Beneficiile pepenelui roșu. Cinci efecte umitoare pentru care merită să-l consumi

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Pepenele roșu are mai multe beneficii pentru organism, așa că iată ce spun experții.

Vara se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că și sezonul consumului de pepene ne bate la ușă. Pepenii verzi sunt extrem de delicioși și dulci, dacă îi nimerești pe cei potriviți și, în plus, sunt încărcați cu antioxidanți, vitaminele A și C și o mulțime de alte substanțe nutritive. De-a lungul timpului însă, au apărut mai multe voci care au pus la îndoială beneficiile pepenelui, iar pentru a pune capăt tuturor acestor zvonuri, nutriționiștii au vorbit deschis despre efectele ce pot apărea în corpul tău, dacă consumi acest fruct delicios, potrivit EatThis.

Care sunt beneficiile pepenelui roșu

1. Poate stimula sănătatea imunitară

Reprezentând peste 25% din valoarea zilnică de vitamina C, pepenele roșu are posibilitatea de a fortifica sistemul imunitar. Multe studii au legat această vitamină esențială de o apărare imunitară de calitate. În cazul fructelor, în special, cercetările sugerează că obținerea aportului de vitamina C poate contribui la promovarea producției de colagen, care este esențială pentru susținerea structurii celulare și a sănătății imunitare.

VEZI și: Rețeta preferată de omletă a lui Carmen Brumă, la cuptor: „E delicioasă, sănătoasă și sățioasă”

2. Vei avea un plus de hidratare

Când vine vorba de alimentele care pot oferi corpului tău hidratare, pepenele roșu este clasat în topul listei. Compus din 92% apă, este unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de apă de pe planetă. Menținerea hidratării este esențială pentru funcționalitatea sănătoasă a tuturor funcțiilor corpului tău, întrucât previne oboseala și susține energia, atenuează durerile de cap, ajută la eliminarea toxinelor din organism și îmbunătățește tonusul și elasticitatea pielii. Așadar, data viitoare când ți-e foarte sete, ia în considerare savurarea unei felii de pepene roșu.

3. Te poți recupera mai repede după antrenament

Chiar dacă durerea după un antrenament intens e benefică și firească, cred că putem fi cu toții de acord că un pic mai puțină febră musculară ar face, cu siguranță, ca exercițiile fizice să fie o experiență mai plăcută. În acest sens, un mic studiu din 2013 a arătat că sportivii care au băut suc de pepene verde în timpul exercițiilor au raportat mai puține dureri și o frecvență cardiacă mai lentă la 24 de ore după antrenament. Cercetătorii atribuie acest rezultat conținutului de L-citrulină din pepenele roșu, un aminoacid organic care permite arterelor să se relaxeze și să îmbunătățească fluxul sanguin.

Citește și: Topul alimentelor care ne îmbunătățesc memoria. Mario Popescu: „Este secretul longevitățiii memoriei”

4. Poate ajuta la neutralizarea celulelor canceroase

Pepenele roșu are un conținut ridicat de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, iar dacă sunt lăsați necontrolați, radicalii liberi au capacitatea de a forma celule canceroase. Dar cum are pepenele roșu capacitatea de a face acest lucru? Ei bine, la fel ca și alte fructe de vară de culoare roșie, pepenele roșu conține cantități mari de licopen, un antioxidant puternic cu proprietăți de prevenire a cancerului. Antioxidanții precum licopenul ajută la combaterea cancerului, promovează anti-îmbătrânire și repară celulele deteriorate din organism. 

5. Poate proteja vederea

Carotenoidele precum licopenul sunt asociate cu scăderea riscului de degenerare maculară, o uzură a retinei legată de vârstă, care este una dintre principalele cauze ale pierderii vederii la persoanele de peste 60 de ani. Pepenele roșu este bogat atât în licopen, cât și în vitamina C, un alt antioxidant puternic care este bun pentru vedere. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel