Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Data actualizării: | Data publicării:
Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea
Descriere foto: Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Dr. Cezar a vorbit despre cele mai periculoase categorii de alimente pentru corpul uman.

Dr. Cezar, unul dintre cei mai cunoscuți cardiologi de la noi din țară, a vorbit despre topul celor cinci categorii de alimente care sunt destul de nocive pentru organismul nostru, mai ales consumate în exces și în mod repetat. Astfel, pe primul loc specialistul clasează prăjelile, despre care știm deja cât sunt de periculoase în orice dietă. Ce nu știe însă multă lume este că ele pot favoriza și apariția cancerului, spune specialistul.

„Aș pune pe primul loc prăjelile, uleiurile din semințe, de floarea soarelui prăjit, ceea ce multă lume folosește, mulți folosesc, dar trebuie consumat cât mai rar. Nu aș spune că sunt cancerigene, multe au un potențial, dar cancerul nu pleacă de la o singură cauză. Prăjeala cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri, molecule, iar corpul încearcă să repare ce e stricat, folosind energie, sistemul imunitar și resursele organismului.”, a declarat Dr. Cezar, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei. 

Te-ar putea interesa și: Rețetă de ciorbă de miel. Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite: „Va fi mult mai gustoasă dacă faci asta”. Secretele pe care nu le știai

Zahărul și făinoasele, în topul alimentelor nocive

Din topul alimentelor pe care ar trebui să le eliminăm cât mai mult din meniul nostru mai fac parte atât zahărul, cât și produsele făinoase, spune medicul. Cu toate acestea, consumate în cantități moderate, dar și rar, acestea pot fi consumate uneori, fără să reprezinte un pericol.

„Zahărul, dacă e combinat cu alți nutrienți, poate avea o absorbție mai lentă. Făina, cerealele sunt modificate genetic, grâul nu mai este cel tradițional și aceste modificări creează inflamație. Paste mănânc în medie de 4 ori pe lună, dar încerc să le aleg pe cele dintr-un grâu integral, mai scump.

Cea mai mare problemă a oamenilor e că nu mai fac mișcare. Dacă ar face muncă fizică, nu ar mai fi atât de nocive, dar sedentarismul cauzează o slabă digestie. Faptul că suntem sedentari și tindem să mâncăm mult, digestia nu e la un randament optim, absorbim mai lent nutrienții și repede caloriile. De asta făinoasele nu sunt bune pentru cei care nu fac mișcare.”, a mai spus medicul.

Citește și: Câte zile putem mânca ouăle roșii de Paște, după ce le-am vopsit. Medicul Doru Negru, regula pentru a depăși toxiinfecțiile alimentare/ video

De ce e periculoasă proteina animală?

Pe locul patru se situează chiar proteina animală. Deși acest lucru ar putea părea unul neașteptat, specialistul explică exact motivul pentru care nu e recomandat să integrăm carnea la masa de prânz, cât și la cină. În final, topul acestor obiceiuri nesănătoase se încheie cu excesul de fibre.

„Pe locul patru aș pune excesul de proteină animală, excesul peste nevoi. Adică mâncăm prea multă carne în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Când mănânci carne, se presupune că ai făcut un efort pentru acel animal. A renunța de tot la carte se poate asocia cu multe carențe, deci eu sunt adeptul unui echilibru. 

Pe locul cinci este excesul de fibre. Mulți oameni se confruntă cu deficitul de fibre, dar alții le consumă în exces, cum ar fi ovăzul. Excesul de fibre cauzează carența de minerale.”, mai spune Dr. Cezar.

Te-ar putea interesa și: Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel