Șase reguli care îți mențin creierul sănătos. Dr. Marius Sava: „Nu e normal să uiți. Legăturile se păstrează”

Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Marius Sava
Descriere foto: Dr. Marius Sava

Dr. Marius Sava dezvăluie ce putem face pentru a ne menține creierul sănătos. 

Prezent în emisiunea La Măruță, de la PRO TV,  Dr. Marius Sava a vorbit despre cele mai frecvente boli neurologice, dar și despre modalitățile simple prin care le putem ține la distanță. 

 

"Toate lucrurile sunt mai ușor de tratat, dacă le găsești la timp.(...) Anumite afecțiuni încep de la vârste fragede, deși sunt cazuri rare. Parkinson poate începe foarte devreme, Alzheimer și demența, de bază, după 60 de ani. (...)Putem să facem lucruri. Primul e să înțelegem ce se întâmplă în creier. În creier sunt unități structurale care se cheamă neuroni, ne fac pe noi să facem tot și sunt ca niște steluțe. (...) Ei nu pot supraviețui singuri. Trebuie să se lege de alți neuroni. Se trimite de la neuron o structură care se cheamă axon și legătura se cheamă sinapsă. (...) Sinapsele și legăturile sunt puternice la tinerețe. (...) Pe măsură ce îmbătrânim, neuronii își modifică forma, dar rămân tot solizi, funcționează împreună. La un moment dat, nu e normal să uiți că îmbătrânești, pentru că legăturile se păstrează. (...) Câteodată, legătura se rupe și e dezastru, asta se întâmplă în demență.(...) Dar putem să facem lucruri.", a declarat medicul, în emisiunea de la PRO TV. 


Obiceiurile simple care ne mențin creierul sănătos

 

-creierul știe să se repare singur, s-a descoperit neuroplasticitatea și pe tot parcursul vieții pot apărea neuroni noi;

-râsul ajută, iubirea la fel;

-să reglăm stresul, să evităm sedentarismul, țigările , drogurile și zahărul;

-să citim, oamenii care nu citesc sunt predispuși la demență;

-să dormim măcar 8 ore pe noapte;

-cafeaua poate ajuta în cantitate moderată;

-să avem relații sociale;



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel