5 obiceiuri sănătoase care îți prelungesc viața cu 10 ani. STUDIU

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Luis Machado
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Luis Machado

Oamenii de știință spun că aceste 5 obiceiuri sănătoase îți prelungesc durata de viață cu 10 ani

Pe măsură ce oamenii se străduiesc să trăiască mai mult și mai sănătos, experții în longevitate au ca misiune nu doar să vă prelungească durata de viață, ci și să crească numărul de ani pe care îi veți trăi fără boli debilitante. Oamenii de știință de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au reunit o echipă internațională de cercetare pentru a descoperi cum obiceiurile sănătoase de viață pe care le adoptați acum vă pot prelungi durata de viață cu până la zece ani.

Studiul, publicat în The British Medical Journal pe 8 ianuarie 2020, a analizat în special anii trăiți fără diabet, boli cardiovasculare sau cancer. Cercetătorii au examinat datele auto-raportate colectate o dată la doi ani începând cu 1980 de la aproape 175.000 de profesioniști din domeniul sănătății cu vârste cuprinse între 30 și 75 de ani. Ei au descoperit că persoanele de peste 50 de ani care nu au fumat niciodată, și-au menținut o greutate sănătoasă, au avut o dietă sănătoasă, au făcut exerciții fizice în mod regulat și au consumat doar o cantitate moderată de alcool au trăit aproximativ 84 de ani sănătoși - cu un deceniu mai mult decât cei care nu au făcut acest lucru.

 

"În multe privințe, aceste comportamente de sănătate sunt interconectate", spune XinQi Dong, MD, gerontolog și director al Institutului pentru Sănătate, Politici de Sănătate și Cercetare în domeniul Îmbătrânirii din cadrul Universității Rutger.

În timp ce studiul sugerează că practicarea tuturor celor cinci obiceiuri oferă beneficii maxime, Ross Arena, PhD, un fizioterapeut care cercetează reabilitarea și prevenirea, spune că adoptarea doar a unuia singur poate fi utilă. "Ce sunteți dispus să faceți? Puteți ieși la o plimbare de câteva ori pe săptămână? Ceva este mai bine decât nimic atunci când vorbim despre obiceiuri de viață sănătoase", a declarat acesta pentru Well Good. 

Potrivit studiului, adoptarea doar a unuia singur dintre aceste obiceiuri plasează durata de sănătate preconizată la 77 de ani, fiecare obicei practicat ulterior adăugând încă trei ani.


5 obiceiuri de stil de viață despre care oamenii de știință spun că îți cresc durata de viață sănătoasă cu zece ani

 

1. Limitați-vă consumul de alcool

Cercetătorii definesc moderat ca fiind un pahar pe zi pentru femei sau două pentru bărbați. Acest lucru este deosebit de important având în vedere cercetările publicate recent în revista Alcoholism: Clinical and Experimental Research, care a constatat că decesele legate de alcool au crescut de mai mult de două ori în ultimele două decenii. Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, legat de demența cu debut precoce. Limitarea consumului de alcool scade riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces din cauza bolilor de inimă, prelungindu-vă astfel durata de viață. Cheia este moderația. 


2. Menținerea unei greutăți sănătoase

O greutate sănătoasă este definită în acest studiu ca fiind un indice de masă corporală cuprins între 18,5 și 24,9. Un IMC între 25 și 29,9 este considerat supraponderal, iar peste 30 este considerat obez. Deși societatea a devenit mai tolerantă față de toate tipurile de corp, Shauna Levy, MD, MS, chirurg și profesor asistent la Tulane University Medical Center, a declarat pentru Well+Good că obezitatea este încă o problemă medicală serioasă. Organizația Mondială a Sănătății spune că obezitatea îi expune pe oameni la un risc crescut de boli cronice.

 

3. Faceți exerciții fizice în mod regulat

Dacă faci aproximativ 3,5 ore de exerciții fizice moderate sau viguroase în fiecare săptămână, îți crești semnificativ durata de viață. Exercițiile fizice regulate pot avea un impact pozitiv asupra sănătății vasculare, a riscului de demență, a tensiunii arteriale, a nivelului de zahăr din sânge și a sănătății oaselor. Și, deși orice formă de exerciții fizice este bună, cercetările arată că efectuarea unei combinații de activități statice și dinamice, cum ar fi antrenamentul de forță și alergarea, ar avea cel mai mare impact asupra sănătății inimii.

4. Nu fumați

Știți deja acest lucru, dar un memento nu strică. Fumatul ucide mai mulți americani în fiecare an decât drogurile ilegale, alcoolul, accidentele auto, HIV și armele de foc la un loc, potrivit CDC. Acesta dăunează aproape fiecărui organ din corpul dumneavoastră. Un studiu din 2015, publicat în The Annals of Epidemiology, a constatat că unul din trei decese legate de cancer în SUA este cauzat de fumat. În timp ce fumatul tutunului creează o dependență puternică, CDC notează, de asemenea, că ratele de fumat au scăzut cu 7% din 2005 până în 2018. 

 

5. Mănâncă alimente sănătoase

În timp ce unele diete, cum ar fi dieta mediteraneană, se concentrează pe consumul de alimente mai hrănitoare, altele, cum ar fi keto, se concentrează pe restricție și sunt într-adevăr potrivite doar sub supravegherea medicului, a declarat dieteticianul înregistrat Brigitte Zeitlin, RD, RD, pentru Well+Good . Experții spun că cel mai simplu mod de a mânca sănătos este să păstrezi o alimentație simplă, cu alimente integrale și multe fructe și legume. Fiți atenți la ceea ce mâncați și nu vă forțați să mâncați lucruri care nu vă plac sau să vă privați de alimentele pe care le iubiți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel