Studiile au dezvăluit cât durează cu adevărat recuperarea după o noapte pierdută. La ce boli te poți expune dacă nu te odihnești suficient

Data publicării:
Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn

Lipsa odinei este un lucru cu care majoritatea oamenilor se confruntă. Dar puțini cunosc timpul de care are nevoie organismul pentru a se recupera. 

CDC raportează că adulții cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani sunt cei mai predispuși să se confrunte cu un deficit de somn, dar toți adulții sunt susceptibili. Iar atunci când pierd somnul, ei se deschid la riscuri mari. Afecțiuni cronice precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și depresia au fost toate legate de privarea de somn, potrivit CDC. Lipsa somnului crește, de asemenea, numărul de accidente rutiere și de muncă în fiecare an, ducând la răniri și decese în cele mai grave cazuri.


Opinia predominantă este că, dacă lipsește somnul câteva nopți, îl puteți recupera oricând mai târziu. Dar un nou studiu publicat luna aceasta pune sub semnul întrebării această idee. De fapt, acesta ar putea pune bazele pentru a dovedi cât de mult timp este nevoie pentru a te recupera în urma lipsei de somn.


Publicat în jurnalul Plos One, studiul a urmărit obiceiurile de somn a 13 adulți în vârstă de 20 de ani. Participanților li s-a permis să aibă parte de doar 70% din somnul necesar timp de zece nopți la rând, un lucru care nu este neobișnuit în rândul persoanelor din categoria lor de vârstă. Aceiași participanți au avut apoi voie să doarmă fără restricții în fiecare noapte timp de o săptămână. În fiecare fază - înainte, în timpul și după - aceștia au fost supuși la mai multe teste pentru a le monitoriza capacitățile fizice și mentale.


Cercetătorii au constatat că, după săptămâna de somn fără restricții, participanții au revenit la nivelul lor de bază în ceea ce privește activitatea fizică. Cu toate acestea, procesarea lor mentală și memoria erau încă în urma nivelurilor pe care le atinseseră înainte de cele zece zile de somn restricționat. Nici măcar o săptămână întreagă de odihnă adecvată nu le redase pe deplin facultățile mentale.


Cercetătorii recunosc că studiul este foarte mic, având în vedere că eșantionul lor este de numai 13 persoane. Dar este totuși un studiu perspicace, unul care ar putea deschide ușa pentru a înțelege cât timp le ia oamenilor să se recupereze după o noapte pierdută. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel