TOP 4 alimente cu un conținut ridicat de antioxidanți

Data publicării:
Fructe , foto Unsplash/ autor: Adel Grober
Descriere foto: Fructe , foto Unsplash/ autor: Adel Grober

Dietele bogate în fructe și legume vă oferă cea mai bună nutriție. Iată cele 4 alimente cu un conținut crescut de antioxidanți.

Unul dintre principalele beneficii ale antioxidanților este de a ajuta la prevenirea sau întârzierea anumitor tipuri de leziuni celulare, conform Institutului Național de Sănătate (NIH). 


Se crede că stresul oxidativ joacă un rol într-o varietate de boli, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul, boala Alzheimer, boala Parkinson și chiar bolile oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta, conform NIH. 


Alimentele bogate în antioxidanți, de asemenea, vă protejează pielea de deteriorarea radicalilor liberi, ajutând pielea să arate mai tânără și mai strălucitoare, conform Cleveland Clinic.


1. Fasole roșie 


Fasolea roșie conține polifenoli, substanțe din plante cu proprietăți antioxidante, potrivit International Journal of Molecular Sciences .
Antocianinele sunt un tip de flavonoid, o familie de polifenoli. Acesti antioxidanti puternici sunt responsabili pentru culorile roșu, violet și albastru în fructe și legume, notează Food & Nutrition Research .


Atât boabele crude, cât și cele fierte conțin cantități predominante de polifenoli. 


2. Afinele sălbatice


Afinele sunt cunoscute pentru faptul că sunt ambalate cu substanțe nutritive, dar afinele sălbatice, în special, sunt fructele cele mai bogate în antioxidanti. Afinele sălbatice sunt bogate în antociani, care se află în pielea fructului și sunt responsabile pentru nuanța sa albastră, conform Universității din Maine Cooperative Extension .


3. Mure


Murele au o mare cantitate de compuși fenolici , cum ar fi acidul galic și acidul elagic, plus catechine, quercetina, luteolina, proantocianidine și antocianine, potrivit unui studiu din 2012. 


Proantocianidinele, la fel ca antocianidinele, sunt un tip de flavonoid cu activitate antioxidantă. O ceașcă de mure conține, de asemenea, 34% din DV pentru vitamina C și 11% din DV pentru vitamina E.


4. Prune uscate


Prunele uscate sunt surse excelente de polifenoli antioxidanți - acizi și anume clorogenic, acidul neochlorogenic, acidul cafeic, acidul cumaric, rutin și proanthocyanidin.


O jumătate de cană de prune uscate conține 6,2 grame de fibre. Și fibrele sunt asociate cu un risc mai mic de afecțiuni multiple, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, bolile diverticulare și constipația, conform Școlii de sănătate publică Harvard TH Chan .

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel