TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data actualizării: | Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Filme, cărți, muzică. Chiar se întâmplă lucruri la Timișoara. Oare se întâmplă ceva în Timișoara săptămâna asta? Depinde ce căutați, dar aruncați un ochi pe lista de mai jos și s-ar putea să ne dați dreptate. 

Filme, cărți, muzică. Chiar se întâmplă lucruri la Timișoara

Oare se întâmplă ceva în Timișoara săptămâna asta? Depinde ce căutați, dar aruncați un ochi pe lista de mai jos și s-ar putea să ne dați dreptate. 

Altfel, în zilele următoare vor fi deschise două centre culturale și nu numai, pentru cei pasionați de Țara Soarelui Răsare. Avem și două festivaluri de film - CEFF și One World România, Gaudeamus, ultimul mare târg de carte al anului, sau o conferință dedicată muzicii clasice și modului în care aceasta poate ține pasul cu lumea modernă. Tot în această săptămână are loc un festival al școlilor de arhitectură din România, care e la prima ediție și aduce la Timișoara o mulțime de invitați. 

Vom putea descoperi o poveste mai puțin știută din anii '30 ai secolului trecut și suntem invitați și la două seri de folclor autentic. Sunt, bineînțeles, și tot felul de petreceri și chiar ar fi păcat să stăm în casă. Vremea ține cu noi, așa că ieșirile la ceas de seară sunt doar încă un prilej să ne bucurăm de un oraș plin de viață.

Deci ce facem în Timișoara? 

 

FAST: Festivalul școlilor de arhitectură. Prima ediție, la Timișoara

1 - 5 noiembrie
Mai multe spații din Timișoara

Toamna aceasta se numără școlile de arhitectură din România. La Timișoara are loc primul festival care le este dedicat, cu zeci de invitați din întreaga lume și o mulțime de activități - activări, expoziții, dezbateri, prelegeri. FAST conectează cele cinci centre de arhitectură din țară – Timișoara, Cluj, Oradea, Iași și București – și extinde rețeaua de cooperare la nivel regional și internațional.

Tema centrală este „Sustainable Futures, Leave No One Behind", astfel că sunt abordate aspecte legate de dezvoltarea durabilă și incluziunea socială în arhitectură. Festivalul nu se adresează doar studenților, ci și comunității domeniului arhitecturii în ansamblu, și își propune să creeze o tranziție lină între etapa pregătitoare și exercitarea profesiei. În campusul UPT va „răsări” cu această ocazie și o sculptură gonflabilă creată de britanicul Steve Messam, care va susține și un artist talk. 

Pentru că locurile la conferințe sunt, în mare parte, epuizate, evenimentele vor fi transmise și pe rețelele sociale.

 

O viață bună, temă de film

2 - 5 noiembrie
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World România revine la Timișoara, cu tema „O viață bună”. Cum poate o societate să-și îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt dilemele morale și etice și/sau compromisurile cu care ne confruntăm și, prin extensie, consecințele distructive ale acestor decizii asupra altor națiuni?

Majoritatea proiecțiilor, care vor avea loc la Cinema Victoria, sunt urmate de dezbateri cu invitați speciali: regizori, reprezentanți ai unor ONG-uri locale, experți în subiectele abordate în filme.

 

Sidy Thal: povestea unei drame

„Sidy Thal” este prima cooperare între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București și aduce în prim-plan o poveste mai puțin cunoscută. În 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala teatrului din Timișoara, unde avea loc un spectacol susținut de cântăreața evreico-bucovineană Sidy Thal și ansamblul său. În urma atentatului antisemit comis de Garda de Fier au murit patru oameni, iar alți 70 au fost răniți. 

Dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel au cercetat acest eveniment cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia, de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor „Wilhelm Filderman” din România, și au creat o piesă documentară. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Este o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah. 

Premiera are loc sâmbătă, 4 noiembrie, în Sinagoga din Cetate.

InEdu, educație altfel pentru mici și mari

Asociația Inițiativa în Educație, adică InEdu, tocmai a împlinit opt ani de activitate. Misiunea asociației este să contribuie la îmbunătățirea și susținerea mediului educațional. Andrada Mazilu, cofondatoare, alături de Cătălin Șipoș, a InEdu, ne-a povestit despre activitățile desfășurate în anul de capitală culturală europeană al Timișoara și despre felul în care propunerile asociației au ajuns deopotrivă la adulți și copii. 

Unul dintre proiecte aduce științele spațiale în sălile de clasă și îmbină conceptul de space-science și space-studies cu o componentă educațională și culturală. Totul, pentru activarea diferitelor cartiere din oraș. 


 

Festivalul de folclor „Tradiții la români”

1 noiembrie, ora 18,30
Timișoara Convention Center


Peste 25 de nume sonore ale folclorului românesc vor transforma Timișoara, la început de noiembrie,  într-un oraș în care tradițiile prind viață în ritmul cântecelor și jocurilor de altădată. Vor fi două zile în care pe scenă vor urca artiști îndrăgiți din toată țara.

 

Narațiunea de a fi. Robert Șerban și Șerban Foarță

3 noiembrie, ora 18
CRAFT

Şerban Foarţă: De vreme ce, ore‑n şir, aş înnegri, pentru mai nimic sau te miri ce, hârtia, e clar că nu de inspiraţie ar fi vorba… Altfel, sunt spontan, după cum bine ştii, am replica la mine (şi nu o ţin în mine, îndeobşte, făcându‑mi, nu o dată, rău). Numai că inspiraţia, cea autentică, este un har. 

 

Individual compus: intervenții performative și lectură

4 noiembrie, ora 16
Comenduirea Garnizoanei, Piața Libertății

Spațiul comenduirii devine un loc de întâlnire, un spațiu comun, de compunere și compoziție, precum ar putea fi piața publică sau curțile interioare - marcă distinctă și specifică a orașului Timișoara. Să ne privim împreună în compoziții, inspirați de coexistența atâtor (atât de) diferite medii, practici și discursuri artistice, curatoriale și instituționale.

 

UnExpected: muzică și chiar mai mult decât atât

5 noiembrie, ora 18
Iulius Congress Hall

Aksel Kolstad - un maestru al spectacolului, Remus Grama, un magician al sunetului, și 4Tune Quartet, patru artiste care știu farmecul pentru a transforma muzica între clasică și rock, și-au dat întâlnire la Timișoara. Va fi un concert ieșit din tipare, cu metode inedite de interpretare și de experimentare a muzicii, la care vor participa și  câțiva tineri artiști.

 

 

Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de mătase

5 noiembrie, ora 18,30
Sala Capitol, bd. CD Loga 2

Lăutarul-culegător de muzici de tradiție Simion Bogdan-Mihai va susține, alături de taraful Lăutarii de Mătase, un concert la Timișoara. Experiența va fi completată de tinerii din taraful Crescut pe muzică. Simion Bogdan-Mihai a început să studieze cobza de la 15 ani, a călătorit prin România și a cules cântece lăutărești și a învățat de la puținii cobzari rămași în viață. 

 

Noiembrie: Roser Espinoza

6 noiembrie, ora 19,30
Casa Tineretului, str. Arieș

Spectacolul de dans contemporan November este definit drept un „teren de joacă” în care trei dansatori se străduiesc să construiască un peisaj comun. Noiembrie ne atrage spre grup și colaborare, într-un spațiu personal și comun în același timp, în plăcerea jocului și a imaginației. Un timp unic de toamnă, creat cu inventivitate și forțe unite. Astfel, Noiembrie devine jocul care ne aduce împreună.



Marți, 31 octombrie

Liminal – spațiu transformativ audiovizual, Piața Unirii, ora 17
Ora de (meta)literatură, cu Cristian Vicol, MV, ora 17
Josefilm Night / Horror Movie Time, Josefin Pub, ora 17
Expoziție „Furnitur Noir”, Institutul Francez, ora 18
Atelier de creative writing și storytelling cu Alexandru Potcoavă, Cărturești Victoriei, ora 18
La taifas cu scriitori, La Două Bufnițe, ora 18,30
Teatru japonez – Urashima Taro, Biblioteca UPT, ora 18,30
Trioul conjugal, Sala Capitol, ora 19
Casa de modă / Mihai Bendeac, Anca Dinicu, Vlad Drăgulin, Liviu Pintileasa, Sala Teatrului Național, ora 19
Halloween Scary Karaoke Party, Charlie’s Pub, ora 19
Cinele Culinaria Banatica (3): O călătorie în lumea gătitului, Restaurant Nora, ora 19
Stand-up Comedy & Halloween Party w/ DJ Anka, M2 event venue, ora 19,30
American Studies Book & Movie Club / Halloween edition, UVT, ora 19,30
Halloween Buzz Party, D’Arc, ora 19,30
Gong Bath, Codru Urban Garden, ora 19,30
We love to raqs – oriental dance performance @ FAPT, Teatrul German de Stat, ora 19,30
Halloween Party, Berărescu, ora 22
Wicked – Chermeza x All’Italiana, Fratelli, ora 23

Miercuri, 1 noiembrie

Consultări cu artiștii tineri din Timișoara, FITT, ora 11,30
FAST: Perjo’s White Paper in ARChA, ora 14
Arta parazit: Artist talk cu Steve Messam, ARChA, ora 15,30
Aftersun: a fost odată ca o vară, Cinema Victoria, ora 16
Liminal – spațiu transformativ audiovizual, Piața Unirii, ora 17
FAST: Zeppelin Workshop, Day 1, ora 17
Exerciții de empatie în proiectare, Biblioteca UPT, ora 17
Tótem, Cinema Victoria, ora 18,30
FAST: Sustainable Futures X5 exhibition opening, ora 19
Contesa Maritza, Opera Națională Română, ora 19
FAST: FAST Pavilions, ora 19,45
System exclusive (post punk / new wave), Manufactura, ora 20
No Shadows, No Starts, No Vember: Pulmonary Fibrosis / fr + Five Foot Sky Goat / tm, Nemesis Art Club, ora 20
Proiecție specială: Între revoluții, urmată de o discuție cu echipa filmului, Cinema Victoria, ora 20

Joi, 2 noiembrie

FAST: COHESION - Academic Conference – Day 2, ora 9
Zilele UMFT, Aula Magna UMFT, ora 10
FAST: Zeppelin Workshop, Day 2, ora 10
FAST: RESPO DEEE Architectural Competition - Launch and exhibition, ora 14
FAST: NEXT STEP - exhibition opening, ora 16
FAST: TALKS – Alumni section, ora 17
CEFF – Identități în mișcare: Filme studențești, Aula Magna UVT, ora 17
Liminal – spațiu transformativ audiovizual, Piața Unirii, ora 17
Libertate, Cinema Victoria, ora 17,30
Women at Work - Crossroads, Rhythms and Continuities, HEI, ora 18
Lansare de carte: Limita este cerul. Despre victoria asupra imposibilului, de Costel Pîrnău, Cărturești  Victoriei, ora 18
Festivalul național de folclor „Tradiții la români”, ediția a X-a, Timișoara Convention Center, ora 18,30
Lansare de carte: Miere neagră, de Dan Pleșa, La Două Bufnițe, ora 19
CEFF – Identități în mișcare: Caravaggio, Aula Magna UVT, ora 19
Copiii oceanului – proiecție de film anime, Centrul de conferințe al UPT, ora 19,30
Coada, Teatrul Thespis, Casa de Cultură a Studenților, ora 20
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Toată frumusețea și durerea, Cinema Victoria, ora 20
Concert El Nino & Irma, Berărescu, ora 21
College Party / Traffic Lights, Like Pub, ora 22
Meme Party, D’arc, ora 22

Vineri, 3 noiembrie

The Story as Sapiens Vertical Spine – Narative Medicine III, UMFT, ora 8
FAST: UAUIM 3rd year open studio, ora 9
Zilele UMFT, Aula Magna UMFT, ora 9
FAST: COHESION- Academic Conference – Day 2, ora 10
Lansare de carte: Gerda – povestea curajului pe mare, cu Ramona Miza, CRAFT, ora 10
FAST: Zeppelin Workshop, Day 3, ora 10
Classical ME Music Summit / Metode inovatoare pentru sustenabilitatea industriei muzicii clasice, Timișoara Convention Center, ora 10
FAST: Briefing for the architecture school of tomorrow, ora 10
Women at Work - Crossroads, Rhythms and Continuities, HEI, ora 12
FAST: Conference on Professional internship, ora 14
FAST Movies: Portret Vertical, Fackelmann, Cinema Timiș, ora 15
Liminal – spațiu transformativ audiovizual, Piața Unirii, ora 15
FAST: TALKS – Sustainable Futures, ora 17
CEFF – Identități în mișcare: MasterClass cu Bogdan, Tedy, Mario, Aurelian, Aula Magna UVT, ora 17
Bengal Nights: Romanticized Imagination of the Otherness, vernisaj, Cazarma U, ora 18
Grupul Andreescu: Ștefan Sevastru, Galleria 28, ora 18
Lansare antologie Cenaclul Pavel Dan 65, Cărturești Victoriei, ora 18
H2O: Transition, cu Livia Mateiaș, Muzeul Apei, ora 18
Riotsville, U.S.A., Cinema Victoria, ora 18
Încă două lozuri, Cinema Timiș, ora 18
Room No, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 18
CEFF – Identități în mișcare: Mai departe, premieră, Cinema Timiș, ora 19
Mini zucchini & Mihu, aethernativ, ora 19
Concert simfonic, dirijor Junping Qian, solist: Florin Iliescu (vioară), Filarmonica Banatul, ora 19
Cele trei grații, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Pappa mia, spectacol de dans contemporan, Casa Tineretului, ora 19,30
Memorialul Bolyai și concert de orgă din operele contemporane ale celor doi Bolyai – organist: Viorel Ciurtin, Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 19,30
Methadone Skies / Annapurna / Obisidian Nibs – Art exhibition, Escape Underground Hub, ora 20
Mother of Millions + Allen’s Hand, M2 event venue, ora 20
Abba Real Tribute, Casa del Retro, ora 20
Spațiul, spectacol invitat: Yorick Studio, Teatrul Maghiar, ora 20
Fabuloasele, Cinema Victoria, ora 20
Milonga Querida, Bastion, ora 20,30
Lansare album: The Voodoo Child, Manufactura, ora 21
Acoustic folk night, Crush drink & dance, ora 21,30
BassCoolture #4 von Bruber „in dem Haus”, Nemesis Art Club, ora 22
Autumn Ivy, D’arc, ora 23
HardWave evolution, Hamei, ora 23

Sâmbătă, 4 noiembrie

Zilele UMFT, Sala Senatului UMFT, ora 9
FAST: Bright Cityscapes Lecture Series, Cinema Timiș, ora 10
Classical ME Music Summit / Armonizarea inovației digitale cu muzica clasică | Beat Fehlmann, Timișoara Convention Center, ora 11,30
Plants and intimacy – Collective Foraging Workshop, Minitremu, ora 10
Liminal – spațiu transformativ audiovizual, Piața Unirii, ora 12
Women at Work - Crossroads, Rhythms and Continuities, HEI, ora 12
Weekendul prieteniei om – câine, Iulius Town, ora 12
Conversații în expoziția „Răsucirea” cu Călin Dan, Celia Ghyka, Livia Magina, Marius Cornea, Kunsthalle, ora 12
Natura: real și imaginar. Workshop pentru familii, MV, ora 12
Prezentare „Cum se concepe o geometrie hipereuclidiană din postulatul 5 al lui Euclid”, Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 14,30
Classical ME Music Summit: Making classical music open to everyone | Adam Jeanes, Timișoara Convention Center, ora 15,15
FAST: FAUT (50)+3 EXHIBITION opening, ora 15,30
Fantoma din Canterville, Cinema Victoria, ora 15,30
FAST: Book Launch – Aldo Rossi’s The Architecture of the City, ora 16
FAST: TALKS – Leave no one behind, ora 17
CEFF – Identități în mișcare: Lindenfeld, de Radu Gabrea, Aula Magna UVT, ora 17
Umbra deșertului, Cinema Victoria, ora 17,30
Jeanne du Barry, Cinema Timiș, ora 17,30
Concert-omagiu: Alexandra Guțu / Mihaela Ișpan / Adriana Dogariu / Rareș Păltineanu, Galeria Pod, ora 18
Room No, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 18
CEFF – Identități în mișcare: Cosmos, premieră, de Copel Moscu, Aula Magna UVT, ora 19
Arcadia Quartet / Classical M Music Summit, Timișoara Convention Center, ora 19
Drum’n’Bass, FITT, ora 19
Metal Attack Fest, M2 event venue, or 19
Concert Faust + invitați, D’arc, ora 20
Anatomia unei prăbușiri, Cinema Victoria, ora 20
Recital de vioară – piese Paganini, Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 20,15
Taylor Swift Eras Party, Crush drink & dance, ora 20,30
Răul din interior, Cinema Timiș, ora 20,30
NOPAME, Pixel, ora 21
FAST Closing Party, ora 21,30
Spontan Superstars: Bob Sinclar & Sylvain Armand, Hotel Senator & Expovest, ora 22
Rhythm is a dancer w/ DJ N’Alin, Casa del Retro, ora 22
Give Peace a Dance, Escape Underground Hub, ora 23
AA+ pres. Ion Ludwig, Faber, ora 23
Travesty Show by Cristiana Răduță, Club Elixir, ora 23
Zona liberă cu Mațe și Vasile, Hamei, ora 23

Duminică, 5 noiembrie

FAST: Heritage as a resource for a sustainable future, ora 10
Classical ME Music Summit / Crearea muzicii: singura sursă a stimei de sine, prof. dr. Daniel Sebastian Scholz, Timișoara Convention Center, ora 10
One year of Less / Community gathering, Less Zero Waste Shop, ora 11
Ideile prind viață prin desen, Biblioteca UPT, ora 11
Atelier cu Dan Perjovschi, FAUT, ora 11
Liminal – spațiu transformativ audiovizual, Piața Unirii, ora 12
Women at Work - Crossroads, Rhythms and Continuities, HEI, ora 12
Weekendul prieteniei om – câine, Iulius Town, ora 12
Classical ME Music Summit / Dezvoltarea inteligenței muzicale: transformarea muzicii clasice pentru un viitor digital, Yvan Boudillet, Timișoara Convention Center, ora 14
Repară. Reutilizează – workshop, Less Zero Waste Shop, ora 15
Cercetare pentru mâine. Docupoezii, Cinema Victoria, ora 15,30
Crimele din Osage County: Bani însângerați, Cinema  Timiș, ora 16,30
Iubirea nu e o portocală, Cinema Victoria, ora 17,30
Room No, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 18
Muzicon Summer Camp – The Aftermath, Faber, ora 19
(anti)glonț / spectacol de teatru-jurnal, Studio Uțu, Teatrul Național Timișoara, ora 19
La câțiva oameni distanță de tine, Sala ONRT, ora 20
An Theos – FolkHore Tour, Manufactura, ora 20
Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, Cinema Victoria, ora 20
Vorbește cu mine, Cinema Timiș, ora 20,30

Luni, 6 noiembrie

Classical ME Music Summit / Pentru a putea schimba lumea, trebuie să ne schimbăm înainte pe noi | Federico Hernández, Timișoara Convention Center, ora 10
Classical ME Music Summit / Cum putem face muzica clasică mai sustenabilă?, Shain Shapiro, Timișoara Convention Center, ora 12
Classical ME Music Summit /Are you serious? | László András Ágoston, Timișoara Convention Center, ora 15,45
Room No, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 18
Lansare broșură „Brâncuși pe înțelesul tuturor”, Muzeul Național de Artă, ora 18
Doctorul, Teatrul Maghiar, ora 19
 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel