Cauza ridurilor: „Nu îmbătrânirea e problema”. Cele două greșeli care îți distrug pielea

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Ce cauzează ridurile și îmbătrânirea pielii? Iată care este opinia dermatologilor și ce ar trebui să faci pentru a-ți proteja pielea. 

Dacă ați observat mai multe semne de îmbătrânire prematură (cum ar fi ridurile sau liniile fine) decât de obicei, dermatologii avertizează că există doi factori importanți de luat în considerare care ar putea contribui la acest lucru, în afară de îmbătrânirea naturală. Aceștia au de-a face cu hidratarea (sau lipsa acesteia!) din dieta și rutina ta de îngrijire a pielii. 


Dr. Simran Sethi și Dr. Angela Casey, dermatologi și experți în îngrijirea pielii vin cu sfaturi pentru prevenirea îmbătrânirii premature și dezvăluie care sunt greșelile zilnice pe care le-ai putea face și care ar putea să accelereze degradarea pielii.


1. Alimentația

Consumul excesiv de sare, zahăr și așimente procesate


Fie că vă plac covrigeii ambalați, chipsurile de cartofi la pungă sau cartofii prăjiți congelați, multe dintre aceste gustări au un conținut foarte ridicat de sare, ceea ce, potrivit dr Sethi, nu vă va ajuta să vă hidratați pielea (iar acest lucru poate contribui la apariția mai rapidă a ridurilor, împreună cu crăparea și descuamarea). 

"Din cauza presiunii osmotice, sarea scoate apa din celule, inclusiv din celulele pielii, ceea ce duce la uscarea pielii", explică Sethi. În loc de sare, ea sugerează să încercați "să condimentați alimentele cu lămâie, piper negru sau roșu și ierburi uscate". Sethi adaugă că, "în timp, organismul nu va mai avea poftă de niveluri mai ridicate de sare, rămânând în același timp mai hidratat". În plus, dacă mâncați multe alimente dulci și procesate, acest lucru poate contribui, de asemenea, la apariția mai rapidă a ridurilor.


Este probabil, spune Sethi, că tocmai dulciurile tale preferate îți usucă cel mai mult pielea, mai ales dacă sunt consumate în exces. Zahărul rafinat provine adesea din trestie de zahăr, sfeclă de zahăr și porumb (care sunt toate puternic procesate pentru a izola zahărul). S-ar putea să îl cunoașteți sub alte denumiri, cum ar fi zaharoză, glucoză și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Consumul excesiv de zahăr rafinat, subliniază Sethi, provoacă daune intrinseci proteinelor de colagen și elastină din piele prin formarea de produse finale de glicație avansată (AGEs). "Acest lucru reduce integritatea și elasticitatea pielii, făcând-o predispusă la deshidratare și riduri", spune ea.


2. Nu utilizați zilnic cremă de protecție solară


La orice vârstă, protejarea pielii de razele nocive ale soarelui este vitală, mai ales dacă vrei să previi lăsarea pielii sau să încurajezi elasticitatea. 

"Cel mai bun medicament pentru colagenul pielii tale este prevenția, adică protecția solară", spune Casey. "O cremă de protecție solară cu spectru larg (protejează atât de razele UVA, cât și de cele UVB) cu SPF 30 sau mai mare împiedică razele UV ale soarelui să pătrundă în piele și să provoace degradarea colagenului și a fibrelor elastice." 

Colagenul este un tip de proteină și este cea mai abundentă proteină structurală la animale, explică ea: "Colagenul acționează ca schelă și suport în interiorul pielii; atunci când acest colagen este puternic, pielea ta va părea netedă, vibrantă și sănătoasă."

Dacă nu aplicați zilnic protecție solară pe față după curățare, notează Casey, acest lucru vă poate predispune la daunele provocate de soare, ceea ce poate însemna mai multe pete întunecate, piele căzută și linii fine. 

"Crema de protecție solară este un lucru nenegociabil", subliniază ea, recomandând una care să aibă "SPF 30 sau mai mare, cu protecție UVA/UVB cu spectru larg". Prevenirea, adaugă ea, este "cu adevărat cel mai bun medicament atunci când vine vorba de sănătatea pielii tale". Punerea în aplicare a unei rutine de îngrijire a pielii care "curăță, hidratează și protejează pielea" de soare "vă va conduce pe calea către o piele sănătoasă, strălucitoare și superbă", recomandă ea, potrivit Shefinds. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel