TM2023. Agenda celor mai importante evenimente ale săptămânii

Data actualizării: | Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Iată care sunt evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi în această săptămână. 

Capitala Europeană a Culturii TM2023 aduce în aceste zile festivaluri, expoziţii, poveşti şi patrimoniu, petreceri sau curse trăsnite pe Bega, Gala UNITER, cel mai important eveniment din lumea teatrului românesc, precedat de trei seri speciale sau deschiderea Muzeului Apei.

***
Luni seara, de la ora 20,00, Gala Premiilor UNITER revine la Timişoara, după şase ani, în Sala Mare a Teatrului Naţional (TNTm) "Mihai Eminescu", evenimentul fiind precedat de câteva zile pline pentru iubitorii de teatru.

Vineri, de la ora 16,00, la Fabrica de Decoruri a TNTm, deschisă în premieră ca spaţiu de spectacol, va bate gongul pentru "Antonin Artaud. Familia Cenci" (după Shelley şi Stendhal, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, producător Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi).

Vineri şi sâmbătă, de la ora 19,00, la Sala 2 a TNTm se prezintă "Seaside Stories" (de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goţu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanţa").

***
Filarmonica Banatul prezintă vineri, de la ora 19,00, la Sala Capitol, un concert simfonic susţinut de propria Orchestră Simfonică condusă de Sander Teepen şi avându-l ca solist pe Sebastian Bohren (vioară). În program, lucrări de F. Mendelssohn (Simfonia pentru orchestră de coarde nr.10 în si minor), W.A. Mozart (Concertul pentru vioară şi orchestră nr.5 în la major) şi F. Schubert (Simfonia nr.5 în si bemol major).

Sâmbătă, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi sală, este programat recitalul cameral "Romantic Roots" susţinut de Maria Fomina (vioară) şi Ben Cruchley (pian). Vor putea fi audiate lucrări de L.v. Beethoven (Sonata pentru pian şi vioară nr.1 în re major), A. Dvorak (Patru piese romantice, op.75), G. Enescu (Sonata pentru vioară şi pian nr. 2 în fa minor op 6) şi B. Bartok (Dansurile populare româneşti pentru pian şi vioară).

***
Parcul Regina Maria din Timişoara se transformă "launmomentdat", până duminică seara, într-un spaţiu de festival la care participă artişti din Japonia, Cuba, Mexic, Maroc, Italia, Spania, Elveţia, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Serbia şi România. Publicul va putea vedea, între orele 11,00 - 23,00, spectacole de teatru clasic, teatru non-verbal, one man show-uri, teatru-dans, spectacole de copii, teatru studenţesc şi teatru de amatori. Sâmbătă şi duminică, de la ora 21.30, vor putea fi văzute filmele franţuzeşti "Les Magnetiques" şi "Presque".

Festivalul găzduieşte un Pop Up Fair şi un târg de viniluri, deschise de vineri până duminică, între orele 12,00 - 20,00 La Pop Up Fair veţi găsi bijuterii şi obiecte de design unicat, îmbrăcăminte şi accesorii creative, iar intrarea la festival este liberă.

***
Vechea Uzină de apă de la Urseni (limitrofă Timişoarei) devine Muzeul Apei unde, pentru următoarele luni se vor organiza ateliere de copii, expoziţii, concerte sau spectacole new media art.

În perioada 17 - 30 iunie, noul muzeu va putea fi vizitat în zilele de marţi (între orele 15,00 - 18,00), respectiv sâmbătă (între orele 11.00 - 14.00). Din luna iulie, programul de vizitare va fi extins şi va fi anunţat pe parcurs. Accesul este gratuit.

Principala clădire a vechii Uzine de apă nr. 1 este monument de arhitectură industrială, construit în stil Secession, după planurile arhitectului Szekely Laszlo. Uzina a fost dată în folosinţă în 1914, ca parte a proiectului de alimentare cu apă şi canalizare a oraşului realizat de Stan Vidrighin.

***
Iubiţi sunetele pianului şi balerinele? Sâmbătă şi duminică, între orele 18,00 - 20,00, în Piaţa Unirii din Timişoara aveţi întâlnire cu Festivalul stradal Carillion, unde veţi descoperi poveşti despre balerine şi cutii muzicale, care amintesc despre cutiuţa muzicală din copilărie, redescoperită de artişti italieni.

Evenimentul este găzduit de Flight Festival, care vă dă şansa să trăiţi momente unice sau să retrăiţi momentele minunate ale copilăriei. Pe parcursul celor două zile vor avea loc trei reprezentaţii de câte 30 de minute de la orele 18,00, 19,00 şi 20,00, pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Libertăţii - Piaţa Victoriei/Operei.

Carillion este un performance stradal itinerant al unor artişti italieni. Melodia interpretată de pianist însoţeşte mişcările graţioase ale balerinei, într-o atmosferă romantică.

Participarea la eveniment este liberă, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel