Cum se prepară corect caramelul. Trucurile simple pe care nu le știai: „Dacă evitați câteva greșeli, șansele să aveți parte de un caramel de nota 10 sunt destul de mari”

Data actualizării: | Data publicării:
Joseph Hadad, sursa foto Facebook, pexels.com / colaj Spectacola
Descriere foto: Joseph Hadad, sursa foto Facebook, pexels.com / colaj Spectacola

Chef Joseph Hadad a dezvăluit cum poți obține caramelul perfect chiar la tine acasă.

Deserturile cu cremă de caramel sunt unele dintre cele mai delicioase și des întâlnite în bucătăriile gospodinelor. În acest sens, chef Joseph Hadad a dezvăluit cum poți obține o astfel de cremă perfectă, dacă respecți doar câțiva pași simpli. Nu este vorba doar despre cum prepari caramelul, ci și în ce îl gătești sau pentru ce mod de preparare optezi, dezvăluie celebrul bucătar.

„Vă spun că dacă evitați câteva greșeli clasice, șansele să aveți parte de un caramel de nota 10 sunt destul de mari. Așa că voi trece în revistă în cele ce urmează câteva erori ce pot fi evitate.

Dacă pregătiți un caramel pe bază de apă, pentru a evita recristalizarea zahărului, aveți grijă să nu se încingă prea repede cratița sau tigaia, pentru că apa se va evapora înainte ca zahărul să apuce să se dizolve corespunzător. Același efect îl are și amestecarea exagerată în sos înainte ca zahărul să se topească. Cel mai bine este să nu amestecați cu lingura, ci să răsuciți vasul. Iar lingura trebuie să fie cât se poate de curată, în cazul în care o folosiți, pentru că și impuritățile pot avea efect devastator asupra caramelului. Dacă totuși zahărul s-a recristalizat, un capac pus peste, la foc foarte mic, ar trebui să ajute datorită aburului. Puteți și să puneți din nou pe foc caramelul, la foc foarte mic și cu puțin apă, amestecând până se dizolvă. Apa are avantajul de a preveni arderea, însă în cazul în care pregătiți caramelul doar din zahăr, recristalizarea nu se mai întâmplă.”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal. 

Citește și: Chef Joseph Hadad, rețete de post: „Dă un gust extraordinar’’. Condimentul excelent pentru preparatele din spanac

 În ce fel de vas se gătește caramelul

Când vine vorba de oala sau tigaia în care urmează să gătești caramelul, chef Joseph Hadad vine și aici cu câteva recomandări importante. Chiar dacă până acum ți se putea părea banal acest detaliu, bucătarul chef spune că acest lucru va avea un impact destul de mare asupra rezultatului final. 

„În ceea ce privește vasul în care pregătiți caramelul, mai ales dacă este unul fără apă, și aici există niște recomandări. Preferabil este să aveți un strat cât mai subțire de zahăr, caz în care o tigaie sau cratiță mai largă sunt preferate unei cratițe mai mici și mai adâncă. Dar nici tigaia nu trebuie să fie prea joasă, în cazul în care puneți un strat mai gros de zahăr, pentru că acesta „va înflori” în procesul de topire și este posibil să creeze accidente sau să dea pe afară. Cele mai bune sunt vasele din inox, în cazul tigăilor antiaderente e posibil ca temperaturile foarte ridicate ale caramelului să distrugă stratul protector al acestora. Și de preferat este un vas cu fund dublu, care să conduc căldura uniform, spre deosebire de tigăile cu fund subțire care au șanse sa ardă zahărul.”, a continuat el.

Te-ar putea interesa și: Proteinele vegetale pe care trebuie să le consumi în post. Chef Joseph Hadad: „Nici nu le bănuiați”

Cum repari caramelul prea tare sau prea lichid

De asemenea, printre cele mai frecvente greșeli, când vine vorba de cremele pentru prăjituri, este faptul că ele devin prea lichide sau, mai rău, mult prea tari pentru a mai putea fi întinse cu ușurință peste desert. În cazul caramelului, vei putea repara aceste greșeli, spune Joseph Hadad, care dezvăluie cele mai ascunse trucuri din bucătărie. 

„Dacă sosul de caramel făcut cu unt și/ sau frișcă este prea lichid, atunci înseamnă fie că ați adăugat prea multă substanță lichidă (apă, lapte, frișcă, etc), fie nu a stat suficient de mult pe foc ca să se mai evapore din el. În ambele cazuri, mai trebuie lăsat puțin la foc mic. O scurtătură, însă, ar fi cea de a adăuga puțin amidon dizolvat în apă rece atunci când încălziți sosul, pentru a-l mai îngroșa. Dar țineți cont că atunci când se răcește, sosul de caramel se mai îngroașă. Dacă, însă, la final vă dați seama că este prea gros, atunci adăugarea de niște frișcă lichidă sau a unui alcool (whiskey, cognac, etc) va ajuta la „desfacerea” sosului, însă punându-l din nou pe foc pentru a încorpora acest ultim element s-ar putea să afecteze și gustul, pentru că zahărul se va arde ceva mai mult.”, a mai spus bucătarul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel