Bilic: „Cafeaua ne face mai deștepți, mai tineri, mai slabi, mai rapizi”

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care sunt beneficiile consumului de cafea.

„Cafeaua e o îmbrățișare caldă pentru creierul tău
Ăsta e mesajul pe care l-am găsit în calendar pentru luna decembrie. E adevărat, cafeaua e cea mai bună hrană pentru creier! Ziua mea începe întotdeauna cu o cafea. Și continuă cu alte câteva cafele. Am băut cafea înainte să fiu medic nutriționist, de dragul ritualului…și al mirosului! Pentru mine mirosul de cafea proaspăt râșnită este la fel cu mirosul pâinii scoase din cuptor, adică irezistibil. Mereu am spus: cafeaua ne face mai deștepți, mai tineri, mai slabi, mai rapizi… potențează tot ce e mai bun în noi!

Este un stimulent nervos,  induce o stare de alertă cerebrală, favorizează munca intelectuală și crește puterea de concentrare. Cafeaua crește nivelul de atenție, îmbunătățește funcțiile cognitive, mărește capacitatea de memorare și învățare, previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta, conservă memoria și luciditatea. Cum vi se pare? Fabulos nu-i așa?!?!

Și lucrurile nu se opresc aici! O ceașcă de cafea băută cu o oră înainte de sport mobilizează depozitele de grăsime și accelerează metabolismul, mărește rezistența la efort, crește performanța fizică și forța de contracție musculară, scade oboseala. Produce vasodilatație la nivel cerebral și pulmonar, combate migrenele și crizele ușoare de astm. 
Tot ea, cafeaua, are efect diuretic, scade riscul de pietre la rinichi și ameliorează gradul de hidratare la sportivi. Favorizează digestia, previne formarea de calculi biliari și ajută la golirea stomacului, accelerează tranzitul intestinal și combate constipația.
E nevoie de o listă lungă ca să enumeri toate efectele cafelei. Lichidul negru și ușor amărui pe care ne-am obișnuit să-l bem în fiecare dimineață are beneficii nebănuite asupra întregului organism. Cafeina, substanță activă din cafea, este cel mai cunoscut și mai consumat energizant natural. Dar pe lângă cafeină, boabele de cafea conțin peste 400 elemente chimice și numai 3 cal/100g- un miracol într-un bob”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.

 

 

Beneficiile cafelei pentru siluetă. Câte cești este recomandat să bei pe zi

 

Cafeaua este unul dintre obiceiurile zilnice, pe care foarte mulți oameni îl au. Bei cafea pentru gustul deosebit, o bei pentru că te trezește sau, pur și simplu, o bei din obișnuință, însă niciodată nu-ți începi ziua fără ea. Ai toate motivele să faci asta și să continui cu acest tabiet. Mihaela Bilic a dezvăluit toate beneficiile pe care le poate conține o ceașcă de cofeină. La unul dintre ele, cu siguranță, foarte multă lume nu s-ar fi gândit și, mai exact, faptul că aceasta este un bun inamic în lupta cu kilogramele în plus.

„Da, cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezește. Și nu doar pe noi, ci și pe tubul digestiv - mai exact, musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci, nu încape îndoiala, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația. Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoza necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor. Nu întâmplător, cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 de minute înainte de efortul fizic crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci, ajută la slăbit! Și, nu în cele din urmă, cafeaua inhibă apetitul, te ajută să mai uiți un pic de senzația de foame.”, a scris Mihaela Bilic în cartea ”Ingredientele care ne fac viața mai frumoasă”.

 

Ce spune Mihaela Bilic despre cafeaua consumată cu lapte

Mai mult, Mihaela Bilic spune că dacă bem cafeaua cu lapte, atunci aceasta ne va stopa probabil senzația de foame din organism, pentru mai multe ore. De asemenea, aceasta ne dezvăluie și câte cești de cafea putem consuma pe zi, fără să ne punem sănătatea în pericol.

„Orice substanță cu efect de stimulare a sistemului nervos (excitanți psihici) produce drept contra-efect o inhibare a centrului foamei. Când ești agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzații sunt blocate, inclusiv foamea. lar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac și ține de foame două-trei ore, precum o porție de ciorbă. Câte cafele putem consuma zilnic, fără niciun risc pentru sănătate? În cărțile de medicină se spune că maximum cinci cești. Eu vă confirm că fie și doar trei cești/zi fac diferența: se deblochează slăbitul și uitați de foame. Doar sã nu-i deranjați pe cei din jur, pentru că veți avea și o putere de muncă mai mare.”, a continuat medicul nutriționist.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel