TM2023/ O delegaţie a Comisiei pentru cultură şi educaţie a Parlamentului European va vizita Timişoara, Capitală Europeană a Culturii

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

O delegaţie a Comisiei pentru educaţie şi cultură a Parlamentului European, condusă de Andrey Slabakov (CRE, Bulgaria), va avea, în perioada 3 - 5 aprilie, întâlniri cu autorităţile locale şi cu organizatorii programului cultural Timişoara 2023, curatoriat sub sloganul "Luminează oraşul prin tine!".

Programul vizitei include o întrevedere cu primarul Dominic Fritz şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, arată un comunicat al Comisiei pentru educaţie şi cultură a Parlamentului European, remis, luni, AGERPRES.

Membrii delegaţiei vor vizita spaţii culturale şi expoziţii şi vor asista la conferinţa susţinută de scriitorul Orhan Pamuk la Universitatea de Vest din Timişoara. O altă întâlnire va fi cu refugiaţii ucraineni implicaţi în activităţi culturale.

Eurodeputaţii se vor întâlni şi cu ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, pentru a discuta posibile soluţii la nivelul UE pentru consolidarea rezilienţei sectoarelor culturale şi creative, în contextul provocărilor actuale.

Din delegaţie fac parte: Andrey Slabakov, şeful delegaţiei (CRE, Bulgaria), Hannes Heide (S&D, Austria), Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania), care vor fi însoţiţi de Victor Negrescu (S&D, România), Iuliu Winkler (PPE, România) şi Vlad-Marius Botos (Renew, România).

La încheierea vizitei, membrii delegaţiei Comisiei CULT vor susţine declaraţii de presă, miercuri, la Centrul de Proiecte din Timişoara.

În 2023 Timişoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii cu Elefsina în Grecia şi Veszprem în Ungaria. Este al doilea oraş românesc care deţine acest titlu, după Sibiu în 2007. Timişoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, dar, în decembrie 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus, anul Capitalei Europene a Culturii la Timişoara a fost amânat până în 2023.

Programul "Capitala Europeană a Culturii" a fost lansat în vara anului 1985, Atena fiind primul oraş care a deţinut acest titlu. Statele membre desemnează oraşe pentru acest titlu cu şase ani înainte, apoi nominalizările sunt evaluate de un juriu format din 10 experţi europeni independenţi în domeniul cultural. Trei dintre aceşti experţi sunt numiţi de Parlamentul European, procesul de desemnare a acestor trei experţi fiind coordonat de Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT). Oraşele-gazdă primesc 1,5 milioane de euro din partea programului "Europa creativă" pentru a pune în aplicare un program cultural.

Capitalele europene ale culturii reprezintă una dintre cele mai cunoscute iniţiative ale UE, iar până în prezent acest titlu a fost acordat unui număr de aproape 60 de oraşe din 30 de ţări.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel