TM2023. Despre viață și film, cu Irina-Margareta Nistor. Lansarea biografiei „Zâmbet de cinema”

Data actualizării: | Data publicării:
Irina Margareta Nistor, captură video Youtube
Descriere foto: Irina Margareta Nistor, captură video Youtube

O întâlnire cu protagonista volumului biografic „Irina-Margareta Nistor, zâmbet de cinema”. Sâmbătă, 1 aprilie, de la 16:30, la Cinema Victoria din Timișoara.

Sunteți așteptați la o întâlnire cu Irina-Margareta Nistor, pornind de la recentul volum biografic „Irina-Margareta Nistor – zâmbet de cinema”, semnat de Annie Muscă. Nu ratați ocazia de a descoperi poveștile care au construit-o pe Irina-Margareta Nistor ca om, de a afla lucruri mai puțin cunoscute din diferite perioade ale istoriei cinematografiei românești și de a obține un autograf.


Evenimentul are loc cu participarea Irinei-Margareta Nistor.

 


Despre Irina-Margareta Nistor

Fie că ne gândim la sutele, chiar miile de dublaje pe care le-a făcut încă din timpul comunismului și apoi în tulburii ani ’90, la cronicile de film sau la reportajele live de la festivalurile de film, organizate în toate colțurile lumii, Irina-Margareta Nistor este una dintre personalitățile culturale din România fără de care nu-ți poți imagina lumea filmului. Irina-Margareta Nistor s-a remarcat atât ca un exigent critic, pasionat de arta filmului, dar și ca producătoare de emisiuni TV și radio, ca organizatoare a festivalului de Psihanaliză și Film Ecranul și Divanul.

În ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Irina-Margareta Nistor a fost decorată de către președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „Promovarea culturii”, în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în activitatea de promovare, în țară și peste hotarele ei, a valorilor și personalităților culturii naționale.

Despre carte

„Exact 22 de capitole, derulate în ritmul unor secvențe cinematografice, aduc în prim-plan viața și preocupările unui personaj cuceritor: Irina-Margareta Nistor – imaginea hollywoodiană a criticii de film din România ultimului sfert de secol. Cronicile ei, expediate din festivaluri, scrise pe brațe, în avion, în tren sau pe scaunul din dreapta al vreunui automobil de mare viteză, nu seamănă cu ale nimănui. Iar limbajul cu care încearcă să-i apropie pe tineri de lumea fascinantă a filmului, sperând ca, într-o bună zi, istoria cinematografiei să fie predată liceenilor, este de-a dreptul fermecător. Cu vreo 5 000 de filme dublate, aproximativ 1 000 subtitrate și peste 25 000 vizionate, a bătut orice record cinematografic. Cu fiecare apariție, Irina-Margareta Nistor demonstrează că și-a păstrat zâmbetul neatins. Fără îndoială, pasiunea pentru film i-a procurat elixirul tinereții.” Annie Muscă

Despre Annie Muscă

Annie Muscă a studiat la Universitatea din Friborg (Elveția); la revenirea în țară, a inițiat un original proiect biografic, vizând importante personalități culturale și științifice din România. În 2008, a publicat prima biografie autorizată a omului de televiziune Tudor Vornicu. A fost colaboratoare a proiectului „Ne auzim la Majestic” (Redacția Teatrul Național Radiofonic) și autoare a rubricii „Remember” (Revista Teatrală Radio), pentru Radio România Cultural, dedicată vieții teatrale românești și teatrului la microfon. În perioada 2014 – 2018 a inițiat un proiect de cercetare în cadrul Agenției Spația Române, realizând monografia acestei instituții.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel