton) ar fi bine să fie în ulei, de măsline, dacă este posibil.

Conservele de leguminoase și legume. Leguminoasele sunt acele “boabe” care au un aport mare de proteine, carbohidrați complecși, fibre. Fibrele sunt importante, vor susține sănătatea tubului digestiv și imunitatea. Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt cele mai la îndemână.”, a continuat el.

Te-ar putea interesa și: Astrologul Camelia Pătrășcanu a simțit cutremurul, în direct. Cum a reacționat vedeta: ”Am intuit că nu durează”
 

„Civilizații întregi au supraviețuit și multe războaie au fost câștigate datorită orezului”

Nu în ultimul rând, nu ar trebui să ne lipsească nici orezul sau alte tipuri de făinoase, care ne pot ține de foame zile întregi. 

„Orezul este de preferat dintre cereale, se găsește și la pungi de câteva kilograme, sigilate. Putem folosi și pungile vidate dacă vrem să porționăm mai exact. Față de făină și mălai are avantajul că se păstrează mult mai ușor. Civilizații întregi au supraviețuit și multe războaie au fost câștigate datorită orezului. O altă variantă sunt pastele (inclusiv tăițeii “instant”), dar ele ocupă un volum mai mare.

Nucile și semințele sunt surse de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine, minerale. Totuși, ele sunt ceva mai perisabile. Trebuie păstrate, pe cât posibil, în coajă, în vid. Uleiurile se păstrează bine dacă sunt în sticle sau bidoane bine închise.”, a mai dezvăluit acesta.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Actualitate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel