TM2023 / Timiş: O parte din istoria transportului în comun al Timişoarei, prezentată într-o expoziţie cu modele unicat

TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

O parte din istoria transportului în comun al Timişoarei, care numără 154 de ani, poate fi descoperită de către localnici şi de turiştii în Capitala Culturală Europeană (CCE) 2023 în cadrul unei expoziţii de tramvaie istorice şi de patrimoniu care va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii septembrie.

Expoziţia este organizată de Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) în pieţele Unirii, Libertăţii şi Traian.

Călătorind înapoi în timp, publicul va redescoperi începuturile şi evoluţia transportului public din Timişoara, admirând colecţia de tramvaie istorice restaurate şi conservate cu grijă de către STPT, între care se află modele rare, chiar din perioada de început a transportului public local.

În Piaţa Unirii vor fi expuse două tramvaie: vagonul platformă de tip GP, cel mai vechi tramvai din patrimoniul STPT, fabricat în 1902, şi tramvaiele "gemene", datând din 1927.

Evenimentul va fi însoţit de mici concerte pe tramvaiul platformă din Piaţa Unirii în fiecare sâmbătă seara, care va deveni astfel o scenă pentru evenimentele culturale viitoare.

Piaţa Libertăţii va găzdui, din 8 iulie, un tramvai electric austriac fabricat în 1960, unic pe teritoriul României, şi un tramvai "Timiş 1", construit în 1962 la Întreprinderea de Tramvaie Timişoara.

Încă din acest weekend, pe linia refugiu din Piaţa Libertăţii vor fi expuse alternativ vagonul tramvai tras de cai, altă piesă unicat în România, şi un tramvai electric de tip EP V54, parte a unui lot de tramvaie construite de Uzinele "Electroputere" Craiova între 1955-1959.

Tot pentru a marca 154 de ani de când primul tramvai tras de cai a circulat pe linia amenajată din Timişoara, STPT va organiza o cursă cu acest model de tramvai pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

În Piaţa Traian, STPT propune o premieră în Timişoara: un tramvai Wegmann modificat în atelierele STPT şi transformat în tramvai interactiv, de tip cafenea, unde vor fi comercializate băuturi nonalcoolice, care va aduce un plus de valoare zonei.

"Ne dorim ca prin acest eveniment să celebrăm istoria şi moştenirea oraşului şi să familiarizăm comunitatea cu evoluţia transportului public local. Expoziţia tramvaielor de patrimoniu se conturează a fi o atracţie turistică deosebită şi o experienţă memorabilă pentru toţi participanţii", a transmis, miercuri, STPT.

Partenerii STPT în acest proiect sunt Muzeul Naţional al Banatului, Direcţia pentru Cultură a Judeţului Timiş şi Primăria Timişoara, relatează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 28 iun 2023, 16:33 | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience