Semințele de dovleac, o doză importantă de minerale și calorii. Nutriționist: Avem factor de protecție împotriva cancerului

Data publicării:
Sursa foto: unplash, autor Shaun Holloway
Descriere foto: Sursa foto: unplash, autor Shaun Holloway

Semințele de dovleac sunt benefice pentru sănătate, printre altele având efect major asupra prostatei, dar și a diabetului.

”Semințele sunt o gustare delicioasă și sănătoasă”, afirmă nutriționistul Mihaela Bilic, în legătură cu semințele de dovleac ce poate că v-au rămas după ce v-ași ocupat de dovlecii de Halloween.

Într-un video publicat pe pagina sa de socializare, medicul specialist în diabet și nutriție a explicat care sunt beneficiile acestor semințe, dar și care este cantitate recomandată pe zi.

”Bunele maniere spun că nu este frumos să mănânci semințe. Nu o fi frumos, dar este sănătos, pentru că în semințe natura a pus ce este mai bun, ca să iasă din ele o nouă plantă.

Avem 40% grăsimi, 30% proteine, 20% carbohidrați, multe minerale, multe fibre și puțină apă, ca să nu înghețe sămânța peste iarnă.

 

 Semințele fac parte din categoria fructe oleaginoase, alături de fistic, migdale, alune, nuci. Toate fructele acestea oleaginoase au mult ulei, că de acolo și numele, și multe calorii. Cam 600 de calorii, în medie, pe sute de grame.

Și aș vrea să laud semințele spre deosebire de migdale și fistic, măcar astea au coajă și trebuie să muncim un pic până să scoatem miezul, pentru că porția corectă de oleaginoase este de o lingură, 10 grame.

Și atunci, dacă mănânci o jumătate de pungă de semințe, după un sfert de oră reușești să strângi atâta miez. Deci, întotdeauna semințele alegeți-le în coajă, nu direct miez, pentru că aici ce este riscant.

Mâncați tot pachetul și aveți o valoare calorică, s-ar putea să fie tot bugetul vostru de calorii dintr-o zi”, a explicat nutriționistul.

Cât privește alegerea dintre semințele de floarea soarelui și cele de dovleac, medicul susține că prima variantă conține ”mult Omega 6, un acid gras esențial, care are însă efect proinflamator, din cauza aceasta la capitolul ulei de floarea soarelui trebuie să fim foarte zgârciți. Mai bine o mână de semințe decât mult ulei”.

Legat de semințele de dovleac, afirmă medicul, ”avem factor de protecție împotriva cancerului și bolilor de prostată, aviz domnilor, iar pentru doamne avem efectul colagog, adică la vezica biliară semințele determină contracția și golirea ei și previne apariția pietrelor, calculilor biliari”, a mai spus medicul.

De altfel, aceasta a întărit recomandarea ca semințele să fie în coajă, pentru a depune un efort în plus pentru obținerea miejilor de semințe, care ne pot face serile de iarnă mai plăcute.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel