TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data actualizării: | Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Când ați stat ultima dată la taifas? Și alte surprize de noiembrie. Filme pe săturate în această a doua săptămână de noiembrie la Timișoara: sunt pelicule ale unor regizori din Balcani car se văd prima dată în România, dar și producții de patrimoniu din mai multe țări. Avem, în premieră, și un festival care se desfășoară în casele oamenilor îndeajuns de generoși să permită accesul artiștilor și al publicului în spațiul lor personal.

Dacă sunteți curioși să aflați mai mult despre Herta Müller, un documentar nou-nouț oferă o nouă perspectivă asupra relației scriitoarei cu țara sa natală. Cel mai recent film al lui Cristi Puiu va avea și el premiera la Timișoara Vă vei putea întâlni cu Ioan Holender și Horațiu Mălăele, iar comoara muzicală păstrată peste ani grație lui Bartok Bela își găsește o nouă reinterpretare genială. 

Sunt și party-uri și, dacă vă place muzica disco, aveți ocazia să dansați două seri la rând. Sunt multe de făcut - aruncați un ochi pe lista noastră și alegeți. Faceți experimente, nu trebuie să vă placă totul, dar măcar nu puteți să spuneți că nu ați încercat. Și e și ăsta un câștig.

 

 

Hai la Taifas! Vino să descoperi filmul și cultura Balcanilor

5 - 12 noiembrie
Cinema Victoria & alte locuri din Timișoara

Timișoara este gazda primei ediții a unui eveniment care ne va ajuta să înțelegem mai bine cine suntem, de unde venim, ce ne unește și ce ne desparte de vecini. Festivalul de Film și Cultură Balcanică – Taifas programează, la Cinema Victoria, cele mai recente producții balcanice.

Sunt 14 filme realizate în anii 2022 și 2023 în această parte a lumii. Cele mai multe sunt proiectate în premieră în România. Printre acestea, propunerile Croației și Albaniei pentru Premiile Oscar – Safe Place (r. Juraj Lerotic) și A Cup of Coffee and New Shoes On (r. Gentian Koçi), filmul din competiția Sarajevo Film Festival – Balada (r. Aida Begic), cel mai bun film de debut la Pula Film Festival – Carbide (r. Josip Žuvan), cel mai bun film din competiția London Sci-Fi Film Festival – Once Upon a Time in the Future: 2121 (r. Serpil Altın) sau animația White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó) – nominalizată la European Film Awards pentru cea mai bună animație a anului.

Dar Taifas nu înseanmă doar filme. Va avea loc un Disko Party Balkanic cu Ligia Keșișian, dar și o discuție pe tema  „How to talk about memory and trauma through film”, care urmărește potențialul cinematografiei în abordarea traumei și a memoriei. În cadrul festivalului va avea loc și un simpozion de educație prin film. Festivalul Taifas este rezultatul colaborării dintre Asociația Culturală Contrasens și Bad Unicorn.

 

Studenți la Teatru din cinci țări vin la Timișoara

 

10 - 16 noiembrie
Mai multe spații din Timișoara

Șapte școli de teatru europene se interconectează, la jumătatea lunii noiembrie, la Timișoara. Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa va reuni spectacole, dezbateri, ateliere, spectacole-lectură în licee din Timișoara, conferințe și un performance comun.

Obiectivul acestui eveniment este crearea unui dialog cultural autentic între comunitățile școlilor de teatru europene. La ediția din 2023 participă: Universitatea Privată de Muzică și Artă a Orașului Viena, Austria; Facultatea de Muzică și Teatru din Hanovra; Academia de Artele Spectacolului Baden-Württemberg din Ludwigsburg; Facultatea de Teatru a Universității Metropolitan din Manchester; Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow; Academia Națională de Artă Dramatică „Aleksander Zelwerowicz” din Varșovia; Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, secția Artele Spectacolului – Actorie în limba germană, Timișoara, România.

Diana Katharina, profesor asociat la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest și membră a echipei artistice a proiectului, a vorbit cu colegii noștri despre spectacolele, atelierele și celelalte evenimente din „rețea”. 

 

Bright Cityscapes, la final

Programul Bright Cityscapes a pornit cu o cercetare asupra structurii economice a Timișoarei, coordonată de sociologul Norbert Petrovici. Aceasta a stat la baza conținutului cultural propus de curatoarea Martina Muzi și organizat de Universitatea Politehnica Timișoara și Faber. După un an în care au avut loc evenimente precum expozițiile „Mirroring the Ecosystem”, „Semnalizatoare - Designul nu este un Panou de Bord ”, „Atlasul Distanțelor”, ateliere și programe de mediere, programul se întoarce, pentru închidere, în punctul zero. Adică, în fabrica Azur.

Evenimentul va avea ca invitați experți internaționali care vor împărtăși perspective diferite asupra factorilor și vectorilor care contribuie la evoluția unui oraș. Joseph Grima, directorul de creație al Academiei de Design Eindhoven și co-fondatorul studioului de cercetare de design Space Caviar, și Saskia van Stein, curatoare, moderatoare și educatoare independentă, directorul programului de masterat The Critical Inquiry Lab, în cadrul Academiei de Design Eindhoven, vor susține două conferințe. În cadrul evenimentului va fi lansată și publicația Bright Cityscapes.

HomeFest: scena din casa vecină

HomeFest ajunge, cu ediția a noua, la Timișoara. În perioada 9-12 noiembrie, câteva locuințe din cartierul Fabric se transformă în scenă. Intrarea e liberă, dar totuși trebuie să ai… bilet: un obiect care, pentru tine, simbolizează acasă.

Două performance-uri, un one-man show, un concert de pian la patru mâini, altul de muzică electronică și un atelier de joacă și improvizație. Toate se întâmplă timp de patru zile, în casele unor timișoreni din cartierul Fabric, unde ușile se deschid și așteaptă musafirii-spectatori.

 

Biblioteca Polirom – 25 de ani, cu Donatella Di Pietrantonio 

8 noiembrie, ora 18
Librăria La Două Bufnițe, str. Matei Corvin

Biblioteca Polirom – 25 de ani, cu Donatella Di Pietrantonio la Timișoara, pornind de la romanele „Cea care se întoarce” (2020) și „Borgo Sud” (2022), în traducerea Mihaelei Găneț. Colecția „Biblioteca Polirom” este unul dintre cele mai importante proiecte editoriale dedicate literaturii universale, cu peste 1.600 de titluri publicate, 21 de serii de autor, peste 6 milioane de exemplare vândute.
 

 

În căutarea Hertei Müller
 

9 noiembrie 2022, ora 17
Cinema Timiș, Piața Victoriei

Documentarul „În căutarea Hertei Müller” încearcă să umple golul lăsat de celebra scriitoare, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, care nu s-a mai întors în locurile natale după emigrarea forțată în Germania. Suferințele prin care a trecut în vremea comunismului au făcut-o rezervată față de țara natală. Filmul este o colaborare între realizatori de televiziune din România și Ungaria în proiectul Literatura salvată.
 

 

Despre culise și scenă, cu Ioan Holender

9 noiembrie, ora 18
Universitatea de Vest, bd. V. Pârvan 4

„Scena și culisele ieri și azi” este un eveniment special, organizat în cadrul Timișoara Ideas Fest, cu un invitat de marcă, nimeni altul decât Ioan Holender. Ioan Holender este muzician, impresar  și director de operă, originar din România și, în același timp, cel mai longeviv director managerial al Wiener Staatsoper. Moderatorul serii va fi Sever Voinescu.

 

 

Songs of Love and Sorrow / Retracing Bartok

9 noiembrie, ora 19
Sala multifuncțională CJ Timiș, bd. Revoluției

La 5 ani de la reinterpretarea cântecelor culese de Bela Bartok în Banat și Transilvania, Mat Maneri și Lucian Ban îl readuc la Timișoara pe legendarul John Surman, una dintre figurile cheie ale jazz-ului european. Lor li se alătură Brad Jones. Cei patru muzicieni vor arunca o privire nouă asupra cântecelor populare, colindelor și cântecelor vocale colectate de Bartok.

 

ROVINHUD - Wine Show
 

10 noiembrie, ora 16
Timișoara Convention Center, str. Mărășești

Vinul este artă și, precum o pictură sau o simfonie, înțelegerea lui implică o abordare atentă și holistică. Indiferent dacă ești novice sau cunoscător, există întotdeauna ceva nou de descoperit și de apreciat în lumea vinului. ROVINHUD 2023 a pregătit peste 300 de vinuri românești și internaționale. Prrofitul este redirecționat pentru 1.500 de terapii ale copiilor cu dizabilități. Un proiect susținut și desfășurat de voluntari.
 

 

 

unu unu zero zero unu zero zero

10 noiembrie, ora 19
Facultatea de Mecanică

100 de ani de Campus UPT (unu unu zero zero unu zero zero – în cod binar) reprezintă nu doar un secol de excelență academică, ci și un moment al schimbării de paradigmă și adaptare la era digitală. Expoziția și-a propus să sondeze relația simbiotică dintre oameni și mediul universitar, dintre diversele structuri rizomiale care dau particularitate campusului și să exploreze posibilitatea unor zone de intersecție.



Marți, 7 noiembrie

Recital educativ / Coloane sonore din filme celebre (12 – 18 ani), Filarmonica Banatul, ora 15
Tururi ghidate, expoziția „Iona”, Ornella Fusion Gallery, ora 16
Orașul Paralel: Fabric, stația vaporetto Corneliu Coposu, ora 17
#UPTCampus100: O seară a amintirilor, Biblioteca UVT, ora 17
Paul Neagu. Hyphen între atunci și acum, UVT ArtCenter, ora 18
A Cup of Coffee and New Shoes On, Cinema Victoria, ora 18
Salonul Național de Fotografie Fotogeografica 2023, Universitatea de Vest, ora 18,30
Părinte implicat – Micii voluntari citesc, Librăria La Două Bufnițe, ora 18,30
Săptămâna PSI: Autoblamarea – învață să fii bun cu tine, Cărturești Victoriei, ora 19
Cinele Culinaria Banatica – Despre gulașuri, papricașuri și alte tocănițe, Popasul Căprioarei, ora 19
Balada, Cinema Victoria, ora 20
Jam Session, Nemesis Art Club, ora 21
Chermeza de marți cu Johnny Romano, Fratelli, ora 23

Miercuri, 8 noiembrie

Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați, Casa LOGS, ora 9
Simpozion de educație prin film | TAIFAS, mai multe spații, ora 10
Proiecții școlare | TAIFAS, Cinema Victoria, ora 10
Cartea junglei, Teatrul German de Stat, ora 11
Tururi ghidate, expoziția „Iona”, Ornella Fusion Gallery, ora 16
Orașul Paralel: Fabric, stația de vaporetto Corneliu Coposu, ora 17
Cartea junglei, Teatrul German de Stat, ora 18
The Summer of '91, Cinema Victoria, ora 18
Vernisajul expoziției „Trei săptămâni în Atlas” / Marius Chivu, Cărturești Victoriei, ora 18,30
Maluri, de Tudor Crețu / Lansare de carte (de toamnă), Reciproc, ora 19
Faust 3.0, spectacol de dans contemporan, FITT, ora 19
A kiss is an act of trust // Lecture performance de Mariana Gavriciuc, Teatrul Basca, ora 19
Valve (Blackened Post-HxC / Sludge  - Paris), Manufactura, ora 20
Carbide, Cinema Victoria, ora 20

Joi, 9 noiembrie

Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați, Casa LOGS, ora 9
Simpozionul de educație prin film: formare cadre didactice | TAIFAS, mai multe spații, ora 9,30
Simpozion de educație prin film | TAIFAS, mai multe spații, ora 10
Proiecții școlare | TAIFAS, Cinema Victoria, ora 10
Tururi ghidate, expoziția „Iona”, Ornella Fusion Gallery, ora 16
Conferința Internațională a Convenției Teatrale Europene, Teatrul Național Timișoara, ora 17
acasă, vernisaj / Nora Blaj, Casa cu Iederă, ora 18
The Good Driver, Cinema Victoria, ora 18
Sigur nu Godot / UniFest, Casa de Cultură a Studenților, ora 18,30
Săptămâna PSI: Ferestrele adicției. Să privim dincolo de aparențe și să învățăm să ascultăm „vocea dependenței”, Cărturești Victoriei, ora 19
Expoziție de afiș polonez Ryszard Kaja / Plakat – Polska, HEI Bastion Theresia, ora 19
HomeFest: Fragilitate, cu Antonia Ițineanț, ora 19
Exod, Teatrul Național Timișoara, ora 19
WYSIWYG Film Festival: Connect, Nemesis Art Club, ora 19
HomeFest: Contemplând viața, de / cu Livia Mateiaș, ora 20
Once Upon a Time in The Future: 2121, Cinema Victoria, ora 20

Vineri, 10 noiembrie

Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați, Casa LOGS, ora 9
Simpozionul de educație prin film: formare cadre didactice | TAIFAS, mai multe spații, ora 9,30
Simpozion de educație prin film | TAIFAS, mai multe spații, ora 10
Proiecții școlare | TAIFAS, Cinema Victoria, ora 10
Simpozion muzicologic Persona – Meridian 2023, Facultatea de Muzică și Teatru, ora 11
Drum’n Basm, Liceul de Artă „Ion Vidu”, ora 12
Mystery Latin Festival, Iulius Congress Hall, ora 14
Anotimpuri – Teatrul Bis, Teatrul Merlin, ora 14
Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988 – 1990, în arta afișului maghiar, vernisaj, Memorialul Revoluției, ora 15
Tururi ghidate, expoziția „Iona”, Ornella Fusion Gallery, ora 16
Live Painting Performance, Timiș Info, ora 18
Expoziție de fotografie – Outside, Casa de Cultură a Studenților, ora 18
Lecturile Culinaria Banatica – Carte de bucate de la Szeged, Casa Calfelor Kolping, ora 18
White Plastic Sky, Cinema Victoria, ora 18
Heritage Film Festival, CRAFT, ora 18
Săptămâna PSI: Iubire și nevroză, Cărturești Victoriei, ora 19
Concert simfonic / dirijor Gabriel Bebeșelea, soliști: Rafal Aguirre, Juan Perez Floristan, Filarmonica Banatul, ora 19
Oscar / School Takover, Heaven, ora 19
Opening Party, Duke’s Cocktails & Cuisine, ora 19
Vocile orașului – Central Park, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Public: Mode d’emploi? | NETWORK – Theatre Schools in Europe, Cinema Timiș, ora 19
LOTTE REINIGER’S EARLY WORK | Heritage Film Festival, Bastion 1, ora 19
Horațiu Mălăele – Timișoara Ideas Fest, Opera Națională Română, ora 19,30
What remains?, spectacol de dans contemporan, Casa Tineretului, ora 19,30
HomeFest: Integrala dansurilor ungare pentru pian, ora 20
Classic Rock & Charity Party, Timișoara Biker BF, ora 20
Hrana – eveniment gastro-cultural balcanic / Taifas Festival, Reciproc, ora 20
Concert de nai & electronic sounds / Mădălin Luca, Nemesis Art Club, ora 20
Pragu’ de sus Live, M2 event venue, ora 20
Concert folk Cristi Buică, Porto Arte, ora 20
80s Party cu DJ Armin, Crush drink & dance, ora 20
Pelican, Cinema Victoria, ora 20
Păsările, Teatrul Maghiar de Stat, ora 19
Electronic Live Sessions #7 w/ Kinga Otvos, Viniloteca, ora 20,30
Kaius Leppah revine, aethernativ, ora 22
Friday in the dark, D’arc, ora 22
Discoland Weekend, M2 event venue, ora 22,30
Dark connections #2, Hamei, ora 23
Drum & Bass Request with ZeroZero, D’arc, ora 23
TUJAMO, Fratelli, ora 23

Sâmbătă, 11 noiembrie

Conferința regională „Timișoara e culoare”, Casa Calfelor Kolping, ora 9
Simpozionul de educație prin film: formare cadre didactice | TAIFAS, mai multe spații, ora 9,30
Brickenburg in my town – Zilele fanilor LEGO, Iulius Town, ora 10
Simpozion de educație prin film | TAIFAS, mai multe spații, ora 10
100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu Gopo (scurtmetraje) | Heritage Film Festival, Bastion 1, ora 10
Lansarea publicației și închiderea Bright Cityscapes, ARCha, ora 11
HomeFest: Perform Yourself, worksop de / cu Robert Bălan, ora 11
Mystery Latin Festival, Iulius Congress Hall, ora 12
De la puncte la perspective. Exerciții de desen tehnic, MV, ora 12
Anotimpuri – Teatrul Bis, Teatrul Merlin, ora 12
ROVINHUD – Wine Show, Timișoara Convention Center, ora 12
Masă rotundă: Educația cinematografică în Europa de Est - modele și abordări, Bastion 1, ora 12
AnonimTM’s Boatparty, D’arc pe mal, ora 14
Nunta de piatră | Heritage Film Festival, CRAFT, ora 14
Individual compus – un tur curatorial cu artiștii și performance 11 (1invers)1, Comenduirea Garnizoanei, ora 16
Argonauții: Povești șoricești, Cinema Victoria, ora 16
Secvențe | Heritage Film Festival, CRAFT, ora 16
How to talk about memory and trauma through film / Taifas Festival, Bastion 1, ora 17
Anotimpuri – Teatrul Bis, Teatrul Merlin, ora 17
Lansare de carte: Nervurile lutului, de Doru Arăzan jr, primul volum de poezie din România cu AR, Cărturești Victoriei, ora 17
Nuntă pe bani, Cinema Timiș, ora 17
In diesem Moment denken alle an mich, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 18
Cosmic Dissecting Room Show | Heritage Film Festival, CRAFT, ora 18
Heritage Film Festival, CRAFT, ora 18
Fittonia x Reverse the Moment, Nemesis Art Club, ora 19
Foreign body_trio / Festivalul in : v z b l, Casa de cultură, ora 19
Crazy Little Queen Tribute Band (HU), M2 event venue, ora 19
Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese, Teatrul Național Timișoara, ora 19
MMXX, Cinema Timiș, ora 19
HomeFest: Live Performance, de / cu Berlin Division, ora 20
Almost Entirely a Slight Disaster, Cinema Victoria, ora 20
Disney Magic Party, Crush drink & dance, ora 20,30
Saturday Groove w. Funkster, Cabinet – Fain Bar, ora 21
Hip-Hop Journey, D’arc, ora 22
Disco Party Balkanic, cu Ligia Keșișian / Taifas Festival, Nemesis Art Club, ora 22
TRX (Metalheadz, UK) – Structure Session – 6 years anniversary, Escape Underground Hub, ora 22
Echo - 1st edition, Faber, ora 22
PacPac – El Clasico, MGM Bastion, ora 22
Discoland Weekend, M2 event venue, ora 22,30

Duminică, 12 noiembrie

Blue Noise – atelier de voce, Ambasada, ora 10
Brickenburg in my town – Zilele fanilor LEGO, Iulius Town, ora 10
Teatru de păpuși, Iulius Town, ora 11
Comoara de sub tei, Cărturești Victoriei, ora 11
Mystery Latino Festival, Iulius Congress Hall, ora 12
ROVINHUD – Wine Show, Timișoara Convention Center, ora 12
Individual compus – tur curatorial cu artiștii, performance 11(1invers)1, lectură Ioana Mateescu, Comenduirea Garnizoanei, ora 16
Fantoma din Canterville, Cinema Victoria, ora 16
Anatomia unei prăbușiri, Cinema Timiș, ora 16,30
Scurtmetraje clasice de animație poloneze | Heritage Film Festival, Bastion 1, ora 17
Lost Country, Cinema Victoria, ora 18
Heritage Film Festival, CRAFT, ora 18
Under the mask: Mixed Flinged – Meridian 2023 Persona, Liceul de artă „Ion Vidu”, ora 19
Blue Noise Acappella, Ambasada, ora 19
Vulnerabil / Festivalul in : v z b l, Teatrul Basca, ora 19
Stand up comedy / Gabriel Gheorghe, Mane Voicu și Edi Vacariu, M2 event venue, ora 19
Pe mâine, Studio Uțu, ora 19
Lacul lebedelor revăzut, Teatrul Maghiar de Stat, ora 19
Mireasa Diavolului | Heritage Film Festival, CRAFT, ora 19
Liminal - showcase 5 spectacole, Teatrul Maghiar de Stat, ora 19
Jeanne du Barry, Cinema Timiș, ora 19,30
HomeFest: Deasupra capului, one-man show cu Benone Viziteu, ora 20
Acoustic Mood with Alina Mihocaș, Crush drink & dancee, ora 20,30
Europa, Cinema Victoria, ora 20,30
D’arc stories, D’arc, ora 22

Luni, 13 noiembrie

Performanțe în fizica românească de ieri și de azi: conferință Sebastian Popescu, Universitatea de Vest, ora 15
Ora la care nu știam unii de alții (spectacol nonverbal), Casa Tineretului, ora 19
Dominik Strycharski - concert instrumental solo, Casa Tineretului, ora 21



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel