TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data actualizării: | Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Dilemă de septembrie: Cum să fii în mai multe locuri deodată. În săptămâna care urmează vom avea o mare dilemă: cum să fim în mai multe locuri în același timp. Asta, fiindcă se vor întâmpla lucruri faine în același timp. Norocul e că unele dintr ele vor putea fi văzute câteva zile la rând, așa că, doar cu puțină organizare, veți apuca să ajungeți cam peste tot pe unde vă propuneți. 

Plai a ajuns la ediția a 18-a și, de majorat, festivalul a renunțat la spațiul tradițional de la Muzeul Satului Bănățean. Va fi în parcuri, în piețe, la noul muzeu al apei, în curți și nu numai.  Atracția principală a centrului Timișoarei va fi luminariumul din Piața Unirii, unde veți putea intra, pentru câteva minute, într-o lume specială. Găsiți în programul pe zile tot ce e de făcut la Plai.

Avem în program și concert cu Fanfara Ciocărlia, și Șuie Paparude, și o expoziție Ingo Glass, dar și ocazia de a descoperi, prin artă, cartierul Elisabetin. Și sunt și altele, vedeți mai jos. 

Important, așa cum spunem mereu, e să nu stați în casă. Ieșiți, luați-vă prietenii și bucurați-vă de începutul luminos de toamnă. 

 

PLAI 18, un weekend plin și-un luminariu colorat în Piața Unirii

8 - 10 septembrie
Piața Unirii și alte spații din Timișoara

Peste 18 locuri din Timișoara, peste 90 de operatori culturali cu proiecte noi și vechi, adică Festivalul Plai, care se desfășoară în intervalul vineri, 8 septembrie – duminică, 10 septembrie. Adulții și copiii sunt așteptați la Muzeul Apei, pentru tururi ghidate și alte activități, dar vor pătrunde și în tainele universului înstelat, alături de Societatea Română pentru Astronomie Culturală. 

Ritmuri de worldmusic se vor auzi la ceas de seară în Aethernativ, Reciproc, Piața Traian și Cărturești Victoriei, iar în Parcul Botanic vor avea loc sesiuni de muzică improvizată. La Ambasada / building.a.community vor fi standuri ale artizanilor, întreprinderilor sociale, artiștilor locali, ateliere, degustări de cafea și vin. Auăleu prezintă în premieră „HUOOOOO!!!” în Parcul Carmen Sylva, Teatrul Basca prezintă Casa cu Maimuțe, iar la Teatrul Merlin se joacă „Pantofii roșii”.

Atracția principală va fi însă luminariul Timisien, care va fi amplasat în Piața Unirii. Vizitatorii se vor putea deplasa prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase, intrând într-o lume colorată și cu sunete diferite. 

Ah, și nu uitați: în fiecare din cele trei dimineți, dacă vă treziți devreme, puteți cunoaște oameni faini, la Creative Mornings. Primul în serie: Alan Parkinson, de la Architects of Air.

 

Performing 89. Stări de deziluzie

7 septembrie, ora 18
Faber, str. Peneș Curcanul

Institutul Prezentului prezintă, în perioada 7 septembrie – 22 octombrie, expoziția „Performing 89. Stări de deziluzie”. Ea asociază câteva dintre poveștile complicate ale anilor 90, născute în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989. Pornind de la moștenirea decadei și restrângându-și aria de cercetare la traiectoriile istorice diferite pe care s-au înscris țări precum România, Ungaria și Serbia, Performing 89 urmărește liniile de intersecție ale acestor realități diverse care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea și transformarea, războiul și demistificarea. 

Artiști: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălțianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme

Curator: Alina Șerban

 

Bebegnungen / Întâlniri / Encounters: Ingo Glass

Organizată la un an după dispariția artistului, expoziția care va fi deschisă în Cazarma U prezintă o selecție de lucrări din creația lui Ingo Glass, apte să susțină o perspectivă sintetică asupra operei sale.
Pornind de la câteva lucrări mai vechi, considerate punct de referință pentru creația ulterioară, expoziția construiește un amplu discurs al artei concrete, început în jurul anului 1985 şi dezvoltat până la sfârșitul vieții. Întreaga prezentare gravitează în jurul ideii de forme și culori primare, căreia i s-a dedicat artistul.

Originalitatea sculpturilor lui Ingo Glass s-a afirmat mai ales prin manipularea cu abilitate a jocului dintre plin și gol, dintre operarea cu elementele geometrice primare, dar și cu vidul introdus în compoziții prin decupajele obținute în suprafața sculpturală. Expoziția va rămâne deschisă până  în 7 octombrie și va putea fi vizitată între orele 13 și 20, miercuri și joi, respectiv 12 - 20, vineri - duminică.

Semnalizatoare - Designul nu este un Panou de Bord /Bright Cityscapes

Expoziția explorează rolul designului în ecosistemul orașului și propune o viziune proaspătă asupra rolului acestuia și a modurilor în care îl utilizăm. Ea se adresează atât celor direct implicați în creionarea dezvoltării orașului din punct de vedere urbanistic, digital, social și economic, cât și celor curioși să înțeleagă legătura puternică dintre industrie, ca sector economic predominant, prezentul orașului și viitorul lui.

O parte din lucrări sunt rezultate ale unor colaborări între cercetători din cadrul UPT și designeri internaționali și demonstrează că designul e un proces extins și integrat în majoritatea produselor și proceselor care ne înconjoară. Întregul demers expozițional și conceptul curatorial sunt ancorate într-un raport comisionat care explorează contextul economic și geografic istoric și contemporan al Timișoarei, condus de sociologul Norbert Petrovici.

 

Prin foc și sabie, festival istoric

6 septembrie, ora 18
Muzeul Satului Bănățean

Tobe de război, spade, săbii, topoare, tunuri și muschete, viteji luptători și strălucitoare nobile, meșteșugari și săteni. Toate vor putea fi văzute lângă pontonul de la Muzeul Satului Bănățean, readuse la viață de numeroase grupuri de reconstituire istorică din România și din străinătate. Purtați printr-o aventură din Preistorie până în Epoca Modernă, sunteți invitați să retrăiți istoria.

 

Cvartetul Arcadia, dirijor Martijn Dendievel

7 septembrie, ora 19
Filarmonica Banatul, bd. CD Loga 2

Sunteți invitați la un concert susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul, alături de Cvartetul Arcadia, alcătuit din Ana Török - vioara I, Răsvan Dumitru - vioara a II-a, Traian Boală - violă, Zsolt Török - violoncel. Evenimentul este parte a Festivalului „George Enescu”. Dirijor este Martijn Dendievel, iar în program sunt lucrări de A. Pop. J. Adams. M. Weinberg și D. Șostakovici.

 

Concert Șuie Paparude. Zimbru în deschidere

7 septembrie, ora 19:30
Faber, str. Peneș Curcanul

UPT și Institutul Prezentului te invită la un concert cu Șuie Paparude, cu trupa Zimbru în deschidere. Concertul marchează deschiderea expozițiilor Bright Cityscapes: Semnalizatoare - Designul nu este un Panou de Bord și Performing 89. Hai în curtea Faber să dansezi pe ritmuri punk, electro și indie synth. Intrarea e liberă, deci vino să te bucuri de un mix de artă, design și muzică.

 

Momente de fericire
 

9 septembrie, ora 17
Asociația Pietatea Bănățeană, bd. Revoluției

În prima etapă a proiectului Laboratoarele Memoriei – Pietatea Bănățeană au fost selectate documente de arhivă. În etapa a doua, membri ai asociației vor alege împreună cu Renée Renard, inițiatoarea conceptului, fotografii sau documente semnificative din istoria lor personală. Se vor realiza colaje, creându-se astfel un mozaic vizual de micro-istorii locale, integrate unei macro-istorii în permanentă schimbare.

 

Deschiderea Festivalului in: v z b l

9 septembrie, ora 19
House of European Institutes, Bastionul Theresia

Festivalul in : v z b l din acest an se deschide într-un spațiu primitor, cu două spectacole de mișcare și dans din Slovenia și Suedia, care să aducă în atenția publicului, subiecte sensibile, adeseori invizibile pentru mulți dintre noi. Este vorba despre „Liminal phantoms” - Maverick (SE) și „The Following Body” - Tatiana Kocmur (SLO).

 

Fanfare Ciocărlia – în deschidere Blazzaj

10 septembrie, ora 19
Casa Tineretului, str. Arieș

Concertele Fanfarei Ciocărlia sunt experiență de tip extraterestru. Fac furori, zdrăngăne alămuri, iar ritmul te face să dansezi non-stop. Fanfara Ciocărlia, formată din 12 lăutari din satul Zece Prăjini, a aniversat 25 de ani, pornind apoi într-un turneu de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”.
 



Marți, 5 septembrie

100 beste Plakate 21, Bastionul Theresia, ora 18
50% Off Tuesday, D’arc, ora 19
Ecoul Sinagogilor: Alexander Bălănescu, Nicholas Holland & Emanuel Pusztai, Sinagoga din Cetate, ora 19
Monoloagele solitudinii, Studioul Franciscan, ora 19
The Rules of the Game, premieră coproducție româno-norvegiană, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 20
Orașul Paralel: Fabric, Stația de vaporetto Corneliu Coposu, ora 20:30
Los Kamer live, Nemesis Art Club, ora 21
Cinele Culinaria Banatica: Povești și gusturi de carne roșie, Pizzeria Del Vecchio, ora 21
Fall Rhythms Party, Berărescu, ora 23

Miercuri, 6 septembrie

Tur ghidat, expoziția „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, Muzeul Național al Banatului, ora 10
Expoziția „Ritual” | Galactic Tick Festival, Centrul de Proiecte, ora 12
Prin foc și sabie, festival istoric, Muzeul Satului Bănățean, ora 18
Midweek Session w. Alex Erdodi, D’Arc, ora 18
om la lună, Volga ARM, plus jedan (SRB), Time to Rock 2023, În spatele casei, ora 19
Fără Granițe, Nemesis Art Club, ora 19
Concert pentru familii: Romanian Chamber Orchestra, Festivalul George Enescu la Timișoara, Filarmonica Banatul, ora 19
Stand-up comedy / Open mic – Seara amatorilor, M2, ora 19
Concert de orgă și orchestră / Filip Sebeșan, Andreas Schein, Orchestra Musica Sacra Temeswar, Biserica Adventistă Betania, ora 19:30
gen.snowflake, Cinema Victoria, ora 20
kimæra MNMNTS / AR app. powered by DARV.org, Piața Libertății, ora 00

Joi, 7 septembrie

„Corpuri Radiacvantice by LUN” - Galactic Halo, Galeria Brăteanu, ora 17:30
AnonimTM’s evening Dance, D’arc pe Mal, ora 18
Traian Chereches – Crative Destruction * - An escape room, Cazarma U, ora 18
Joi pe’nserat, C House Milano, ora 18
Copiii celorlalți, Cinema Victoria, ora 18:30
Vernissage ART.WALK.IMPRESSION, Casa Tineretului, ora 19
Progres. Schimbări de paradigmă #5, MX – Muzeul Corneliu Miklosi
Seara cântecelor de munte, Casa Tineretului, ora 20
The Best of Amsterdam – stand-up comedy in english, Manufactura, ora 20
Muzicon Showcase #9 Heartbreak Cinema, Codru Urban Garden, ora 20
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Așteptându-l pe Brâncuși #14, Piața Unirii, ora 20
Zăpadă de august, Cinema Victoria, ora 20:30

Vineri, 8 septembrie

PLAI 18 @ CreativeMornings - Alan Parkinson on SIMPLICITY (TIMISIEN), Piața Unirii, ora 7:30
PLAI 18 @ Piața Unirii, ora 12
PLAI 18 @ Piața Sfântul Gheorghe, ora 12
Conferință: orașul, tehnologia și designul, Faber, ora 16
(ne)îngrădit / (in)dependent / dress(code) – Teatru jurnal, Casa Artelor, ora 17
Prin foc și sabie, festival istoric, Muzeul Satului Bănățean, ora 18
Chase the Sunset @ PLAI 2023, Piața Traian, ora 18
Fall Fusion, Șura, ora 18
Retro pe mal, D’arc pe Mal, ora 18
Arsenie. Viața de apoi, Cinema Victoria, ora 18:30
Firma Live, M2, ora 19
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta XO, Piața Crucii, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta EDGÁR, ASPC, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta BEÁTA, Biblioteca UPT, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta PORTAL, Facultatea de Construcții, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta LELA, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, ora 19:30
PLAI 18 @ Muzeul Apei, ora 20
Street Food Festival: Missed Call, Iulius Town, ora 20
Atelierul de folk cu Serban Comșa, Tramvaiul platformă – Piața Unirii, ora 20
Milonga Querida, Bastionul Maria Theresia, ora 20
Concert extraordinar Eufonia Baroque Academy | THE TEMPEST, Domul Romano-Catolic ora 20
Focus Anonimul: Terrestrial verses și trei scurtmetraje câștigătoare, Cinema Victoria, ora 20:30
PLAI 18@ Reciproc, ora 21:30
PLAI 18@ Aethernativ, ora 21:30
Street Food Festival: Spike, Iulius Town, ora 21:30
Cool Retro, Casa del Retro, ora 22
Endless Summer, Heaven, ora 22
DJ Flama x Cava Da Chief, Hamei, ora 23

Sâmbătă, 9 septembrie

PLAI 18@ CreativeMornings Mihai Moldovan on TREASURE (Paltim), ora 7:30
PLAI 18 @ Piața Unirii, ora 10
Festival nautic, CS Nautic Banat, ora 10
PLAI 18@ AMBASADA, ora 11
PLAI 18 @ Piața Sfântul Gheorghe, ora 12
PLAI 18 @ Muzeul Apei, ora 12
PLAI 18@ Reciproc, ora 12
PLAI 18@ Centrul de Proiecte, ora 12
PLAI 18@ Parcul Botanic, ora 12
PLAI 18@ MYAH, ora 12
PLAI 18@ European Citizens' Initiative, Piața Unirii, ora 12
PLAI 18@ Cărturești Victoriei, ora 14
Prin foc și sabie, festival istoric, Muzeul Satului Bănățean, ora 14
Flecăreții – Aventuri cu Pettson și Findus, Cinema Victoria, ora 15:30
Conferință: orașul, tehnologia și designul, Faber, ora 16
PLAI @ Casa LOGS, ora 17
(ne)îngrădit / (in)dependent / dress(code) – Teatru jurnal, Casa Artelor, ora 17
Atelier de modelaj în zahăr | Galactic Tick Day, Piața Libertății, ora 17
Ateliere de povești despre pământ și spațiu | Galactic Tick Day, Piața Libertății, ora 17
Ateliere de caligrafie coreeană | Galactic Tick Day, Piața Libertății, ora 17
Barbie, Cinema Victoria, ora 17:30
PLAI 18@ Casa Filmelor Ceau,Cinema!, ora 18
Chase the Sunset @ PLAI 2023, Piața Traian, ora 18
Saturday Groove w. Zaha, D’Arc pe Mal, ora 18
Thy Veils – Galactic Tick Day, Live Special, on.set.hdv, ora 19
DORDEDUH | Gothic | Blutrină | Time to Rock 2023, Casa Tineretului, ora 19
Proștii sub clar de lună, Teatrul Național Timișoara, ora 19
PLAI @ Teatrul Merlin: Pantofii Roșii, ora 19:30
Street Food Festival: JazzyBIT, Iulius Town, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta XO, Piața Crucii, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta EDGÁR, ASPC, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta BEÁTA, Biblioteca UPT, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta PORTAL, Facultatea de Construcții, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta LELA, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, ora 19:30
PLAI 18@ OneTwo Taproom, ora 20
Pink Floyd tribut (HU), live, M2, ora 20
Focus Anonimul: Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020: Side A, Cinema Victoria, ora 20
VVVLV benefit for iedera: In meetings hearts beat closer, Nemesis Art Club, ora 20:30
PLAI 18 @ Auăleu prezintă HUOOOO!!, ora 21
Street Food Festival: Smiley, Iulius Town, ora 21

Duminică, 10 septembrie

PLAI 18@ CreativeMornings Christine Cizmaș on PRIDE, La Două Bufnițe, ora 7:30
PLAI 18 @ Piața Unirii, ora 10
PLAI 18@ AMBASADA, ora 11
PLAI 18@ Cărturești Victoriei, ora 11
PLAI @ Casa LOGS, ora 11
Prin foc și sabie, festival istoric, Muzeul Satului Bănățean, ora 11
PLAI 18 @ Piața Sfântul Gheorghe, ora 12
PLAI 18 @ Muzeul Apei, ora 12
PLAI 18@ Reciproc, ora 12
PLAI 18@ Centrul de Proiecte, ora 12
PLAI 18@ Parcul Botanic, ora 12
PLAI 18@ MYAH, ora 12
PLAI 18@ European Citizens' Initiative, Piața Unirii, ora 12
Atelier de teatru senzorial | Galactic Tick Festival, Piața Libertății, ora 13
Ateliere de caligrafie coreeană | Galactic Tick Day, Piața Libertății, ora 13
Puișorii: Aventură în Africa, Cinema Victoria, ora 15:30
PLAI 18@ FITT: workshop dans contemporan, ora 16
PLAI 18@ Pedallez X Urban Monkey, Piața Unirii, ora 16
Vernisaj - The Migrations forged in time | Ivana Svetlik, Galeria Bastion 3, ora 16:30
PLAI 18@ Casa Filmelor Ceau,Cinema!, ora 17
PLAI 18@ OneTwo Taproom, ora 17
(ne)îngrădit / (in)dependent / dress(code) – Teatru jurnal, Casa Artelor, ora 17
Vernisaj - My Neighbourhood With My Camera | Cirkuliranje & Fabrika Fotografa, Galeria Bastion 3, ora 17
Momente de fericire, Asociația Pietatea Bănățeană, ora 17
Experiență imersivă Spotlight în cadrul UPT Campus Creativ, Cazarma U, ora 17:30
Povești indiscrete, Cinema Victoria, ora 17:30
Chase the Sunset @ PLAI 2023, Piața Traian, ora 18
Street Food Festival: Amalia Gaiță, Iulius Town, ora 19
O noapte furtunoasă. Un exercițiu, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta XO, Piața Crucii, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta EDGÁR, ASPC, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta BEÁTA, Biblioteca UPT, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta PORTAL, Facultatea de Construcții, ora 19:30
Orașul Paralel: Party în Elisabetin - Ruta LELA, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, ora 19:30
PLAI 18@ Teatrul Basca: Casa cu Maimuțe, ora 19:30
Oppenheimer, Cinema Victoria, ora 19:30
Guneesh – Live, Manufactura, ora 20
Street Food Festival: Trupa Taxi, Iulius Town, ora 20:30

Luni, 11 septembrie

Contextul 1900 în detaliu – Timișoara – București, Centrul de Proiecte, ora 18



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel