România ar putea acorda facilități fiscale pentru producătorii de film. Sezonul doi din „Wednesday” s-ar putea filma în România

Data actualizării: | Data publicării:
Serialul Wednewsday, sursa Instagram
Descriere foto: Serialul Wednewsday, sursa Instagram

Ministerul Culturii și-a luat angajamentul prin care toate producțiile de film să primească, pe viitor, facilități fiscale, așa cum se întâmplă deja și în alte țări. 

Faptul că a doua parte a serialului ”Wednesday” nu s-ar mai filma în România a stârnit extrem de multe controverse. Concret, în spațiul public au apărut mai multe zvonuri care spuneau faptul că regizorul Tim Burton ar fi decis să filmeze în altă țară, după ce costurile din România au fost mult prea ridicate. Acum, se pare însă că mai există o șansă care să ducă la schimbarea deciziei regizorului american. Concret, România ar putea intra în rândul țărilor care ar putea acorda facilități fiscale pentru producătorii de film, notează știrileprotv.

Ministerul Culturii ar fi început deja demersurile în acest sens, având chiar și o întâlnire cu una dintre cele mai mari case de producție din SUA. Prin acest ajutor, 35% dintre banii investiți de producțiile cinematografice ar putea să le fie returnate de către stat. Potrivit sursei citate, aceasta ar fi singura condiție pe care Tim Burton ar fi pus-o, pentru a filma și a doua parte „Wednesday” tot în România. „Cash rabate” este numită această procedură, unde producția trebuie să dovedească prin acte cheltuielile avute și, astfel, să le fie returnat procentul de 35% din suma finală. 

Poate te interesează și: Andrei Duban a jucat în Wednesday: „Am apărut 3, 4 secunde. L-am cunsocut pe Tim Burton”. Suma uriașă pe care a primit-o pentru două zile de filmare

 

Legea, valabilă atât pentru producțiile românești, cât și pentru cele străine

Această lege ar fi un real ajutor și pentru producțiile cinematografice românești, nu doar pentru cele străine. Extrem de multe filme, seriale sau telenovele de la noi din țară și-ar putea acoperi o sumă generoasă din buget prin intermediul acestui ajutor de la stat.

Mai mult, se pare că această lege ar fi în vigoare încă din 2018, însă miniștrii răspunzători au decis să nu-și pună semnătura asupra finanțării. În acest sens, Ministerul Culturii, dar și cel al Finanțelor au promis faptul că lucrurile se vor schimba.

 „Schema reprezintă o întoarcere a unei sume de 35% din investiţiile în România către producători. Este o schemă care funcţionează în aproape toate ţările, noi avem o concurenţă foarte mare din Ungaria, Cehia, Serbia, care ei au deja de ani de zile în funcţiune.”, spune Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.

Citește și: Jenna Ortega din „Wednesday”, sacrifii uriașe pentru a filma în țara noastră: „Am încetat când am mers în România”

 

Ce impresie le-a lăsat țara noastră actorilor din „Wednesday”

În timp ce costurile pentru a filma în România au fost cam piperate, actorii au rămas impresionați de peisajele și locurile speciale pe care România le are de oferit. 

„M-am distrat foarte tare și am râs alături de ei toți și am simțit o căldură incredibilă din partea echipei. Nimic nu m-a pregătit pentru frumusețea fabuloasă a Munților Carpați. Au avut un efect aproape halucinatoriu când am condus până acolo să filmăm la unul dintre castelele magnifice și a fost toamnă și frunzele își schimbau culoarea și era pur și simplu cea mai frumoasă experiență (...) Cred că ceea ce este minunat pentru spectatorii noștri este că vor vedea peisaje pe care poate nu le-au văzut înainte. Iar nu numai că vor aprecia frumusețea României dar vor avea de asemenea o experiență cu totul nouă în ceea ce privește lumea familiei Addams”., a declarat actrița Gwendoline Christie, pentru hotnews.

 

Nici ospitalitatea oamenilor nu a fost trecută cu vederea, acest lucru fiind apreciat chiar de către actrița principală a serialului, Jenna Ortega. 

„Am întâlnit unii dintre oamenii mei favoriți de pe planeta asta acolo. Cred că oamenii de acolo sunt minunați și e foarte frumos și locul unde se află școala noastră (n.r. Academia Nevermore) e cool fiindcă am filmat la castele adevărate și unul din locurile în care am fost a fost Sinaia și totul părea făcut în Photoshop. Nici măcar nu îmi venea să cred și s-a potrivit foarte foarte bine cu estetica serialului așa că a fost foarte potrivit.”,  a declarat și Jenna Ortega, actrița care o interpretează pe Wednesday. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel