5 trucuri simple care te ajută să îți amintești ce ai visat

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor bruce mars
Descriere foto: Unsplash.com/ autor bruce mars

Multe persoane și-ar dori să își poată aminti ce au visat cu o seară în urmă. Au în minte câteva frânturi, destul de vagi, despre aventurile fantastice pe care le-au avut în timpul somnului. Experții afirmă că este posibil să reții aproape toate visele, chiar și pe cele pe care ai vrea să le uiți, cum ar fi coșmarurile. 

"Ne amintim visele atunci când ne trezim în timpul unui vis suficient de mult timp pentru a ne gândi la el timp cel puțin câteva secunde", explică Jade Wu, doctor în psihologie clinică în cadrul departamentului de psihiatrie și științe comportamentale de la Universitatea Duke. "Adesea, visăm, ne trezim foarte puțin, iar acel vis dispare pentru totdeauna, deoarece nu codificăm niciodată amintirea lui în memoria pe termen lung."


Credeți sau nu, multe dintre visele dumneavoastră au loc la primele ore ale dimineții, adaugă Wu, deoarece visele apar aproape întotdeauna în timpul perioadelor de somn cu mișcări oculare rapide (REM). Mulți intră și ies deseori din somnul REM, un tip de somn în care ochii se mișcă fără să trimită nicio informație către creier, totul în timp ce ritmul cardiac și respirația sunt accelerate. Aceste perioade de somn devin mai lungi și apar mai frecvent după ce dormim deja de o perioadă mai lungă de timp, potrivit Goodhousekeep.

De obicei, cei care visează în mijlocul nopții "probabil că tocmai se trezesc după o perioadă anterioară de REM și își amintesc visul", spune Wu. Și, de cele mai multe ori, visul este uitat aproape instantaneu. De ce?

 "Nu codificăm visele în memorie în același mod în care o facem cu experiențele reale. Există mai puține detalii senzoriale și indicii contextuale", explică ea, potrivit Prevention. "Avem, de asemenea, mai puțin timp pentru a transfera aceste amintiri din vise în memoria pe termen lung, de obicei [cu] doar câteva secunde sau mai puțin, deoarece acesta este de obicei timpul în care suntem treji între REM și alte etape de somn.


Motivul pentru care nu îți amintești ce ai visat

 

Somnul REM  duce adesea la vise vivide - de fapt, aproape 80% din toate visele au loc în timpul acestei perioade de somn care stimulează memoria, spune Rebecca Robbins, Ph.D., instructor la Harvard Medical School și cercetător la Brigham and Women's Hospital din Boston.

„Dar, deoarece somnul REM determină creierul să oprească procesele asociate cu stocarea memoriei pe termen lung,de multe ori nu există suficient timp pentru creier să proceseze un vis de care tocmai te-ai bucurat” ,adaugă Robbins.

 Scientific American a evidențiat anterior faptul că organismul produce în timpul somnului niveluri aproape zero ale unui neurotransmițător crucial pentru memorie, cunoscut sub numele de noradrenalină.

 

De obicei, un coșmar este mai ușor de rememorat pentru că este posibil să te fi trezit în mod brusc, deoarece "corpul devine imobil pentru a te împiedica să „îți joci” visele", explică ea. Ați petrecut câteva minute gândindu-vă la vis, poate chiar mai mult, în timp ce încercați să vă adormiți la loc - sau să vă ridicați cu greu pentru a vă începe ziua. Acest timp petrecut vă ajută să îl memorați, mai ales dacă este vorba de un coșmar.

Amintirea detaliilor și scenariilor unor vise mai plăcute este însă extrem de dificilă pentru marea majoritate a oamenilor, spune Robbins. Cu excepția cazului în care este vorba de un vis recurent, va trebui să vă amintiți să faceți câțiva pași conștienți pentru a cimenta unele detalii în minte înainte ca visul să se risipească.

 


Cum îți poți aminti visele


Potrivit experților, calitatea somnului (și a viselor!) poate fi dictată de mediul din dormitor. "Un mediu de dormit cald poate crește riscul de fragmentare a somnului, precum și rapoartele de coșmaruri deranjante, așa că reducerea termostatului poate asigura un somn mai odihnitor", spune dr Rebecca Robbins. 

 

Datele colectate de către cercetătorii de la Oura cu ajutorul unei tehnologii brevetate sugerează că este mai probabil ca persoanele să își amintească visele dacă au un somn REM mai intens decât în nopțile precedente, dacă se trezesc mai târziu decât de obicei sau dacă se trezesc în mijlocul ciclurilor REM. Cel mai important, însă, este mai probabil ca aceștia să-și amintească visele după ce evită alcoolul sau drogurile.

"Alcoolul, drogurile și privarea de somn pot duce la o calitate mai slabă a somnului în general și pot duce, de asemenea, la coșmaruri", spune dr  Wu. 

S-ar putea să nu fie surprinzător, dar cele mai bune modalități de a vă aminti cu adevărat visele implică adesea decizii pe care le luați înainte de a pune capul pe pernă noaptea. 

Potrivit experților, acestea sunt strategiile cruciale pe care trebuie să le pui în practică dacă vrei să îți amintești visele:


1. Stabiliți un program de somn.


Deoarece majoritatea viselor au loc în timpul perioadelor de somn REM, cel mai bine este să vă bucurați de programe de somn lungi și constante care să vă asigure că dormiți suficient. "Cu cât dormiți mai mult în fiecare noapte, cu atât este mai probabil să obțineți cantitatea ideală de REM, deoarece această etapă predomină în a doua jumătate a nopții", spune Robbins. Încercați să vă treziți la aceeași oră în fiecare dimineață pentru a vă menține perioadele REM cât mai stabile, pentru a evita să vă perturbați timpul de visare.


2. Evitați alcoolul și medicamentele înainte de culcare.


Deoarece acestea servesc drept deprimante pentru sistemul nervos, oamenii apelează adesea la o băutură sau la o sumedenie de medicamente sau droguri recreaționale pentru a-i ajuta să se relaxeze sau să adoarmă. Dar consumul în exces al acestor substanțe a fost legat de calitatea proastă a somnului (precum și de insomnie, potrivit experților) și, astfel, îți poate perturba capacitatea de a visa. 


3. Dimineața, nu săriți din pat.

Nu puneți mâna pe telefon la prima oră a dimineșii. Distragerea atenției de la visul pe care tocmai l-ați avut ar putea să vă șteargă amintirea lui din memorie.


4. Povestește-i visul partenerului

Povestește-i persoanei de lângă tine despre visul tău cu cât mai multe detalii. Acest lucru poate fi o modalitate excelentă de a vă menține gândul activ la visul din care v-ați trezit sau la unul pe care l-ați avut în timpul nopții.

 

5. Scrie 

Fă-ți timp să scrii detaliile după ce ai rememorat visul în cauză în timp ce stai în pat. "Nu trebuie să fie o descriere detaliată", adaugă Wu. "Ideea este să vă obișnuiți să petreceți câteva secunde pentru a vă aminti un vis, astfel încât să faceți acest lucru mai automat în viitor."

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel