TM2023. Bejart Ballet Lausanne - în septembrie, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Iubitorii de balet sunt invitaţi pe 19 septembrie, la Timişoara, în sala Teatrului Naţional "Mihai Eminescu'', la un spectacol susţinut de compania de renume internaţional Bejart Ballet Lausanne.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, ca parte a programului "Îndrăzneşte!/Dare!", componentă "Timişoara, Capitală Europeană a Culturii".

"Timişoara atrage nume mari de pe scena culturală internaţională, în anul Capitalei Culturale. Urmează un maraton de colaborări de top în această vară. Violonistul David Garrett sau actorul american John Malkovich sunt doar două dintre numele mari, care pun Timişoara pe harta culturală internaţională. Trupa de balet Bejart Ballet Lausanne completează oferta unei stagiuni culturale efervescente la Timişoara. De altfel, 90% dintre timişoreni consideră Capitala Culturală un eveniment cu care Timişoara se poate mândri", a spus primarul Dominic Fritz, potrivit unui comunicat de presă.

***
Înfiinţat în 1987, baletul contemporan Bejart Ballet Lausanne este, până astăzi, o referinţă în lumea coregrafică mondială. Fondatorul său, Maurice Bejart, s-a născut la Marsilia, pe 1 ianuarie 1927. Îşi începe cariera în 1946, la Vichy (Franţa), apoi continuă la Londra, în cadrul International Ballet. În timpul unui turneu în Suedia, în 1949, descoperă resursele expresionismului coregrafic, al cărui fondator devine, marcând lumea dansului pentru totdeauna, se arată în comunicat.

Maurice Bejart se stinge din viaţă la Lausanne, pe 22 noiembrie 2007, când destinul companiei ajunge în mâinile lui Gil Roman, succesorul său, ales chiar de Maestru, după 30 de ani de fină observaţie.

Din 2007, prin cercetarea sa asupra creaţiei contemporane, Gil Roman întreţine şi dezvoltă repertoriul Bejart Ballet Lausanne. Opera lui Maurice Bejart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, precum "Ritualul primăverii", "Bolero" sau "Simfonia a IX-a", dar prezintă şi varietatea sa, cu "Piaf" sau "Flautul fermecat", notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel