Varza, un aliment bogat în vitamine, minerale și fibre. Beneficii uimitoare pentru sănătate

Data publicării:
Ulrike Leone , pixabay
Descriere foto: Ulrike Leone , pixabay

Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive.

Deși poate semăna foarte mult cu salata verde, aceasta aparține de fapt genului de legume Brassica, care include broccoli, conopidă și varză. Varza vine într-o varietate de forme și culori, inclusiv roșu, violet, alb și verde, iar frunzele sale pot fi încrețite sau netede. Această legumă este cultivată în întreaga lume de mii de ani și poate fi găsită într-o varietate de feluri de mâncare, inclusiv varză murată, kimchi și salată de varză. În plus, varza este încărcată cu vitamine și minerale.

Iată câteva beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale varzei, toate susținute de știință:

Varza conține substanțe nutritive - Varza conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină.  Bogat în vitamina B6 și folat, ambele fiind esențiale pentru multe procese importante din organism, inclusiv metabolismul energetic și funcționarea normală a sistemului nervos. În plus, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli și compuși de sulf. Antioxidanții protejează organismul de daunele provocate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care au un număr impar de electroni, făcându-i instabili. Când nivelurile lor devin prea mari, vă pot deteriora celulele. Varza este deosebit de bogată în vitamina C, un puternic antioxidant care poate proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a pierderii vederii, conform unor studii.

Poate ajuta la menținerea inflamației-  De fapt, corpul dumneavoastră se bazează pe răspunsul inflamator pentru a proteja împotriva infecțiilor sau a accelera vindecarea. Acest tip de inflamație acută este un răspuns normal la o leziune sau infecție. Pe de altă parte, inflamația cronică care apare pe o perioadă lungă de timp este asociată cu multe boli, inclusiv boli de inimă, poliartrită reumatoidă și boli inflamatorii intestinale, potrivit unui studiu. Legumele crucifere precum varza conțin mulți antioxidanți diferiți care s-au dovedit a reduce inflamația cronică, conform unui studiu.

Ajută la îmbunătățirea digestiei -Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea digestivă, varza bogată în fibre este calea de urmat. Această legumă este plină de fibre insolubile prietenoase cu intestinele, un tip de glucide care nu poate fi descompus în intestine. Fibrele insolubile ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv prin adăugarea de volum în scaune și promovarea mișcărilor regulate ale intestinului, conform unui studiu. Mai mult, este bogat în fibre solubile, care s-a dovedit că mărește numărul de bacterii benefice din intestin. Acest lucru se datorează faptului că fibra este principala sursă de combustibil pentru speciile prietenoase, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacili.

Vă poate ajuta să vă păstrați inima sănătoasă -Varza roșie conține compuși puternici numiți antociani. Ele conferă acestei legume delicioase culoarea sa violetă vibrantă. Multe studii au descoperit o legătură între consumul de alimente bogate în acest pigment și un risc redus de boli de inimă. Se știe că inflamația joacă un rol major în dezvoltarea bolilor de inimă, iar efectul protector al antocianinelor împotriva acesteia se datorează probabil calităților lor antiinflamatorii. Varza conține mai mult de 36 de tipuri diferite de antociani puternici, făcându-l o alegere excelentă pentru sănătatea inimii, potrivit unui studiu.

Poate scădea tensiunea arterială - Tensiunea arterială crescută afectează mai mult de un miliard de persoane din întreaga lume și este un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Consumul de varză bogată în potasiu este o modalitate delicioasă de scădere a tensiunii arteriale ridicate și poate ajuta la menținerea acesteia într-un interval sănătos, potrivit unui studiu.

Ajută la scăderea colesterolului - Varza este o sursă bună de fibre solubile și steroli vegetali. S-a demonstrat că aceste substanțe reduc colesterolul LDL.

Previne cancerul de prostată - Betacarotenul a fost legat pozitiv de reducerea șanselor de cancer de prostată, ceea ce reprezintă un bonus suplimentar față de alte efecte anti-carcinogene ale varzei!Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience