Alimentele care NU se congelează niciodată. Chef Joseph Hadad: „Textura lor va fi una complet diferită”

Data actualizării: | Data publicării:
Chef Joseph Hadad, legume congelate/ sursa foto Facebook, freepik.com
Descriere foto: Chef Joseph Hadad, legume congelate/ sursa foto Facebook, freepik.com

Chef Joseph Hadad a dezvăluit cele mai bune trucuri prin care putem preveni risipa alimentară, dar a evidențiat și topul alimentelor pe care nu le putem depozita la congelator, întrucât își vor schimba complet gustul și textura. 

Tot mai mulți nutriționiști sau bucătari chefi încearcă să combată zilnic ideea risipei alimentare, care este din ce în ce mai des întâlnită în toată lumea. Cumpărăm și gătim mai mult decât putem consuma, motiv pentru care alimentele se strică, iar nouă nu ne mai rămâne de făcut decât să le aruncăm la coșul de gunoi. Acest lucru poate fi evitat, spune chef Joseph Hadad, care le recomandă oamenilor să congeleze mâncarea gătită pe care nu au reușit să o consume la timpul ei. 

„V-am spus adesea despre dorința mea de a nu risipi alimentele și despre cum putem păstra mâncare mai multă vreme prin congelare. Da, mâncarea deja gătită. (..) Sigur că o ciorbă sau o tocană pot fi mâncate câteva zile la rând fără probleme, așa cum se întâmpla în copilăria noastră. Un sfat bun în acest caz, însă, este să încălziți mâncarea doar pe porții, atunci când aveți nevoie, nu întreaga cratiță, pentru că încălzirea repetată va altera atât gustul, cât și textura preparatului. Iar dacă nu vreți să mâncați același lucru câteva zile, atunci puteți congela.

Dar și congelarea ar trebui făcută pe porții. Iar dacă sunteți o familie de 3-4 persoane, atunci porțiile nu ar trebui să fie neapărat individuale, ci porții de o masă pentru toți. Porțiile individuale pot ocupa mai mult loc în congelator și, dacă folosiți recipiente de plastic, și mai multe vase. Însă puteți congela alimentele porționate și în pungi de plastic, chiar și supa. Puneți punga deschisă într-un bol cu marginile pungii ca o manșetă pe buza bolului și turnați supa în pungă. Când s-a umplut bolul, ridicați marginile și înnodați punga.”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.

Citește și: Rețete simple și gustoase cu ouă, din întreaga lume. Chef Joseph Hadad: "O selecție rapidă a unor rețete delicioase, care sper să vă inspire"

Sfaturi pentru a congela alimentele cât mai bine

Ai grijă ca atunci când congelezi un preparat ca acela să fie rece, atrage atenția bucătarul chef. De asemenea, nu uita să pui etichete pe fiecare recipient sau pungă, întrucât astfel nu vei uita niciodată ce se ascunde în spatele ambalajului. 

„Nu puneți, însă, mâncarea nerăcită în congelator. Ceva ce este încă peste temperatura camerei va ridica nivelul temperaturii din congelator și va crește riscul decongelării articolelor din jur, crește riscul dezvoltării bacteriilor și al stricării congelatorului. Congelatoarele profesionale sunt diferite de cele casnice, deci nu confundați un abatitor cu un congelator obișnuit.

Și etichetați-le. Scrieți pe pungi sau recipiente ce anume este în ele. E posibil să uitați ce aveți acolo sau să nu vă dați seama în ce pungă ați congelat pătrunjelul și în care coriandrul.”, a continuat acesta.

VEZI și: Cum se prepară corect caramelul. Trucurile simple pe care nu le știai: „Dacă evitați câteva greșeli, șansele să aveți parte de un caramel de nota 10 sunt destul de mari”

Ce alimente nu pot fi congelate

Există însă și limite, atunci când vine vorba de congelarea alimentelor, spune celebrul bucătar chef. Sosurile pe bază de smântână sau alimentele prăjite nu vor mai avea aceeași textură, odată ce sunt decongelate. Acest lucru este valabil și în cazul legumelor proaspete, atrage atenție Joseph Hadad. 

„Dar nu totul poate fi congelat. De exemplu sosurile pe bază de smântână sau unt nu sunt tocmai pretabile pentru congelare pentru că la decongelare textura lor va fi una complet diferită. Nici salatele nu merg congelate. Legumele proaspete pot fi congelate doar dacă plănuiți să le folosiți apoi la gătit, pentru că altfel vor fi prea moi și apoase pentru a fi consumate crude. Iar dacă vreți să vă pregătiți astfel legumele pentru mâncăruri ulterioare, aveți grijă să le puneți în pungi diferite pentru legume diferite. Mazărea boabe se va decongela mai repede decât buchețelele de broccoli, de exemplu. Și mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat, pentru că la dezghețare, exact ceea ce este mai bun, partea crocantă, va fi moale și apoasă.

Congelatorul nu este o gaură neagră fără fund. Așa că periodic folosiți din ce ați pus la congelat.

Și nu puneți la congelator mâncarea care nu v-a plăcut. Dacă nu v-a plăcut acum, nu vă va plăcea nici mai târziu și nu faceți decât să ocupați locul din congelator degeaba.”, a conchis acesta. 

Te-ar putea interesa și: Cum se dezgheață corect carnea de pui și care este metoda de care trebuie să ne ferim: „Acest proces va favoriza dezvoltarea bacteriilor”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel