Anxietatea poata provoca tensiune arterială ridicată. Cum vă afectează sănătatea organismului pe termen lung

Data publicării:
Tensiune arterială, foto Unsplash/ Mufid Majnun
Descriere foto: Tensiune arterială, foto Unsplash/ Mufid Majnun

Anxietatea are un impact atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății noastre. Dar cum rămâne cu impactul asupra tensiunii arteriale? 

În primul rând, este util să știm că anxietatea este un termen larg care poate desemna o persoană care are o reacție de frică intensă ocazională, pe de o parte a spectrului, și o tulburare care modifică viața și care necesită tratament, pe de altă parte a spectrului. 


Cu toate acestea, unele anxietăți apar ca o parte normală a vieții, potrivit Mayo Clinic. În cazul acestora din urmă, orice fel de stres care apare în viața de zi cu zi poate provoca o creștere de hormoni, semnalând un pericol pentru corpul tău. Acești hormoni vor face ca inima ta să bată mai repede, crescând astfel tensiunea arterială, conform sursei citate anterior. 


Deși cercetătorii nu înțeleg pe deplin mecanismele din spatele anxietății și a tensiunii arteriale ridicate, există anumiți factori de stil de viață care pot crește riscul de hipertensiune arterială, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și obiceiurile alimentare proaste.


Anxietatea și sănătatea inimii


Tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea arterială) are mai mulți factori de sănătate în joc atunci când vine vorba de determinarea etiologiei sale. În linii mari, anxietatea și stresul tind să indice un impact negativ asupra sănătății generale a inimii, iar cercetătorii cred că anumite afecțiuni medicale, precum anxietatea și depresia, pot crește riscul de hipertensiune arterială. 


Interesant este faptul că valul de hormoni care apare în timpul anxietății poate provoca deteriorarea arterelor, notează Mayo Clinic. În timp ce aceste daune nu au fost dovedite definitiv ca fiind un rezultat al hipertensiunii arteriale în sine, cercetătorii găsesc legături între anxietate și hipertensiune, cum ar fi acest studiu din 2019 publicat în Springer care a găsit asocieri pozitive între anxietate și hipertensiune. Unii cercetători au descoperit, de asemenea, că anumite afecțiuni cardiace sunt puternic asociate cu condițiile de sănătate mintală. De fapt, un studiu a arătat că prevalența depresiei a fost găsită la până la 53% dintre pacienții cu hipertensiune arterială pulmonară, iar prevalența anxietății a fost de până la 51%, prin intermediul revistei Vascular Health and Risk Management.


Gestionarea anxietății pentru sănătatea inimii


În timp ce un anumit stres este o parte normală a vieții de zi cu zi, stresul cronic are un impact mai dăunător, în special în ceea ce privește sănătatea inimii. Stresul cronic care durează zile sau săptămâni poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, potrivit American Heart Association


Simptomele comune ale stresului cronic pot include dureri de spate, dureri de cap și dureri de stomac. Gestionarea stresului și a anxietății nu numai că vă poate îmbunătăți calitatea vieții, dar poate duce, de asemenea, la îmbunătățirea rezultatelor în ceea ce privește sănătatea inimii. 


Asociația Americană a Inimii recomandă punerea în aplicare a unor obiceiuri de viață sănătoase care să mențină stresul și anxietatea bine gestionate, inclusiv exerciții fizice regulate, menținerea legăturilor sociale cu prietenii și familia, dormitul suficient, menținerea unei atitudini pozitive, practicarea tehnicilor de relaxare și implicarea într-un hobby plăcut. 


În plus, dacă stresul și anxietatea apar frecvent, poate fi util să începeți să acordați atenție factorilor declanșatori și tiparelor. Identificând tiparele, nu numai că puteți încerca să eliminați factorii declanșatori deranjanți, dar puteți practica și mindfulness și alte tehnici de relaxare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel