„Adulții și copiii în România mănâncă mult și prost”. Mihaela Bilic dezvăluie cum îi putem educa pe cei mici să aleagă alimentele sănătoase

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie cum ar trebui abordată nutriția copiilor, dar și cum ar putea fi ei educații în acest sens.

„Cum ne creștem copiii?
Educația în nutriție este parte integrantă din educația de bază a unui copil. Mâncăm în fiecare zi și chiar de mai multe ori pe zi, iar alegerile pe care le facem influențează major funcționarea organismului. Așa cum învățăm geografie, istorie și biologie trebuie să învățăm care sunt nutrienții, ce rol au, în ce alimente îi găsim. Tot în copilărie se învață noțiunea de porție corectă, care este ritmul meselor și relația cu mâncarea. Dacă stabilim principiile corecte ale unei alimentații echilibrate, scade riscul apariției unor obiceiuri periculoase: mâncat în exces, ronțăit între mese, ignorarea senzațiilor alimentare sau cure de slăbire, meniuri dietetice și regimuri vegetariene, profund contraindicate copiilor. 

Din păcate și adulții și copiii în România mănâncă mult și prost

 
Generațiile care au suferit în trecut de lipsa mâncării, au tendința în prezent să consume în exces. Părinții își răsfață copiii cu mâncare, le fac toate mofturile și cumpără produse doar pentru că au ambalajul frumos colorat. În familie s-a pierdut obiceiul de a sta la masă și de a mânca împreună cu ceilalți. Mâncarea este de multe ori semipreparată, sandvișuri sau fast-food, nu se ține cont de cantitate și nici de ritmul meselor. Fiecare mănâncă ce vrea, cat vrea și când vrea. Iar pentru copii este o tragedie, fără disciplină și reguli clare nu putem avea un comportament alimentar echilibrat.

O alimentație echilibrată înseamnă puțin din tot


Deși pare simplu, este greu de pus în practică. O dietă diversificată trebuie să conțină minimum 15 ingrediente diferite în fiecare zi. Înseamnă mâncare gătită, produse proaspete și porții mici. Ori alimentația copiilor este mai degrabă monotonă, abundentă cantitativ, cu un conținut crescut de zahăr și produse ultra procesate.
Tot la capitolul echilibru intră și cunoașterea senzațiilor  alimentare. Copiii trebuie să știe când le este foame și când s-au săturat. Au nevoie și de educație emoțională, să învețe care sunt emoțiile și să nu le confunde cu foamea. 
Nu în ultimul rând e nevoie să demontăm miturile alimentare profund înrădăcinate în conștiința părinților. Dieta copiilor presupune un aport de grăsime mai mare decât în cazul adulților și mese mai multe, iar porțile sunt mai mici. Copiii nu au voie să mănânce degresat sau vegetarian și nici la cură de slăbire nu trebuie puși. 

Joaca cu mâncarea este o metodă ludică de a deprinde obiceiuri sănătoase


 În cadrul unor ateliere de nutriție copiii pot fi învățați să mănânce cu simțurile. Să fac lecții de degustare și se dă o notă pe o scară de la 1 la 10 pentru fiecare din cele 5 simțuri: văz, auz, miros, gust și atingere. Inclusiv senzația de foame trebuie antrenată și notată, e recomandat să învățăm să mâncăm doar la o foame de la nota 6 în sus. 
Copiii trebuie încurajați să descopere alimente noi, să încerce combinații de ingrediente și să participe la gătit. Chiar și acasă este bine să le dăm copiilor sarcini în bucătărie, de la prepararea mâncării până la așezarea mesei sau spălarea vaselor. 

Un stil de viață sănătos înseamnă mai mult decât o alimentație corectă


Dincolo de conținutul farfuriei, ritmul meselor și dimensiunea porției fac diferența. Deprinderea unor obiceiuri sănătoase are loc în copilărie și se bazează pe exemplul personal. Nu poți cere copiilor să mănânce sănătos, dacă restul familiei nu face asta. 
Echilibrul emoțional este și el important, copiii au nevoie de atenție, nu de mâncare pe săturate. Activitățile fizice, timpul petrecut în aer liber, practicarea unor hobby-uri care să presupună prezența prietenilor și a familiei contribuie esențial la dezvoltarea fizică și psihică armonioasă a unui copil. O relație nesănătoasă cu mâncarea trădează de fapt un dezechilibru emoțional care nu se tratează prin cură de slăbire. 
Ascultați și observați ce vă spune corpul vostru. Mâncarea este bună doar atunci când vă este foame. Tristețea, plictiseala, frica, furia, singurătatea nu se tratează cu mâncare! Experimentați până aflați ce vă place și ce aveți nevoie. Mâncarea vă este un prieten, dar nu singurul și nici cel mai bun prieten”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel