Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Supradozajul de vitamina D, semnal de alarmă în privința automedicației.

Medicii au emis un avertisment cu privire la automedicație, potrivit căruia nu doar că este foarte posibil să se ajungă la supradozaj de vitamina D, dar este și foarte periculos, după ce un bărbat din Marea Britanie a fost spitalizat ca urmare a consumului de aproape 400 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată de vitamina D, notează Science Alert.

În timp ce studiile au sugerat beneficiile unor niveluri sănătoase de vitamina D de-a lungul pandemiei, realitatea este că ”hipervitaminoza D”, sau intoxicația cu vitamina D, este în creștere. Și nu este ceva ce trebuie luat cu ușurință.

”La nivel global, există o tendință în creștere a hipervitaminozei D, o afecțiune clinică caracterizată prin niveluri serice ridicate de vitamina D3”, scriu autorii noului studiu de caz din BMJ Case Reports, potrivit sursei menționate. 

”Având în vedere că se reînnoiește lent (timpul de înjumătățire de aproximativ 2 luni), timp în care se dezvoltă toxicitatea vitaminei D, simptomele pot dura mai multe săptămâni.”

În cel mai recent studiu de caz, medicii descriu un bărbat de vârstă mijlocie din Marea Britanie care a fost spitalizat după ce a mers la medicul său pentru vărsături recurente, greață, crampe la picioare, tinitus, dureri abdominale, gură uscată, sete crescută și diaree.

Simptomele sale durau de aproape trei luni și slăbise aproape 13 kg până în momentul în care a fost consultat.

De altfel, simptomele sale au debutat la aproape o lună după ce bărbatul începuse un regim intensiv de vitamine la sfatul unui terapeut nutriționist. 

El a căutat un tratament suplimentar după ce anterior suferise de mai multe probleme de sănătate, inclusiv tuberculoză, o acumulare de lichid pe creier, sinuzită cronică, meningită bacteriană și o tumoare a urechii interne.

Citește continuarea pe dcmedical.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel