TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Cea mai grea sarcină a iubitorului de cultură în acest an la Timișoara pare să fi fost... dedublarea! Lăsând gluma la o parte, și în această săptămână va fi complicat de ales în anumite zile. Însă orice ați decide, câtă vreme nu stați în casă, veți ieși în câștig.

Exerciții de... dedublare. Sau cum alegi cel mai potrivit eveniment



Sunt filme unul și unul, cu invitați - și mai ales invitate - pe măsură, iar într-una dintre seri veți putea afla, la prima mână, cum e să lucrezi cu Johnny Depp. Teatrul Național joacă din nou „Exodul” lui Oskaras Koršunovas și, dacă nu l-ați văzut, acum e momentul. Copiii sunt răsfățați cu ateliere de poveste, iar cei mari pot descoperi în mai multe feluri istoria Timișoarei. Dacă iubiți arta contemporană, puteți deveni parte din ea, într-un performance colectiv.

Sunt, din nou, multe întâmplări și evenimente la care sunteți invitați. Aruncați un ochi pe calendarul nostru, verificați-vă propriile agende și... bucurați-vă de ce se întâmplă în oraș.

 

Les Films de Cannes à Timișoara

19 - 22 octombrie
Cinema Timiș, Cinema Victoria

Între 19 și 22 octombrie, Les Films de Cannes se văd din nou la Timișoara și aduc în prim-plan cinematografia semnată de femei. Zece din cele 18 lungmetraje incluse în program sunt regizate de cineaste din Austria, Franța, Tunisia, Italia: Jessica Hausner, Justine Triet (Palme d’Or), Maïwenn, Kaouther Ben Hania (cel mai bun documentar la Cannes 2023), Catherine Corsini, Delphine Gleize, Iris Kaltenback și Lubna Playoust.

Maïwenn vine la proiecția de deschidere, cu „Jeanne du Barry”, pe care o prezintă actrița Alina Șerban. Vor fi prezente la Timișoara, de asemenea, Chiara Malta, Delphine Gleize, Catherine Corsini și Lubna Playoust. Spectatorii timișoreni vor putea viziona și un calup de scurtmetraje din România, regizate de Dana Rogoz, Catrinel Dănăiață și Laura Baron, prezente și ele la Timișoara.

Se regăsesc în prpgram și cele mai recente filme ale unor cineaști precum Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan și Wim Wenders. Ediția din acest an este dedicată contribuției cineastelor la cinematografia actuală și problematicii legate de reprezentarea de gen în meseriile conexe cinematografiei.  Proiecțiile au loc la Cinema Victoria și la Cinema Timiș.

 

Sculpturi... cântate, la Festivalul Internațional „Remus Georgescu”

Ediția a zecea a Festivalului Internațional „Remus Georgescu” are ca temă „Sculptura sonoră”. Până în 26 octombrie, la Timișoara au loc prelegeri, un workshop de compoziție, un simpozion și concerte în diferite locuri, printre care unul itinerant.

„În sincronicitate cu popasul lui Brâncuși pe meleagurile bănăţene, Festivalul Internațional «Remus Georgescu» este structurat în jurul ideii exprimate de Maestru astfel: «Muzica poate fi gândită și ca un mod de a sculpta, de a modela văzduhul». Acest citat a devenit sursa de inspiraţie pentru cei cinci compozitori laureați, aleși din 156 de concurenți din toată lumea”, spune Gabriel Mălăncioiu, director artistic al festivalului.

LittleLIT pe scenă. Când poveștile se dau în spectacol

La Timișoara are loc, în această săptămână, „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, un eveniment despre lumi fantastice, personaje fabuloase și copiii cărora le colorează visele, dar și despre oamenii mari care vor să dea viață acestor povești, pentru ca ele să ajungă în fața unui public cât mai larg.  

Copiii sunt invitați la șase ateliere de lectură, vor călători în toate colțurile lumii, alături de vulpi polare, cameleoni, vrăjitoare, nori, zmei sau spiriduși și vor descoperi reteța curajului. „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” include evenimente pentru scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, editori, traducători, profesori, bibliotecari, dar și întâlniri cu copiii din satele Sânandrei, Bucovăț și Carani.

 

 

 

Povești în bucate

18 octombrie, ora 18
HEI – Bastionul Theresia

„Povești în bucate” este o instalație multimedia dezvoltată printr-un proces de documentare audio-video în cadrul mai multor comunități din zona Timișoarei și a Banatului. Ea propune descoperirea poveștilor din spatele mâncărurilor, prin prisma amintirilor a 30 de persoane intervievate în toamna anului 2023, în scopul de a explora interacțiunea dintre memorie și gust, istoria individuală și rețetarul familial, memoria colectivă și tradițiile locale.

 

 

 

Exod

19 octombrie, ora 18
Teatrul Național Timișoara, str. Mărășești

Spectacolul „Exod”, pe textul lui Marius Ivaškevičius, este prima creație în România a regizorului lituanian Oskaras Koršunovas. „Exod” este o epopee contemporană, o relatare emoționantă a unei realități cu care ne intersectăm zi de zi și care definește istoria acestui început de secol. Este un spectacol „pentru cei curioși, pentru cei care învață o viață, un fenomen artistic electrizant, un apel la conștiință împărtășit de sute de privitori”.
 

 

 

Past present. Fragments of memory

20 octombrie, ora 19
Cazarma U, Piața Mărăști

Sunteți invitați la un performance colectiv, pentru a fi observatori sau participanți ai procesului de transformare a spațiului de galerie într-un șantier în lucru, în cadrul căruia performeri și vizitatori alcătuiesc mulaje plecând de la propriile corpuri și amintiri. Mulajele rezultate devin, astfel, nu doar obiecte sculpturale de sine stătătoare, ci negative care activează memoria, amintirile trecute devenind tangibile în timpul prezent. 

 

Șantiere istorice – tur ghidat tematic

21 octombrie, ora 11
Muzeul Apei, Calea Urseni

Cum s-au construit rețelele de apă potabilă în Timișoara? Dar cele de canalizare? Sunt doar câteva întrebări de la care pornește turul ghidat de la Muzeul Apei, iar răspunsurile le vom afla și prin intermediul unor planșe și fotografii inedite din arhiva Aquatim.  Imersăm, astfel, în spirala timpului, până la momentul în care Timișoara cunoștea primele transformări ale cetății, iar orașul modern era doar o aspirație.

 

Timpuri Noi – 40 de ani

21 octombrie, ora 19
M2 event venue, Piața Huniade

Concert de o oră și jumătate, care include piesele de succes Timpuri Noi din cei 40 de ani de activitate. De fapt, trupa a aniversat această frumoasă vârstă anul trecut, când, special pentru această ocazie, a fost reeditat albumul „Moldova Mon Amour”.

 

 

Fackelmann

22 octombrie, ora 18
Sala Multifuncțională a CJ Timiș

Știați că există un proiect extraordinar semnat Hans Fackelmann rămas neconstruit? Sau că Timișoara a avut propria propunere pentru fatidicul Centru Civic al Bucureștiului? Cum a reușit un șvab bănățean să construiască în comunism două dintre cele mai frumoase biserici din România?

Alte evenimente



Miercuri, 18 octombrie

Călătoria castorului Aristide la Timișoara, Școala Avram Iancu, ora 8,30
Crâmpei de lumină – miniexpoziție, Galeria 5, ora 10
EB_LAB, Muzeul Apei, ora 10
Nuntă pe bani, Cinema Victoria, ora 10
Amprente multiculturale de ieri și de azi – Trilogia autorului Eginald Schlattner, Universitatea de Vest, ora 17
Totul este altfel, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 18
Forumul Areopagus: Sectanții, experiența grupurilor religioase marginale, invitat Vasile Ernu, Centrul Areopagus, ora 18
Conviețuiri, CCAJT, ora 18
LittleLIT pe scenă - O rețetă de curaj, cu Victoria Pătrașcu, Librăria La Două Bufnițe, ora 18
Lansare „O scurtă istorie a Timișoarei până la 1716”, Librăria Cartea de Nisip, ora 18
Dumnezeu nu se uită la meciuri, Aula Magna a UVT, ora 18
Libertate, Cinema Victoria, ora 18
Repetiție pentru o școală de performance | Peisajul, Minitremu, ora 18
Mutat de la noi la Timișoara, Muzeul Apei, ora 18,30
Iona / Sami Bogdan / Arttech, Ornella Fusion Gallery, ora 18,30
Ritmosculpturi / Ansamblul Percutissimo și clasa de coregrafie a Liceului d Artă „Ion Vidu”, Casa Tineretului, ora 19
Leonce și Lena, Teatrul German de Stat, ora 19,30
Warboy – avanpremieră în prezența echipei, Cinema Victoria, ora 20,30
Totul este altfel, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 20
Purple Night, Like Pub, ora 22

Joi, 19 octombrie

Tendințe multidimensionale în dezvoltarea durabilă, Academia Română, ora 9,30
Amprente multiculturale de ieri și de azi – Trilogia autorului Eginald Schlattner, Universitatea de Vest, ora 15,30
Amprente multiculturale de ieri și de azi – Trilogia autorului Eginald Schlattner, Universitatea de Vest, ora 17
O carte pe lună, Librăria La două bufnițe, ora 18
Semn / simbol / semnificație, expoziție Anca Pașa Deaconu, Casa cu iederă, ora 18
Curs de introducere în arta contemporană  - The Poetics of Politics, Art Encounters, ora 18
Sur l'Adamant, Cinema Victoria, ora 18
Repetiție pentru o școală de performance | Peisajul, Minitremu, ora 18
PENINSULA/TM | În discuție: expoziția Performing 89, Faber, ora 18
LittleLit pe scenă – Atelier de întrebări fantastice, cu Adina Rosetti, Cărturești Operei, ora 18,30
WYSIWYG Film Festival – proiecția lungmetrajului „I Could Get Used to This”, Nemesis Art Club, ora 19
Cantosculpturi / Auditiv Vokal Dresden, dirijor Olaf Katzer, Domul Romano-Catolic, ora 19
Recital Violoncellissimo, Sala Capitol, ora 19
„7 vieți fără tine”, piesă de teatru, parte din festivalul Emotion in Motion, festival de teatru non-verbal, on.set.hdv, ora 19
Jeanne du Barry, Cinema Timiș, ora 19
Așteptându-l pe Brâncuși #20, Piața Unirii, ora 19
Whispers of light in the silence, MV, ora 20
63, parte din festivalul Emotion in Motion, festival de teatru non-verbal, on.set.hdv, ora 20
Housekeeping for beginners, Cinema Victoria, ora 20,30
All’Italiana, Fratelli, ora 22

Vineri, 20 octombrie

Creative Mornings: Anca Ungureanu on endurance, Faber, ora 7,30
Tendințe multidimensionale în dezvoltarea durabilă, Academia Română, ora 9,30
Mediere culturală, accesibilizare a conținuturilor cultural-științifice și dezbatere, Academia Română, ora 11
Suntem aici! - teatru-forum cu trupa Kuringa, Liceul Electrotimiș, ora 11,30
LittleLIT pe scenă - Atelier de superputeri, cu Luminița Corneanu, Librăria La Două Bufnițe, ora 11
Victoria, Cinema Victoria, ora 18
Only the River Flows, Cinema Timiș, ora 18
Repetiție pentru o școală de performance | Peisajul, Minitremu, ora 18
Maria Louizou – Six Breaths per Minute, instalație & performance, Cazarma U, ora 19
Truda / Ungolianth / Weeping Assault, Nemesis Art Club, ora 19
Concert simfonic, dirijor Sander Teepen, solist Daniel Ciobanu, Filarmonica Banatul, ora 19
Drop the Needle: atelier de tehnică audio, ațâțat curiozitatea și voie bună, Viniloteca, ora 19
My Fair Lady, Opera Națională Română, ora 19
Mono-performanța autorului „Sufletul clovnului”, on.set.hdv, ora 19
Planet Dance, spectacol de dans contemporan, Iulius Town, ora 19,30
Monokrom & Yvonne live + afterparty punk / ska, M2 event venue, ora 20
Anivertango 13, Palatul Episcopal Ortodox Sârb, ora 20
Concert Adrian Ilie & Friends, Porto Arte, ora 20
Petre Ionuțescu & Laszlo Orsolya – live in Elisabetin, Biserica Romano-Catolică, ora 20
Homo Americanus, festivalul de teatru non-verbal motion in Motion, on.set.hdv, ora 20
political dance floors, FITT, ora 20,30
Anatomie d’une chute, Cinema Timiș, ora 20,30
Dual Blender, Mayerhoff Brauerei, ora 21
Le Ravissement, Cinema Victoria, ora 21
Destinations, D’arc, ora 22
Tracks on Wax // Spin and Share, Reciproc, ora 22
Dj Flama x Cava Da Chief, Hamei, ora 23
Equinox showcase: Flavius B2B Thudor, Faber, ora 23

Sâmbătă, 21 octombrie

Retroparada toamnei, Piața Unirii, ora 10
A scrie și a juca pentru copii – masterclass pentru scriitori și oameni din lumea teatrului, Casa Artelor, ora 10
Managing Talents - Les Films de Cannes, Cinema Timiș, ora 10
Recital educativ / Miracolul muzicii pentru bebeluși (0-2 ani), Filarmonica Banatul, ora 11
Swap not shop, Muzeul Apei, ora 13
Eco-Shop – târg de artă, meșteșug și sustenabilitate, Ecoop Fabric, ora 14
Scurtmetraje la feminin, Cinema Victoria, ora 14
Linda veut du poulet!, Cinema Timiș, ora 15
AnonimTM’s Boatparty, D’arc pe mal, ora 15,30
Suntem aici! - teatru-forum cu trupa Kuringa, Centrul Cultural și Educațional Kuncz, ora 16
Gender Equality in cinema: Les Femmes de Cannes à Timișoara, Cinema Victoria, ora 16
LittleLit pe scenă – Cufărul cu povești prietenești, atelier de lectură și creativitate cu Sînziana Popescu, Cărturești Operei, ora 17,30
La Passion de Dodin Bouffant, Cinema Timiș, ora 17,30
LittleLIT pe scenă - Atelier de citit în nori, cu Iulia Iordan, Librăria La Două Bufnițe, ora 18
Doomsday Astronaut & Ruyned, Nemesis Art Club, ora 18
An interactive, immersive tea ritual @ individual all-around, Comenduirea garnizoanei, ora 18
Repetiție pentru o școală de performance | Peisajul, Minitremu, ora 18
Carnages, Cinema Victoria, ora 18,30
Sunset Session 2 Pilstra, MYAH, ora 19
Frescosculpturi con moto / Duo Serafim, Biserica Piaristă, ora 19
El Muro, festivalul de teatru non-verbal Emotion in Motion, on.set.hdv, ora 19
Maria din Magdala, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Seara în care se poate întâmpla orice (fără traducere), Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 20
Le Retour, Cinema Timiș, ora 20,30
Monastery / Fallen Greek Gods, Manufactura, ora 21
drag district, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 21
Les filles d'Olfa, Cinema Victoria, ora 21,30
Hip-Hop Journey, D’arc, ora 22
Sub:Control – 5 years anniversary w/ DJ Youngsta, Escape Underground Hub, ora 22
Dragoste de închiriat / Glowing Bracelet Party, Heaven, ora 22
Astronaut Kru vs. Frenky SS, Hamei, ora 23

Duminică, 22 octombrie

Timișoara City Marathon, Piața Libertății, ora 9
Managing Talents - Les Films de Cannes, Cinema Timiș, ora 10
Împreună pentru siguranța femeilor, Piața Sf. Gheorghe, ora 15
Old Oak, Cinema Victoria, ora 15
Fallen Leaves, Cinema Timiș, ora 15
Tur ghidat în cartierul Elisabetin, Piața Maria, ora 16
Sonosculpturi urbane / concert itinerant, Parcul Central, ora 16
Club Zero, Cinema Victoria, ora 17,30
Perfect Days, Cinema Timiș, ora 17,30
Am o căsuță mică 2.0, Sala Capitol, ora 18
artIST: parcurs ideal, Teatrul Basca, ora 19
A-Zs, festivalul de teatru non-verbal Emotion in Motion, on.set.hdv, ora 19
Sunt o babă comunistă, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Recital cameral Felician Roșca (orgă), Ioana-Mia Iuga (soprană), Zeman Rodica-Ortensia (vioară), Biserica Betania, ora 19
Imagoo, on.set.hdv, ora 19
Concert în limba engleză – Ada Milea & Alexander Bălănescu, Nemesis Art Club, ora 20
Chambre 999, Cinema Victoria, ora 20
About Dry Grasses, Cinema Timiș, ora 20

Luni, 23 octombrie

Nouameapiesă?, Casa ISHO, ora 19
Sonosculpturi filacademice, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru, ora 19



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel