Sarea „ascunsă” din alimente. Bilic: „Prea multă dăunează grav sănătății”. Ce înseamnă un gram de sare?

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie ce înseamnă un gram de sare și cum putem calcula aportul optim de care are nevoie organismul nostru. 


„Ce înseamnă un gram de sare?
Cum spune și povestea, iubirea maximă e ca sarea în bucate. Fără sare mâncarea nu are gust. Dar și prea multă sare dăunează grav sănătății. 
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sarea avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut

Iată ce înseamnă 1 g de sare:


-2 felii pastramă

-5 felii salam de Sibiu

-1,5 felii șuncă de Praga

-1 crenvurșt

-2 felii de somon afumat


Tot 1 g de sare avem în 3 felii de pâine, 8-9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan. 
La cat de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă!”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook. 


Câtă sare este recomandat să consumăm


Toată lumea are nevoie de sare pentru echilibrul fluidelor și pentru funcția musculară și nervoasă. Dar am auzit că prea multă sare ne face rău. Așadar, de câtă sare avem nevoie?

Corpul uman reglează cantitatea de sodiu pe care o conține. Dacă nivelurile sunt prea ridicate, ne este sete și bem, iar rinichii accelerează procesul de eliminare a acestuia, potrivit Medical News Today.

Prea mult sodiu a fost legat de pietre la rinichi, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.

Prea puțin sodiu poate duce la hiponatremie și la simptome de amețeală, confuzie, spasme musculare și convulsii.

Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare și sodiu, din cauza unui aport ridicat de alimente procesate, de restaurant și de conveniență. 

Cât de departe ar trebui să mergem cu reducerea consumului de sare?

Ceea ce cunoaștem sub numele de sare este de fapt clorură de sodiu. Este formată în proporție de 40 la sută din sodiu, iar restul este clor.


Organismul are nevoie de sare, dar prea multă sau prea puțină sare poate cauza probleme.

Sodiul reprezintă 40 la sută din sare. Dacă pe eticheta unui produs alimentar este menționat sodiul în loc de sare, înmulțiți răspunsul cu 2,5 pentru o imagine exactă a conținutului de sare.

Majoritatea americanilor consumă prea multă sare, iar 75 la sută din aceasta este ascunsă în alimentele procesate și ambalate.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă un aport maxim de maximum 2,3 grame (g) sau 2.300 de miligrame (mg) de sodiu pe zi, sau aproximativ 1 linguriță, și, de preferință, nu mai mult de 1.500 mg.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel