Tradiții și obiceiuri pentru Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce denie se citește în această seară la biserici

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să faci în această zi.

Am intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, una dintre cele mai importante perioade din Postul Paștelui, dar și ultima, înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Tot acum au loc și deniile în toate bisericile, niște slujbe ținute seara, unde creștinii sunt purtați în fiecare zi ale acestei săptămâni prin diferite pilde, învățături, care să îi facă să înțeleagă mai bine profunzimea acestei sărbători atât de importante, cât și sacrificiile și chinurile pe care le-a îndurat Iisus. Astfel, în continuare, vei afla ce Evanghelie se va citi în seara de 30 aprilie la biserică și care este învățătura ce se poate desprinde de aici.

"În Marțea Mare se va citi Evanghelia cu cele 10 fecioare, care au ieșit în întâmpinarea lui Hristos, dar cinci dintre ele au rămas în afara ușii Împărăției Cerurilor, pentru că nu aveau suficientă credință. Cu o singură faptă bună nu ne putem mântui, de aceea trebuie să adunăm mai multe în candela noastră. Tot azi se citește Evanghelia judecății de apoi, adică venirea Mântuitorului ca Judecător.", a declarat acum ceva timp preotul Ioan Bucă, pentru SPECTACOLA.

Citește și: Atenție la cumpărăturile pentru masa de Paște! Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă. Cum te poți îmbolnăvi de la miel și ouă

Tradiții și obiceiuri pentru Marțea Mare

Tot această zi mai este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri și pentru o serie de tradiții și obiceiuri, pe care toți creștinii tind să le respecte astăzi.

Astfel, unul dintre aceste obiceiuri spune că Marțea Mare este ziua în care gospodinele trebuie să termine toată curățenia generală din case, întrucât aceasta este ultima zi în care se pot ocupa de acest lucru, iar tot astăzi trebuie terminate și treburile mai grele din jurul gospodăriei.

Nu doar femeile trebuie să se implice în aceste treburi, ci și bărbații, care trebuie să le ajute pe gospodine să termine cât mai repede toate atribuțiile, întrucât, în caz contrar, se spune că le va merge rău tot anul. 

Te-ar putea interesa și: Teo Trandafir, rețetă delicioasă de pască cu brânză dulce fără aluat: „Pentru cei ce nu au apucat să o testeze”. Cum se menține în formă de sărbători

Ce trebuie să faci în Marțea Mare

O altă tradiție bine cunoscută în toată țara este aceea de a participa la slujba Deniilor din Marțea Mare, după cum spuneam și mai sus. De regulă, în majoritatea bisericilor această slujbă specială are loc de la ora 17:00 și ține, de regulă, aproximativ o oră.

Tradiția mai spune că în Marțea Patimilor trebuie neapărat să te speli, întrucât așa se vor spăla și toate bolile de pe corpul tău. 

Postul continuă și în această zi, până în Joia Mare, când majoritatea creștinilor obișnuiesc să țină post negru, până la slujba de Înviere.

Citește și: Sorin Bontea, rețetă de drob de miel pentru masa de Paște. Evită această greșeală dacă nu vrei ca preparatul să se sfărâme



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel