TM2023/Timiş: Primele concerte ale Festivalului Internaţional 'George Enescu' vor avea loc în CEC 2023

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional "George Enescu" completează programul cultural TM 2023, primele concerte ale prestigiosului eveniment muzical fiind programate pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul, în perioada 3 - 20 septembrie.

Cele mai mari ansambluri ale lumii, Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Romanian Chamber Orchestra, Camerata Bern şi Manchester Camerata, se vor alătura Filarmonicii Banatul, sub baghetele dirijorale ale maeştrilor Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu şi Gabriel Bebeşelea.

Primele trei concerte din cadrul festivalului sunt finanţate prin Programul Overborder, prin Consiliul Judeţean Timiş.

"Este o onoare pentru Consiliul Judeţean Timiş să finanţeze Festivalul 'George Enescu' prin intermediul mecanismului său de implementare a Programului Naţional Timişoara - Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul se încadrează perfect în viziunea mea cu privire la peisajul cultural care ar trebui construit şi consolidat în Timişoara, este un eveniment calitativ, de anvergură, care ne va produce o bucurie similară expoziţiei Brâncuşi, pe care o vom lansa în toamna acestui an", a transmis preşedintele administraţiei judeţene, Alin Nica, într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Preşedinta Asociaţiei Scena Muzicală, Dana Ţurcan, subliniază, în acelaşi context, că este un privilegiu ca organizaţia amintită să fie unul dintre organizatorii Festivalului Internaţional "George Enescu" la Timişoara.

"Un astfel de eveniment nu ar fi fost posibil fără consistentul sprijin financiar obţinut din partea Consiliului Judeţean Timiş şi parteneriatului avut cu Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional 'George Enescu'. Aducerea acestor ansambluri de renume mondial la Timişoara - Capitală Culturală a Culturii în 2023 - întregeşte armonic oferta culturală a oraşului. Avem speranţa ca la aceste concerte să fie prezenţi nu doar spectatori din Timişoara, ci şi din judeţul Timiş, judeţele din Vestul României şi de ce nu, overborder - din Ungaria şi Serbia", a punctat Dana Ţurcan.

Concertul de deschidere va fi susţinut de Ensemble Intercontemporain, în 3 septembrie, ora 19,00. Ansamblul este format din 30 de muzicieni profesionişti specializaţi în interpretarea muzicii contemporane şi experimentale, dirijaţi de Matthias Pintscher. Repertoriul concertului include lucrări semnate de cei mai importanţi compozitori ai secolelor XX şi XXI, precum: Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Gyorgy Ligeti, Luciano Berio, Iannis Xenakis sau Gerard Grisey.

Al doilea concert va fi susţinut de Fine Arts Quartet în 4 septembrie, ora 19,00. Cvartetul de coarde american are o istorie impresionantă şi o reputaţie puternică în lumea muzicii clasice. Fondat în 1946 la Chicago şi a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin sau Ralph Votapek.

Romanian Chamber Orchestra va aduce în faţa publicului un concert plin de emoţie adresat familiilor, intitulat "Pinocchio... with 'strings' attached". Alături de lucrări celebre scrise de W. A. Mozart sau B. Bartok, va fi interpretată în premieră naţională lucrarea lui M. Gandolfi ("Aventurile lui Pinocchio în Funland"). Concertul din 6 septembrie, ora 19,00, va fi dirijat de maestrul Gabriel Bebeşelea.

În 7 septembrie, de la aceeaşi oră, publicul este invitat la un concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii Banatul Timişoara, alături de celebrul Cvartet Arcadia. Vor fi interpretate lucrări de A. Pop, J. Adams, M. Weinberg şi D. Shostakovich, sub bagheta maestrului Martin Dendievel.

În 14 septembrie, Camerata Bern va continua seria concertelor din cadrul festivalului. Fondată în 1962, în Elveţia, orchestra îmbină inovaţia şi calitatea artistică la cel mai înalt nivel posibil, bucurându-se de apreciere la nivel mondial. Începând cu 2018, Patricia Kopatchinskaja este directorul artistic al ansamblului. Camerata Bern abordează un repertoriu vast, de la muzica barocă, până la cea contemporană.

Ultima zi a Festivalului Internaţional "George Enescu" la Timişoara, din 20 septembrie, propune un concert inedit susţinut de Manchester Camerata, apreciat de presa britanică drept "cea mai curajoasă orchestră din Marea Britanie".

Festivalul Internaţional "George Enescu" este cel mai mare festival de muzică clasică din România şi unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa. Prima ediţie a festivalului a fost organizată în 1958, relatează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel