Când se termină Postul Crăciunului, de fapt. Părintele Vasile Ioana, avertisment: „Altfel ți-ai bătut joc de toată pregătirea ta”

Data actualizării: | Data publicării:
Părintele Vasile Ioana. Captură video PRO TV
Descriere foto: Părintele Vasile Ioana. Captură video PRO TV

 Părintele Vasile Ioana a oferit câteva sfaturi extrem de importante, pe care trebuie să le urmăm în această perioadă sfântă din an.

Crăciunul ne bate la ușă, însă, cel mai important lucru de făcut în această perioadă este pregătirea. Nu vorbim însă de pregătirea preparatelor sau a cadourilor, ci de pregătirea spirituală. Părintele Vasile Ioana a fost invitat în cadrul emisiunii Vorbește lumea, unde le-a dezvăluit creștinilor ce trebuie să facă în această perioadă, pentru a-l putea primi pe Iisus Hristos în suflet. 

„Personajul principal al acestei mari sărbători este Iisus Hristos. Noi trăim întreaga istorie a umanității înainte de Hristos, într-un întuneric. Așadar, nu cadourile, bradul, nu sarmalele, porcul sau alte prostii, nu chefurile, ci nașterea lui Iisus Hristos. El nu s-a născut acum 2000 de ani și gata, El se naște în noi. De aceea, cred că ar trebui să ne pregătim cum trebuie pentru sărbători.”, a declarat părintele Vasile Ioana, în cadrul emsiunii Vorbește lumea, de pe Pro TV.

 

„După ce vă eliberați de păcate, vă puteți împărtăși”

Preotul are câteva sfaturi și pentru cei care nu au reușit să țină tot Postul Crăciunului, din diverse motive. Și aceștia poți fi iertați de Iisus, prin intermediul spovedaniei și, ulterior, a împărtășaniei. 

„Este foarte important modul în care ne pregătim pentru Crăciun. Prima pregătire este curățarea sufletului, să ne curățăm mai întâi sufletul. Degeaba faci curățenie în casă, să fie totul gata, masa îmbelșugată, este bine să fie și acestea, dar sufletul să fie curat. Curățirea sufletului se face prin spovedanie, haideți la preoți zilele acestea, cât mai aveți timp, alături de piață și alte lucruri. Până sâmbătă încă se mai poate veni la preotul de la biserica ta. După ce vă eliberați de păcate, vă puteți împărtăși, astfel încât în prima zi de Crăciun să se nască Hristos aici, în sufletul tău. Nu e valabil doar pentru cine ține post. Dacă vine omul și îmi spune „Părinte, nu am putut să țin post, dar îmi pare rău”, Dumnezeu te iartă. Ține 2-3 zile măcar de post.”, a continuat preotul. 

Poate te interesează și: Cum îți poate schimba viața tămâiatul locuinței. Preotul paroh Florin Ioniță: „Este armura creștinului împotriva duhurilor necurate”/ EXCLUSIV

 

Când avem voie să mâncăm de dulce

Când vine vorba de post, părintele Vasile Ioana spune că, de departe, acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le îndeplinim în această perioadă. Mai mult, preotul combate și mitul conform căruia avem voie să mâncăm de dulce, în noaptea de Ajun de Crăciun. 

„Acum am ajuns la momentul cel mai important: postul. Pomana porcului este o tradiție anticreștină împotriva a ceea ce noi spunem. De ce? Pentru că, în mod normal, porcul, atunci când se taie, se face o pomană din care mănâncă toată lumea. Dacă tu tai porcul în ajun de Crăciun sau zilele acestea, când noi suntem în post și noi ar trebui să ne pregătim sufletul pentru întâmpinarea sărbătorii, mâncând carne, ți-ai bătut joc de toată pregătirea ta. De aceea, cei care taie porcul zilele acestea, vă rog din inimă nu mâncați de dulce, până în ziua Crăciunului. Ai stat 40 de zile, te-ai pregătit pentru Crăciun și mănânci porc înainte de Crăciun.

Pregătirea înseamnă mai întâi ajunare. Hai să ajunăm și să nu mâncăm carne înainte de Crăciun. Este păcat să mâncăm de dulce în Ajun de Crăciun, îți bați joc de întregul post. De dulce se mănâncă duminică, în prima zi de Crăciun. Dacă doar guști din preparate când gătești, Dumnezeu știe, pentru că tu nu ai mâncat. Bine ar fi ca doamnele să scuipe repede, după ce au gustat.”, a continuat acesta.

Te poate interesa și: Cât costă Spovedania? Părintele Vasile Ioana, adevărul despre „plățile” bisericești: „Niciodată! Vă rog să faceți reclamație la Episcopie”

 

„Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea împăcării”

Nu în ultimul rând, Crăciunul reprezintă cel mai bun prilej în care ne putem împăca cu persoanele cu care am avut păreri în contradictoriu, în trecut.

„Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea împăcării. Sună, dă un mesaj celui căruia i-ai purtat niște gânduri și îți spune eu că nu are cum să nu-ți răspundă. Acum este momentul. Nu da doar „Crăciun fericit”, spune „Să se nască Hristos în sufletele noastre”. Nu este despre mâncare sărbătoarea aceasta, ci despre nașterea lui Hristos.”, a mai adăugat preotul.

VEZI și: Mirela Vaida, rețetă de ciorbă de perișoare: „Facem un borș bogat, ca în zona Moldovei”. Ingredientul secret folosit de prezentatoare



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel