Rețeta zilei: Ciorba cu borș, pentru stimularea sistemului imunitar. Recomandarea nutriționistului Wasim Nazer

Rețetă Ciorbă cu borș. Foto Pixabay/ autor Couleur
EXCLUSIV
Descriere foto: Rețetă Ciorbă cu borș. Foto Pixabay/ autor Couleur

Te-ai gândit vreodată că o supă consumată la vremea ei înseamnă câteva kilograme bune în minus? Sau că o ciorbă bine gătită poate să-ți consolideze sistemul imunitar responsabil să te ferească de avalanșa de viruși și bacterii? Recomandarea nutriționistului Wasim Nazer: Ciorbă cu borș. 

„Ciorbele și supele sunt, fără doar și poate, cele mai complete feluri de mâncare din bucătăria noastră. Conțin foarte multe elemente nutritive datorită diversității legumelor adăugate în compoziția lor. Pe lângă faptul că este hrănitoare, zeama - așa cum le place multora să o numească - rezolvă multe dintre problemele de digestie (constipația, în principal). De asemenea, pentru un plus de colagen, care are beneficii clare asupra articulațiilor, dar și a piele, se recomandă ca pe lângă legume, în ciorbă să se adauge oase de vită sau carne de găină de casă cu tot cu piele. Mai mult decât atât, ceea ce ne interesează în special în această perioadă, ciorbele și supele sunt recomandate celor care vor să slăbească. De exemplu, un bol de supă de 150 de grame are între 200 - 250 de calorii.”, a explicat nutriționistul pentru Spectacola.


Nutrișionistul Wasim Nazer recomandă ciorba cu borș pentru stimularea sistemului imunitar. De reținut, borșul trebuie să fie natural. 

 

 CITEȘTE ȘI: Dietă. Șase rețete de supe și ciorbe pentru slăbire și creșterea imunității, recomandate de nutriționist EXCLUSIV

 


Rețetă ciorbă cu borș:

 

Ingrediente


1 ceapă mare
2 morcovi
2 felii groase de țelină
1 rădăcină de pătrunjel
1 ardei gras roșu sau ardei kapia
o mână de fasole păstăi
1/2 de dovlecel mare
250 ml de roșii din conservă (eu am pus zarzavat la sticlă)
boabele de fasole dintr-o conservă
200 ml borș de putină (sau după gust)
1-2 linguri de ulei
sare după gust
leuștean verde
1-2 crenguțe de cimbru verde sau uscat
o mână de fidea


Instrucțiuni de preparare


Pregătiți-vă legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe.
Căliți câteva minute: ceapa, ardeiul gras, morcovul, țelina și rădăcina de pătrunjel.
Turnați aproximativ 2 litri de apă peste legumele călite, adăugați păstăile, sare după gust și crenguțele de cimbru. Lăsați ciorba să fiarbă la foc moderat, cu capac.
Când legumele sunt aproape fierte, adăugați și cuburile de dovlecel. Dovlecelul fiind foarte fraged și plin de apă, fierbe mai repede, de aceea nu îl punem de la început în oală.
Într-un ibric separat, puneți borșul la fiert.
Când și dovlecelul este aproape fiert, puneți boabele de fasole din conservă, care sunt deja fierte, sucul de roșii și fideaua. Tot acum potriviți și gustul de sare și adaugați borșul fierbinte.
Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, apoi stingeți focul și presărați leușteanul proaspăt tocat mărunt.
Serviți ciorba de legume cu borș caldă sau rece, după preferință. Merge de minune cu pâine de casă sau cu mămăliguță.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Dată: 22 ian, 21:07 | Categorie: Retete
Get it on App Store Get it on Google Play