Blestemul alimentelor ULTRAprocesate. Dr Bilic: „Citiți și vă minunați!”

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Ryan McGuire
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Ryan McGuire

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune despre alimentele ultraprocesate că ar fi blestemul secolului XXI. 

Celebrul nutriționist atrage atenția asupra pericolului la care ne expunem atunci când consumăm alimente ultra procesate.

 

„Pe vremuri părea logic să ne uităm la un aliment și să știm ce mâncăm să ne dăm seama după aspect și gust care îi sunt ingredientele. Știam că există o diferență între un produs proaspăt și unul preparat/gătit, dar schimbările erau minore, nu modificau structura profundă a preparatului.

Astăzi avem nevoie de un doctorat în biochimie ca să identificăm termenii prezenți pe majoritatea etichetelor alimentare- ingredientele banale, pe care le cunoșteau până și bunicile noastre, au dispărut pentru a fi înlocuite de substanțe nefirești în limbajul culinar. 


În goana după supraproducție la prețuri cat mai mici, industria alimentară a fost nevoită să combine chimia cu bucătăria și să creeze alimentele ultraprocesate.

 Nu era suficient ca, pentru a rezista cat mai mult timp pe raft, produsele să fie “tratate” cu tot felul de substanțe ajutătoare, acum până și materia primă este reconfigurată. Se vede treaba că banala făină și banalul zahăr erau prea scumpe, deci s-a inventat amidonul modificat și siropul de glucoză-fructoză. 
Când eram copil știam că mamaie vine de la moară cu făină și mălai, doar atât putea  rezulta din grâu și porumb. Făina putea fi albă sau neagră (cu tărâțe), iar mălaiul se măcina mai mare sau mai fin- astea erau toate variantele. Care sunt subprodusele ce se extrag în prezent din alimentele de bază? Citiți și vă minunați!!

Din porumb: amidon, amidon modificat (E400), maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, polioli
Din grâu: gluten, amidon, amidon modificat (E400), dextrine și maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, tărâțe/fibre.
Din orez: amidon, amidon modificat, sirop de orez, sirop de glucoză. 
Din ou: albuș de ou, lecitine, ovalbumine, lizozim. 
Din cartof: amidon, amidon transformat, sirop de glucoză, maltodextrine. 
Din lapte: proteine, cazeină, lactoserum, peptide, caseinat hidrolizat. 


Toate aceste subproduse se obțin prin modificarea profundă a structurii produsului de bază, iar felul în care organismul identifică și procesează aceste substanțe este diferit. Nu e de mirare că ne confruntăm cu o “epidemie” de intoleranțe alimentare, boli digestive și metabolice, afecțiuni autoimune- corpul nostru nu mai recunoaște nutrienții cu care era obișnuit. 

Care este soluția


Soluția? Evitarea/eliminarea pe cât posibil a tuturor alimentelor ultraprocesate, pe a căror etichetă apar ca ingrediente subprodusele de mai sus. 


 Căutați produse făcute din ingrediente tradiționale, cuvinte banale precum făină, lapte, ouă, cartofi, orez, mălai etc. Dacă pe listă apar termeni de biochimie, nu de bucătărie, atunci nu mai e vorba de mâncare, ci de un produs ULTRAprocesat”, a explicat dr. Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel