Vedete diagnosticate cu diabet. Cum își țin boala sub control

Data actualizării: | Data publicării:

Diabetul zaharat este o boală a sistemului endocrin care schimbă complet viața pacienților.

Aceste șase vedete au dezvăluit că au fost diagnosticate cu diabet și au vorbit despre cum arată viața lor în lupta cu boala. 

 

Dragoș Bucur


Dragoș Bucur  a fost diagnosticat cu diabet în 2002, când actorul avea doar  24 de ani. De atunci, viata acestuia s-a schimbat radical.

Despre problema lui de sănătate ale actorului a vorbit chiar soția acestuia, cântăreața Dana Nalbaru: „Deși are perioade extrem de solicitante din punct de vedere profesional și asta îi afecteaza glicemiile pe o perioadă mai lungă de timp, deși mă îngrijorez pentru fiecare noapte pierdută la câte-o filmare, deși îl văd uneori confuz de la hipo sau nervos de la hiper, el e aproape tot timpul „treaz”…inăuntrul său știe foarte bine ce are de făcut de fiecare dată și face. Face așa de bine și de discret (are grija de el) încât reușește să ne ferească pe noi (pe mine și pe copii) de diabet. Nu se plânge niciodată, nu spune niciodată “nu pot” atunci când am nevoie de ajutor (și poate nu tot timpul se simte bine), nu e mofturos sau pretențios, ba e chiar vesel și mereu gata să găsească o soluție. Odată și-a uitat insulina acasă, știa că plec în oraș și m-a sunat să i-o duc. Ȋn graba mea am uitat să o iau…pe drum mi-am făcut mii de procese de conștiință, aveam o întâlnire importantă și nu mai aveam timp să întorc. L-am sunat să-i spun că i-am uitat insulina și eram aproape sigură că o să mă certe (eh, sechele din trecutul meu îndepărtat) dar a fost extrem de calm și a zis că va găsi o altă soluție, să stau liniștită. Firescul cu care se raporteaza la problemele zilnice este ceva ce învăț mereu de la el. La mine, daca apare o problema, se produce panica. La el se activează cu calm căutarea soluției. O singură dată s-a enervat tare. Când și-a uitat borseta cu teste și insulina la hotel, Ȋn Paris. Iar eu, o singura dată m-am speriat îngrozitor. Ȋntr-o noapte, când a intrat în hipo și i-a luat câteva zeci de secunde bune ca să mă recunoască și să-mi poată spune ceva. M-am panicat, desigur, i-am adus zahăr și am așteptat să își revină. Ȋn rest, viața e ca la orice altă familie. Cu hidrați, dulciuri, muncă, vacanțe, copii, prieteni și muulte vise frumoase de împlinit în viitor.”, a povestit Dana Năblaru pe blogul ei


 Bianca Dragusanu

Bianca Drăguşanu a fost diagnosticată cu diabet în urmă cu peste 10 ani. Vedeta crede că problemele sentimentale și dietele drastice pe care le-a ținut, au îmbolnăvit-o. 

„De foarte multe ori când am avut crize a trebuit să fac insulină. Încă nu sunt dependentă, dar mai am numai un pas. Dacă nu am grijă de mine, medicii m-au avertizat că boala se poate agrava foarte repede. Eu pun foarte mult suflet atunci când mă îndrăgostesc, mă implic şi sufăr foarte mult. Am făcut diabet pe sistem nervos, din dragoste. Am descoperit în urma unor analize că sunt bolnavă”, susținea Bianca Drăgușanu, cu câțiva ani în urmă, potrivit România TV. 

Florin Zamfirescu

 
În vârstă de 71 de ani, actorul Florin Zamfirescu se luptă cu mai multe probleme de sănătate. Alinarea maestrului vine chiar de la soția sa, Daciana Toma, care este medic și îl ține sub supraveghere. Recent, actorul a dezvăluit că schema sa de tratament implică 18 medicamente zilnic, pe care, dacă nu le ia, riscă să își piard viața. 


„Tatiana este medic de familie. Ea are grijă de mine. Am de toate, diabet de tip 2, tensiune oscilantă, atac de panică am făcut. Iau vreo 18 pastile pe zi, sunt cam multe, dar dacă nu le iau o săptămână, mor! Aşa mi-a spus doctorul. Le iau, sunt bine acum, verde. Să trăiesc 100 de ani!', a declarat marele actor, într-un interviu la Antena Stars.


Halle Berry


Halle Berry a fost la un pas să moară, în 1989, când a intrat în comă diabetică. Actrița a reușit să treacă cu bine peste acel moment și să își țină boala sub control. Grija pentru sănătate a transformat-o complet. În vârstă de 54 de ani, actrița pare că a descoperit elixirul tinereții. 

Halle Berry a descoperit elixirul tinereții. Cum se menține actrița la 54 de ani

„Luptandu-ma cu diabetul, o mare parte din viata mea, am fost nevoita sa fiu foarte atenta la alimentatie. Asa ca, ani de zile, am urmat dieta ketogenica. Daca sunteti ca mine, puteti ameliora diabetul tip 2, veti avea o rezistenta fizica mai buna si o piele mai frumoasa. Ajuta chiar si la ameliorarea migrenelor!”, a scris Halle pe contul ei de Instagram


Tom Hanks

Actorul a anunțat că suferă diabet de tip 2 în emisiunea lui David Letterman.

 „Am mers la medic, iar în ultimă instanţă el mi-a spus: Ştii acele cifre mari de zahăr din sânge pe care le ai încă de când ai 36 de ani? Ei bine, ai reuşit. Felicitări! Ai diabet de tip 2".  


 Nick Jonas


Artistul a anunțat  în  2007 faptul că suferă de diabet de tip 1. Pe lângă grija pe care o poartă pentru propria sănătate, artistul a înființat și o organizație pentru educarea oamenilor in privinta pericolului reprezentat de diabet. 

 „Sunt fericit si sanatos! Am dat prioritate sanatatii mele, fac miscare, mananc sanatos si imi tin glicemia sub control. Sunt stapan 100% pe viata mea de diabetic si sunt recunoscator familiei si celor pe care ii iubesc pentru ca m-au ajutat in permanenta. Traiti-va viata frumos si nu lasati pe nimeni sa va tina in loc!”, a scris artistul pe Instagram.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NICK JONɅS (@nickjonas)

 

Patti LaBelle

Cântăreaţa are diabet de tip 2 şi a povestit în detaluiu experiența ei cu boala, pe blogul ei. 


 „Am leşinat pur şi simplu pe scenă, iar în acel moment, doctorul s-a întors către mine şi mi-a spus:„ Ştiai că ai diabet de tip 2?”  
Şi am spus: „Habar nu aveam”, afirmă LaBelle, care are şi antecedente familiale de diabet. 

Diagnosticul de diabet a făcut-o să își schibe viața complet. Artista chiar a scris câteva cărți cu rețete sănătoase. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Patti LaBelle (@mspattilabelle)

 


Diabetul, un ucigaș tăcut

 

Diabetul zaharat a devenit una dintre problemele majore de sănătate publică ale ultimului secol; ultimele raportări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia asupra prevalenţei în creştere a diabetului zaharat la toate grupele de vârstă. În România s-au publicat în 2014 rezultatele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care au arătat o prevalenţa a diabetului zaharat de 11,6% la populaţia între 20-79 de ani (o valoare de 2 ori mai mare faţă de raportările anterioare).

Diabetul mai este denumit și ”ucigașul silențios” deoarece cele mai multe persoane nu știu că au această boală până nu progresează în mod semnificativ. Acesta poate fi de tip 1 sau 2, însa cel de tip 2 este cea mai frecventă formă și poate afecta milioane de oameni.

 

Dacă ne plimbăm pe stradă, din zece oameni pe care îi întâlnim, unul are diabet. Incidența diabetului în țara noastră este de 11,6%. Dacă mergem la cardiologie, acolo unde oamenii au făcut infarct, ce să vezi?! Minune... Jumătate au diabet. Dacă mergem la neurologie, unde au făcut un accident vascular cerebral, 60% au diabet. Dacă mergem la chirurgie sau la ortopedie, unde li se taie picioarele pe bucățele sau pe de-a-ntregul, cam 75% au diabet dintre cei care și-au pierdut o bucățică de picior sau piciorul cu totul. Dacă mergem la nefrologie unde se face dializă sau la Asociația celor care și-au schimbat rinichiul sau la Asociația orbilor, cam 80% au diabet. Dar pe stradă doar 11%! Ăsta e răul diabetului. Și nu doare, fir-ar să fie, că dacă ar durea, te-ar căuta!”, a spus Dr. Doru Negru- medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice și medic primar medicină internă, la DC News TV.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel