Boala psihică de care suferea Marilyn Monroe. Actrița s-a sinucis la 36 de ani

Data actualizării: | Data publicării:

La zeci de ani de la moartea moartea tragică, la 36 de ani, Marilyn Monroe rămâne una dintre cele mai faimoase fețe de pe pământ.

Este una dintre cele mai celebre femei din lume, dar, cu toate astea, în spatele imaginii strălucitoare se afla o femeie care se lupta cu mai multe probleme grave de sănătate mintală.


Născută Norma Jeane Mortensen, Marilyn s-a luptat cu coșmaruri teribile și insomnii constante și a fost diagnosticată cu tulburare bipolară, după cum relatează în cartea Marilyn: The Passion and the Paradox de Lois Banner.

"A fost diagnosticată cu tulburare bipolară și deseori pierdea contactul cu realitatea", a scris autoarea despre luptele care o "bântuiau" pe Marilyn, potrivit Times of India.

"Și asta ca să nu mai vorbim de faptul că suferea constant de dureri teribile în timpul menstruației".

Marilyn a avut o copilărie zbuciumată, mama ei petrecând mult timp într-un spital de psihiatrie. Marilyn nu și-a întâlnit niciodată tatăl și și-a petrecut tinerețea între familii adoptive și orfelinat.


Mai mult, se știa că vedeta folosea diverse medicamente pentru a face față stresului din viața ei.

În afară de diagnosticul de tulburare bipolară, mulți au speculat că Marilyn suferea și de tulburare de personalitate borderline.

Cartea din 2016 a Claudiei Kalb, Andy Warhol Was a Hoarder: Inside the Minds of History's Great Personalities (În interiorul minții marilor personalități ale istoriei), aprofundează această teorie, autoarea afirmând că "este clar că Monroe suferea de tulburări psihice severe".

Dieta lui Marilyn Monroe. În fiecare dimineaţă, spărgea două ouă crude în lapte şi le bea pe stomacul gol

Potrivit lui Kalb, simptomele lui Marilyn includeau " un sentiment de goliciune, o identitate divizată sau confuză, o volatilitate emoțională extremă, relații instabile și o impulsivitate care a împins-o spre dependență de droguri și sinucidere".


Tulburarea de personalitate borderline, sau BPD, este definită de Clinica Bayo ca fiind "o tulburare de sănătate mintală care are un impact asupra modului în care gândești și simți despre tine și despre ceilalți, cauzând probleme de funcționare în viața de zi cu zi.

"Aceasta include probleme legate de imaginea de sine, dificultăți în gestionarea emoțiilor și a comportamentului și un model de relații instabile."

Marilyn a fost internată la Clinica de Psihiatrie Payne Whitney din New York după ce a vorbit despre problemele sale de sănătate mintală.

Se pare că a fost ținută într-o celulă capitonată, iar medicii ar fi spus despre ea că este " foarte bolnavă".

"Mi-a spus că sunt o fată foarte, foarte bolnavă și că am fost o fată foarte, foarte bolnavă timp de mulți ani", a scris actrița într-o scrisoare.

Filmul Blonde, despre viața lui Marilyn Monroe, criticat dur. Fanii se arată „dezgustați” de scena intimă cu John F. Kennedy: „Înfiorătoare și nebunească“

"A avut un efect foarte rău - m-au întrebat după ce m-au pus într-o "celulă" pentru pacienți depresivi foarte tulburați, cu excepția faptului că am simțit că mă aflam într-un fel de închisoare pentru o crimă pe care nu o comisesem."

Noul film Netflix Blonde, în care joacă actrița cubanezo-spaniolă Ana de Armas în rolul lui Monroe, oferă spectatorilor o relatare ficțională a vieții vedetei.

Ana de Armas susține că fantoma lui Marilyn Monroe a fost prezentă la filmările peliculei "Blonde": E adevărat. Cu toţii am simţit asta


Filmul biografic se bazează pe romanul din 2000 al lui Joyce Carol Oates, iar Motion Picture Association i-a acordat ratingul NC-17 din cauza caracterului său sexual grafic.

Andrew Dominik, care a regizat filmul, a declarat pentru Screen Daily în mai 2010 că Monroe "întruchipează toate nedreptățile la care a fost supus femininul, o soră, o Cenușăreasă, trimisă să trăiască printre cenușărese", potrivit The Sun.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel