Soia, cinci beneficii surprinzătoare pentru care merită să o consumi

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Există câteva beneficii ascunse despre soia, pe care probabil nu le știai înainte.

Când auzi cuvântul "soia", probabil că nu îți vin în minte cele ma plăcute concepții cu privire la acest aliment, deoarece soia este, probabil, cel mai controversat subiect de nutriție. 
 
Acest aliment poate fi consumată în condiții de siguranță de mai multe ori pe săptămână, mai ales atunci când este consumată ca alternativă la carnea roșie și carnea procesată, spun dieteticienii.

"Numeroase studii susțin consumu în siguranță a 25 de grame de proteine din soia pe zi. Soia este densă în nutrienți, furnizând proteine, fibre, calciu și vitamine din complexul B și se pare că are un impact pozitiv asupra celor cu boli de inimă și diabet și asupra femeilor aflate la menopauză.", spun specialiștii. Pe lângă asta, aceștia au mai găsit și alte beneficii, pentru care consumul de soia ar trebui să fie încurajat, potrivit EatThis.

1. Soia poate susține pierderea în greutate

Soia este o sursă bogată de proteine, care sunt esențiale pentru repararea și construirea mușchilor.

Proteinele sunt, de asemenea, sățioase, menținându-vă senzația de sațietate mai mult timp și combătând pofta de carbohidrați zaharoși. 

"Soia poate juca un rol pozitiv asupra rezistenței la insulină, a metabolismului acizilor grași și a altor modificări hormonale, celulare sau moleculare asociate cu creșterea în greutate", spun specialiștii.

2. Soia te poate proteja de bolile de inimă

În timp ce o dietă bogată în proteine din soia vă poate ajuta să slăbiți și să vă ușurați puțin tensiunea cardiacă, există și alte avantaje circulatorii pe care le puteți obține din consumul de produse din soia. 

"Soia poate ajuta la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.", continuă specialiștii.

3. Soia scade riscul apariției atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale

Alte două afecțiuni care joacă un rol-cheie în bolile de inimă sunt atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, pe care însă consumul de soia le poate atenua, arată studiile.

Inflamația cronică este o afecțiune în care celulele sistemului imunitar „inundă” în mod constant organismul din cauza dietei proaste, a fumatului, a abuzului de alcool și a altor factori ce țin de stilul de viață. Acest asalt poate deteriora țesuturile, ceea ce poate declanșa o altă problemă majoră: tensiunea arterială ridicată.

Atât inflamația, cât și tensiunea arterială ridicată pot provoca apariția plăcilor în artere, care se pot rupe și declanșa cheaguri de sânge, care inițiază atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Două studii recente sugerează că suplimentarea dietei cu proteine din soia poate reduce tensiunea arterială și inflamația cronică.

4. Soia poate întări oasele

Pe măsură ce îmbătrâniți, crește riscul de osteoporoză. Jumătate dintre toți adulții de peste 50 de ani riscă să își rupă un os din cauza densității osoase scăzute, potrivit Fundației Naționale pentru Osteoporoză. Consumul mai multor tipuri de alimente bazate pe soia vă pot ajuta să vă protejați de aceste fracturi.
 

5. Soia poate proteja împotriva cancerului de sân

Nivelurile ridicate de estrogen au fost asociate cu cancerul de sân. Din acest motiv, femeilor cu cancer de sân care urmau terapie hormonală li s-a spus cândva să evite consumul de produse din soia. Cu toate acestea, un consum moderat de soia, până la două porții de tofu, lapte de soia sau edamame zilnic, nu crește riscul de cancer de sân, potrivit specialiștilor. Mai mult, consumul de produse din soia poate avea chiar un efect protector, potrivit unui studiu amplu, care a constatat că izoflavona, principalul fitoestrogen din soia, a fost asociat cu reducerea mortalității nu doar din cauza cancerului de sân, ci din toate cauzele.

Alte cercetări publicate în 2022 de către Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului au constatat că soia ar putea proteja fetele tinere de dezvoltarea cancerului de sân mai târziu în viață. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel