Beneficiile uimitoare ale sparanghelului. Ce se întâmplă în corpul tău, când îl mănânci

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Iată care sunt cele mai mari beneficii pe care sparanghelul le aduce în organismul nostru. 

Iubitorii de sparanghel știu cât de versatilă este această legumă verde, care poate fi preparată la grătar, prăjită, murată, coaptă și fiartă în orice mod posibil, fiind găsită în supermarketuri tot anul, notează EatThis

Fie că îl tăiați pentru a-l integra în anumite preparate, fie că îl puneți la murat pentru a-l savura tot anul, fie că îl prăjiți cu pui pentru o cină la tavă, sparanghelul este o legumă delicioasă și bogată în nutrienți. În timp ce îl iubim pentru aroma și gustul ușor crocant, nu puteți uita nici de numeroasele beneficii pentru sănătate pe care această legumă el aduce.

Iată care sunt beneficiile neștiute ale sparanghelului:

1. Sparanghelul poate ajuta la gestionarea glicemiei

"Sparanghelul este considerat o legumă fără amidon, care nu are un impact la fel de mare asupra zahărului din sânge ca legumele cu amidon, cum ar fi cartofii și porumbul", explică specialiștii.

O cană de sparanghel fiert are doar 7 grame de carbohidrați, comparativ cu cele 31 de grame de carbohidrați care se găsesc într-o ceașcă de cartofi fierți, un carbohidrat bogat în amidon. Jumătate din carbohidrații din sparanghel provin din fibre, un compus vegetal nedigerabil care are un impact mai mic asupra glicemiei decât alți carbohidrați.

"Cei care caută să piardă în greutate și să gestioneze diabetul sunt încurajați să facă jumătate din farfurie cu legume fără amidon, cum ar fi sparanghelul", mai spun specialiștii.

VEZI și: Alimentul preferat al românilor, care crește riscul de depresie și anxietate. Poate fi extrem de periculos dacă îl consumi zilnic

2. Ar putea să  scadă tensiunea arterială

Consumul mai multor bucăți de sparanghel ar putea ajuta și în gestionarea tensiunii arteriale.

"Sparanghelul este un diuretic natural datorită compușilor vegetali, vitaminelor și mineralelor și potasiului", spun medicii.

Un mic studiu a constatat că tulpinile inferioare ale sparanghelului au o varietate de compuși bioactivi, pe lângă potasiu, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Problema este că tulpina inferioară este de obicei aruncată din cauza texturii sale dure și lemnoase.

3. Sparanghelul crește senzația de sațietate 

Dacă deseori termini mesele cu senzația că nu ești sătul, ia în considerare adăugarea unei porții de sparanghel în farfurie.

Fiind o legumă bogată în fibre și proteine, sparanghelul poate ajuta la creșterea sațietății, sau a senzației de sațietate, după masă. Proteinele și fibrele încetinesc digestia, ceea ce duce la o senzație prelungită de sațietate. 

Citește și: Chipsurile, dăunătoare pentru organism. Avertismentul nutriționiștilor: „Nici măcar nu conțin cartofi. Au substanțe dăunătoare organismului”

4. Poate ajuta femeile însărcinate

Sparanghelul este una dintre cele mai mari surse naturale de folat, doar o cană asigurând 67% din valoarea zilnică. Acest nutrient este crucial pentru femeile care sunt însărcinate sau ar putea rămâne însărcinate. Alte alimente bogate în folat includ ficatul de vită, spanacul, mazărea și cerealele.

Femeile care nu consumă suficient folat sunt expuse riscului de a avea copii cu defecte ale tubului neural, greutate mică la naștere și naștere prematură.

5. Este plin de prebiotice pentru un intestin sănătos

"Sparanghelul este o sursă excelentă de fibre prebiotice, care este hrană pentru bacteriile bune (probiotice) din intestin", contiună specialiștii.

Puțin peste o jumătate de ceașcă de sparanghel are 2,5 grame de inulină, o fibră prebiotică foarte eficientă în hrănirea microbilor intestinali benefici, conform studiilor.

"Fibrele din sparanghel ajută la susținerea unui microbiom intestinal sănătos și promovează digestia și mișcările intestinale sănătoase", mai arată studiile.

6. Acționează ca un detoxifiant natural

Includerea sparanghelului în dieta ta poate ajuta la procesul natural de detoxifiere a organismului. Acest lucru se datorează antioxidanților abundenți care se găsesc în interior.

VEZI și: Patru motive pentru care trebuie să bei lapte. Beneficiile neștiute pe care le are pentru sănătate

"Compuși precum quercetina și glutationul ajută la neutralizarea toxinelor dăunătoare din organism și sprijină funcția hepatică sănătoasă", explică specialiștii. 

Glutationul se găsește în toate celulele, concentrat în special în ficat, și joacă un rol important în detoxifiere și în apărarea celulelor împotriva stresului oxidativ, conform unei analize.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel