TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Citim, mergem la film sau la teatru, dansăm? Aceasta e întrebarea Ne așteaptă încă o săptămână cu de toate, așa că tot ce aveți de făcut e să alegeți locurile și întâmplările care vă plac. Dacă sunteți amatori de lectură, veți avea parte de câteva zile pline,  de întâlniri cu scriitori și de două evenimente care au deja tradiție la Timișoara. 

Avem și premiera mondială a unei operete scrise în 1939, parte a unui proiect caritabil, și un concert cu două trupe îndrăgite de public, și jazz cu orgă și saxofon, și manele chiar. Veți putea vedea în premieră și filmul lui Radu Jude, care va fi propunerea României la Oscar 2024. Din distribuție fac parte și două actrițe din Timișoara, cu care veți putea dialoga la finalul proiecției. 

Va fi deschis și un nou spațiu de expoziții, chiar în centrul orașului, iar „incursiunile” în istoria culinară a Banatului continuă. Sunt și lansări de carte, și spectacole de teatru și dans mai mult sau mai puțin clasice, așa că iar aveți de unde alege. 

Spunem din nou: ieșiți doar din casă sau de la birou. Alegeți, poate la întâmplare, un eveniment din lista noastră și experimentați. 

Evenimentele săptămânii

 

Am început să văd culorile / I Started to See the Colours

27 octombrie, ora 19
Palatul Ștefania, Piața Traian

Sunteți invitați, de la finele acestei săptămâni, la o experiență inedită, vizuală și nu numai. „Am început să văd culorile” este o expoziție curatoriată de Andreiana Mihail care adună, la propriu, sub același... acoperiș lucrări din Serbia și România. Acestea compun un traseu care include teme precum muncă, natură, familie, timp liber, sărbători religioase și tradiții. Ceea ce vedeți nu trebuie chestionat. Intenția e explicită: aceea de a crea pentru un public și de a comunica cu el, de a-i povesti viața și întâmplările de zi cu zi, precum și dorința de a păstra, într-un mod sau altul, evenimente importante ale comunității.

Totul este așa cum se vede: narațiuni scurte, ochiul fiind solicitat doar de contactul nemediat cu multele culori și personaje. Expoziția, parte din Festivalul Cămine în mișcare, va putea fi vizitată până în 27 noiembrie, iar intrarea este liberă.

 

Finanțări pentru cultură și conectare internațională

30 - 31 octombrie
Faber, Cinema Victoria

Dacă lucrezi în sectorul cultural și creativ, ai putea să-ți faci loc în agendă pentru forumul „Finanțări pentru cultură și conectare internațională”. În cele două zile vei afla mai mult despre finanțările pentru cultură disponibile la nivel european, programele de creștere a capacităților profesioniștilor din domeniu, politicile publice care influențează finanțarea din bani publici a culturii sau statutul lucrătorilor culturali.

De asemenea, se va vorbi despre colaborări internaționale prilejuite de contextul de Capitală Europeană a Culturii și despre experiența organizațiilor culturale din România în proiecte europene de cooperare.

Programul detaliat al celor două zile îl găsești AICI. Dacă vrei să participi, te poți înscrie până vineri AICI. În contextul destul de tulbure pentru cultură al vremurilor pe care le trăim, discuțiile s-ar putea să te ajute să găsești încă un motiv să mergi mai departe. 
 

 

FILTM. Literatura - Arie protejată

Ediția a XII-a a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se desfășoară în perioada 25 – 28 octombrie. Totul începe, ca de obicei, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, dar evenimentele vor avea loc și în mai multe locuri din Timișoara, dar și în Jimbolia, Lugoj, Sânnicolau Mare și Reșița.

FILTM are ca temă „Literatura. Arie protejată” și îi va aduce în fața cititorilor pe Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (R.Moldova), Ana Blandiana, Ion Mureșan, Balázs F. Attila, Armand Goșu, Vesna Goldsworthy (Marea Britanie), Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici, Henriette Kemenes, Ernest Wichner, Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian, Nadine Schneider, Denisa Comănescu, Radu Vancu, Andrei Mocuța,  Alina Purcaru, Aleš Mustar (Slovenia), Viorica Răduță, Emilian Galaicu-Păun (R. Moldova), Gheorghe Erizanu și Paula Erizanu. 

Sit + Read Artbook Fair

Sit+Read Artbook Fair reunește, timp de câteva zile, artiști contemporani, designeri, creatori de fazine, tipografi, editori independenți, librării, precum și sute de vizitatori. Târgul are un program variat atât pentru copii, cât și pentru adulți, compus dintr-o gamă diversă de discuții, lansări de carte, ateliere și proiecte speciale.

Sit+Read aduce în fața publicului invitați precum Yoshimitsu Nippasshi, Nori Okawa și Masanori Ushikima din Japonia. Yoshimitsu Nippashi surprinde cu ilustrații care reflectă pasiunea sa pentru arhitectură, câini și pentru locuri liminale. Nori Okawa prezintă o gamă diversă de creații artistice, cum ar fi pictura, sculptura, instalația și fotografia, care se bazează pe stilul ukiyo-e și adesea simplifică figurile la linii și forme simple. Masanori Ushikima îmbină influențele culturii pop din anii '80 și '90, precum si universul manga, anime și al efectelor speciale.

 

 

 

Opus 25 – expoziție Linda-Saskia Menczel

25 octombrie, ora 18
Galeria POD a CCAJT, str. Ungureanu

„Opus 25” prezintă lucrări de sculptură din mai multe etape de creație şi oferă o privire asupra coerenței tematice a Lindei-Saskia Menczel, care s-a devotat tematic statutului ontologic privilegiat al umanității din tradiția iudeo-creștină şi sentimentului de reverenţă în fața cosmosului. Temele sunt un răspuns vizual la marile întrebări ale umanității: de unde venim, cine suntem și ce menire avem.
 

 

Coma + om la lună

26 octombrie, ora 19
Codru Urban Garden, Cazarma U

Pentru că v-ați dorit combo-ul ăsta din nou, Coma și om la lună pleacă pentru prima dată într-un minitur împreună. După concertul sold out din august de la București, Coma și om la lună, două dintre trupele cele mai iubite de public, cu fani devotați peste tot, își unesc forțele pentru alte trei concerte. De data asta, full electric. În 26 octombrie sunteți așteptați la o seară plină de energie și emoție.

 

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

27 octombrie, ora 19
Cinema Timiș, Piața Victoriei

„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este un road-movie în care traversează un București aglomerat și ostil. E și o dramă despre un bărbat paralizat în urma unui accident de muncă. E și o comedie despre realizarea unui film de protecția muncii. Și o satiră despre noul capitalism românesc. Cel mai recent film al lui Radu Jude, propunerea României la Oscar 2024, are premiera la Timișoara.

 

Grüsst Mein Banat

28 octombrie, ora 19
Teatrul Național Timișoara

Opereta „Grüsst mein Banat”, finalizată în 1939 de Emmerich Bartzer, va fi prezentată în premieră mondială. Spectacolul programat în 1939 la Viena a fost anulat din cauza izbucnirii războiului. Intriga tratează o temă specială a Banatului: trimiterea la țară a copiilor de familii nobile din Viena. Producția  este un eveniment caritabil care are ca scop susținerea Secției Chirurgicale de Cardiologie Pediatrică de la Institutul de Boli Cardiovasculare.

 

Culinaria Banatica – Poveștile dimineților bănățene

29 octombrie, ora 9
Restaurant Nora, zona Dâmbovița

Știm, e cam de dimineață, dar, dacă vă urniți din casă, veți avea parte de o întâlnire faină. O să vă bucurați de povești captivante despre diminețile de toamnă din pusta bănățeană și, bineînțeles, o să mâncați micul dejun într-o companie veselă. Pe masă se vor regăsi celebrele mezeluri din Banat, dar și preparate variate și delicioase din ouă proaspete. Iar la final poate veți pleca și cu idei noi pentru viitoarele voastre dimineți acasă.



Miercuri, 25 octombrie

Om-Natură. Om-Tehnologie. Natură Tehnologie. Atelier de design | Let's go! #4, Laborator speculativ DM, ora 9
Atelierul greșelilor, ArtEncounters, ora 10
Prezentarea piesei de teatru „Dumnezeu nu se uită la meciuri”, Liceul „Nikolaus Lenau”, ora 13
The road to poetry in wartime / Drumul către poezie în timp de război, ISHO, ora 18
Lansare de carte și sesiune de autografe – „Ciprian Porumbescu – Jurnal 1879. Cernăuți – Stupca”, Cărturești Victoriei, ora 18
#FLUID [queer love: Muzeul Istoriei și Culturii Queer la Timișoara], Centrul de Proiecte, ora 18
Terestru – un început de călătorie / Andreea Săsăran, Cinema Victoria, ora 18,30
Self ACME, Faber, ora 19
Concert Cătălin Stepa & Aurelian Epuraș, Porto Arte, ora 19
Maraton de discursuri: 15 ani de Timișoara Toastmasters, Biblioteca UPT, ora 19
Mantas (work in progress) | Bis Teatru, Bastion 3, ora 19
F-Sides Timișoara: Nine Months (1976), audiție text Gabriela Adameșteanu, Cinema Victoria, ora 20,30

Joi, 26 octombrie

Caravana Vatra Verde, Bastion 2, ora 10
Atelier de plantare, fostele sere UPT, ora 10
cărturești timișoara fandom opening party, Cărturești Iulius Mall, ora 12
And Now East, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 14
Adrian Dinu Schwartz, piesa „Vara” a trupei Abra | Artist Emigrant, online, ora 14
Luminary Lab – activități practice STEM cu ajutorul luminii, cu Dorian Bolca, MV, ora 16
Ce se întâmplă după teorie?, UVT, ora 18
#FLUID [queer love: Muzeul Istoriei și Culturii Queer la Timișoara], Centrul de Proiecte, ora 18
Arsenie. Viața de apoi, Cinema Victoria, ora 18
[cum traducem genul?] lectură a primei traduceri în limba română din Dr Skorpion, Centrul de Proiecte, ora 19
Sonosculpturi balcanice / Ansamblul Metamorfosis / Sasa Mirkovic, Sala Capitol, ora 19
Minus World@Timișoara, Scârț Loc Lejer, ora 19
WYSIWYG Film Festival: No Sleep, Nemesis Art Club, ora 19
Relativismul moral, Casa Tineretului, ora 19
Mantas (work in progress) | Bis Teatru, Bastion 3, ora 19
Don Juan, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Recital de orgă Juan de la Rubia (Spania), Domul Romano-Catolic, ora 19,30
Oameni. De vânzare, Teatrul German de Stat, ora 19,30
Puțină rugină, Teatrul Thespis, ora 20
Crimele din Osage County: Bani însângerați, Cinema Victoria, ora 20
Joi de karaoke w/ DJ Edi Niculescu, Josefin Pub, ora 21
Halloween Party – ASMVT & D’arc, ora 22
Madness Indoor Party, Berărescu, ora 22
Satoshi la Timișoara, Like Pub, ora 22

Vineri, 27 octombrie

Caravana Vatra Verde, Bastion 2, ora 10
Atelier de plantare, fostele sere UPT, ora 10
Finisaj expoziție „Pe aleea Bartók”, Liceul Bartók Béla, ora 11
Crăiasa Zăpezii, Teatrul German de Stat, ora 11
Sit + Read Artbook Fair, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 14
And Now East, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 14
Turnul #urmatorulnivel, Teatrul Basca, ora 14
unloc pentru cultură: incluziune și diversitate, Muzeul Apei, ora 16,30
Cât de sigure sunt clădirile sigure? / Atlasul Distanțelor, Archa UPT, ora 17
Întâlnire cu Marius Chivu, La Două Bufnițe, ora 17
Miniconcert Bartók și seară folk, Liceul Bartók Béla, ora 17
SHANTI Teens, Escape Underground Hub, ora 18
Vecini, Jale Chilabău: on man show de Vali Nechifor, La Pisici Cafe, ora 18
#FLUID [queer love: Muzeul Istoriei și Culturii Queer la Timișoara], Centrul de Proiecte, ora 18
Nuclear, Cinema Victoria, ora 18
Concert simfonic / dirijor: Antonio Mendez, solist: Victor Julien Laferrier, violoncel, Filarmonica Banatul, ora 19
AW3SOM HALLOW33N Northern Lights, ampm, ora 19
Time to Rock Festival 2023 – Halloween edition, Casa Tineretului, ora 19
Premieră: Vulnus – the quality of being easily hurt, spectacol de dans contemporan, Studio Uțu – TNTm, ora 19,30
Punți comunitare – neurodivergență, queerness și antispeciism, Centrul Social Iedera, ora 19,30
Guerillas + B.Ton, M2 event venue, ora 20
Explicație pentru tot, Cinema Victoria, ora 20
Farthest Outpost (De), Hot Sunday Blood (IT), Dosgamos (IT), Nemesis Art Club, ora 20
Sit+Read Poetry & Jam Session, Reciproc, ora 20
D’arc Club Opening, ora 22

Sâmbătă, 28 octombrie

Design & Sew by KIRIZZA, ora 9
Caravana Vatra Verde, Bastion 2, ora 10
Conferința Post-educația #2, Casa Artelor, ora 10
Ateliere folk pentru copii, Liceul Teoretic Bartók Béla, ora 10
Vizită ghidată la Muzeul Apei, ora 11
Sit + Read Artbook Fair, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 14
And Now East, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 14
Fullmoon drumcircle, Grădinescu – Green Feel, ora 16
Asteroid City, Cinema Timiș, ora 17
Argonauții: Povești șoricești, Cinema Victoria, ora 16
Tótem, Cinema Victoria, ora 18
Real Tribute Red Hot Chilli Peppers (SRB), M2 event venue, ora 19
Recital Makedonissimo, Sala Capitol, ora 19
Halloween Party, Casa Tineretului, ora 19
Încă două lozuri, Cinema Timiș, ora 19,30
The Schnitzels – lansare de album, Manufactura, ora 20
Up Close and Personal – Take 1, Nemesis Art Club, ora 20
Libertate, Cinema Victoria, ora 20
Halloween Karaoke Pary w/ DJ Edi Niculescu, Josefin Pub, ora 20,30
[baba karam], Club Elixir, ora 21
Maneliada – Avioane americane, Complex Senator, ora 22
Spooks & Sounds – The Sound of Nostalgic Nightmares, MGM Bastion, ora 22
Her Party w/ DJ Mantra, Escape Underground Club, ora 23
Bass Culture w/ Somesan & Chiodan, Nemesis Art Club, ora 23
B/plr. Halloween Horror ed. - SOUNDOPAMINE, Naarc, D’arc, ora 23

Duminică, 29 octombrie

Sărbătoarea Dovleacului, Universitatea de Științele Vieții, ora 9
Garage Sale, Hotel Continental, ora 10
Caravana Vatra Verde, Bastion 2, ora 10
Conferința Post-educația #2, Casa Artelor, ora 10
Halloween Kids Party, Iulius Mall, ora 11
Consultări cu tinerii artiști din Timișoara, FITT, ora 11,30
Sit + Read Artbook Fair, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 14
And Now East, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 14
Copacul #treeoflife, Teatrul Basca, ora 14
Fantoma din Canterville, Cinema Victoria, ora 16
Nuntă pe bani, Cinema Timiș, ora 17
&NowEast Poster Talk, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 18
[kings & queens] la Timișoara, Centrul de Proiecte, ora 18
Atelierul Greșelilor: SafeToFail Party, Casa ISHO, ora 18
Playback, Cinema Victoria, ora 18
Su-Spin de trandafir – Spectacol de dans contemporan, Casa Tineretului, ora 19
Fidelitate, sala ONRT, ora 19
Recital de orgă Cameron Carpenter (SUA), Domul Romano-Catolic, ora 19,30
Crimele din Osage County: Bani însângerați, Cinema Timiș, ora 19,30
Stand-up Comedy cu Mirică, Luiza, Virgil și Mitran / Niște oameni, Casa del Retro, ora 20
Din alte vieți, Cinema Victoria, ora 20

Luni, 30 octombrie

Caravana Vatra Verde, Bastion 2, ora 10
Consultări cu tinerii artiști din Timișoara, FITT, ora 11,30



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola , Gabriela Ungureanu | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel