URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Urâtul – unul dintre cele mai controversate subiecte din istorie – devine pretextul unui spectacol incisiv, lucid, bulversant care pune sub laser fenomenul pierderii identității și înstrăinării de sine prin uniformizare fizică. Ce este urât(ul)? Cine decide că cineva este frumos sau urât? Cum ne reflectăm în propria oglindă și în oglinda celorlalți?

Teatrul EXCELSIOR prezintă, pe 10 și 11 septembrie 2021, ora 19:00, la Sala „Ion Lucian”, premiera spectacolului URÂTUL de Marius von Mayenburg, regia și concepția scenografică Mădălin Hîncu – producție care dă startul noii stagiuni.

 

În aparență o comedie absurd-grotescă, URÂTUL este o satiră la adresa societății contemporane, care promovează agresiv frumusețea exterioară, transformând-o într-un produs de serie, multiplicat de bisturiul chirurgilor plasticieni și validat în unanimitate de ceilalți. Spectacolul URÂTUL este o metaforă a modului în care îi etichetăm pe ceilalți, prin lentila unor convingeri care sunt, de prea puține ori, cu adevărat ale noastre.


„Cred că textul lui von Mayenburg vorbește despre cum coșmarurile noastre cele mai profunde se pot ascunde sub masca dorințelor noastre cele mai arzătoare. Cred că dramaturgul schițează cadrul unei problematici foarte complicate care definește societatea contemporană: ajungem să ne dorim lucruri pe care nu le dorim. În ce măsură visurile noastre sunt cu adevărat ale noastre și nu sunt, de fapt, produsul unui context dictat de standarde artificiale? Putem pune semnul egal între ce este popular și ce este valoros?” (Mădălin Hîncu, regizor)


Într-o realitate bombardată de discursuri care promit să ne livreze rețeta succesului, spectacolul URÂTUL de la Teatrul EXCELSIOR vă provoacă la un exercițiu de reflecție, pornind de la un scenariu distopic: cum ar fi ca într-o zi să arătăm cu toții la fel – multiplicați la infinit în cópii ale unei imagini considerate cândva standardul perfecțiunii fizice? Identici, dar lipsiți de identitate. Uniformizați, dar lipsiți de unicitate. 


Odată cu spectacolul URÂTUL, Teatrul EXCELSIOR propune şi o campanie socială de conştientizare a stereotipurilor, clişeelor şi anxietăţilor sociale deprinse din definirea frumuseţii în tiparele dobândite social. Astfel, joi, 9 septembrie, ora 20:00, vă invităm să urmăriţi pe rețelele sociale ale Teatrului EXCELSIOR dezbaterea care a reunit la masa discuţiilor profesionişti din domenii în care frumosul şi urâtul sunt termeni uzuali: Dr. Dana Jianu, chirurg plastician, medic primar, Doctor in Stiinte Medicale, Cercetator Stiintific al Centrului de Medicina si Chirurgie Regenerativa de pe lângă Academia Română de Știinte Medicale, Părintele Francisc Doboș, Paroh al Bisericii Franceze Sacré Coeur, Ioana Ciocan, curator, General Manager Art Safari, Vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, lector la Universitatea din Bucureşti, Beatrice Coriciuc - model internaţional, Ștefan Curta - fotograf de fashion, Carmen Thea Drogoreanu - finalistă NEW DRAMA 2019 cu piesa „Teoria Pământului Plat”.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 07 sep 2021, 12:15 | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience