Rețetă de post: Salată de vinete, simplă

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Aneta Pawlik
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Aneta Pawlik

Salata de vinete este foarte îndrăgită de noi și o facem cât e vara de lungă. Iată cum să prepari acest preparat în zilele de post.

INGREDIENTE:

3 vinete medii

100-150 ml de ulei (în funcție de preferințe)

o ceapă mică

sare după gust

MOD DE PREPARARE:

Coacem vinetele pe aragaz, la grătar, sau în cuptor (nu uitați să le înțepați înainte de a le băga în cuptor).Curățăm vinetele de partea arsă.Lăsăm vinetele la scurs câteva ore pentru a scăpa de lichidul amar pe care îl lasă.Tocăm vinetele din mai multe direcții, folosindu-ne de un tocător de plastic sau lemn pentru a nu se înnegri. Punem vinetele într-un castron.Tocăm mărunt și ceapa sau o dăm pe răzătoare. Adăugăm peste vinete puțin ulei și amestecăm pentru a-l încorpora apoi adăugăm și ceapa și restul de ulei, la fel amestecând până la încorporare.Punem sare după gust și servim unsă pe felii de pâine și cu ceva roșii alături.

POFTĂ BUNĂ!

 

Rețetă: Pandișpan de post cu fructe

Ingrediente:500 gr fructe de pădure – congelate sau alte fructe din compot (trebuie lăsate la scurs)jumătate de cană de ulei sau margarină1 cană de apă minerală1 cană de zahăr1 praf de copt2 căni jumătate de făinăzahăr vanilatPuțină sarecoajă de lămâie sau portocală

Mod de preparare:

„Se amestecă apa și zahărul până când este dizolvat complet, se adaugă zahărul vanilat, coaja de lămâie, sare și uleiul sau margarina. Făina se cerne împreună cu praful de copt și se pune peste compoziția lichidă și se amestecă până devine omogenă. Avem nevoie de o tavă de 29×39, o tapetăm cu hârtie de copt și punem compoziția în tavă, adăugăm fructele – și le împingem puțin în aluat, după care o dăm la cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu. Înainte de a o scoate din cuptor, introduceți o scobitoare să vedeți dacă este făcută.

Se lasă la răcit, se pudrează cu zahăr și este gata de servire. Poftă bună!

Ciorbă de fasole în stil gulaș

Ingrediente: 

500 g fasole boabe uscată (albă, pestriță etc)2-3 cepe medii3 morcovi2 ardei grași (roșii, galbeni)1 păstârnac1-2 rădăcini de pătrunjel1 felie rădăcină de țelină4-5 căței de usturoi50 ml ulei300 ml pastă de roșii (suc gros) sau roșii cuburi din conservă2 lingurițe cu vârf chimen semințe2 linguri bune de boia dulce (paprika) sau combinată cu boia iute3 lingurițe rase de sare2 foi de dafinopțional: 2 linguri bune de pastă gulaș (gulyas krem) sau 1 lingură de boia afumată (smoked paprika)opțional: 1 ardei iute mic sau fulgi uscați de chili sau pastă picantă de ardei (Erős Pista)pătrunjel verde

Mod de preparare:

Fasolea uscată are nevoie de minimum 8-10 ore de hidratare, așa că se pune de seara într-un castron și se acoperă bine cu apă. Boabele de fasole aproape își triplează volumul, așa că e bine să fie un vas încăpător. 

A doua zi se aruncă apa și se strecoară boabele de fasole bine umflate. Apoi se acoperă, din nou, cu apă.

E bine să dai fasolea într-un clocot, să arunci apa și apoi să continui gătirea ei. 

Se pune oala cu fasole pe foc și se așteaptă ca totul să ajungă la fierbere. După 5 minute din momentul în care fasolea a început să fiarbă, se stinge focul și se aruncă această apă.  Apoi se pune la scurs într-o strecurătoare.

Se toacă în cubulețe cepele și albitura (pătrunjelul, păstârnacul, țelina). Usturoiul se dă prin presă și se pune peste ceapa tocată. Morcovul se taie în semi rondele, iar ardeii în cubulețe mai mari.

Se alege o oală, în care se pune ceapa și usturoiul la călit în ulei. Tot acum se pune chimenul și un praf bun de sare. Se călește ceapa cam 5 minute la foc mic, cu capac. Apoi se adăugă zarzavaturile albe și morcovii, acre mai stau 5 minute.

După acest timp, se răstoarnă în oală fasolea opărită și scursă și se adăugă condimentele: boiaua dulce și iute, dafinul și vreo 2 lingurițe rase de sare. 

Se amestecă totul bine și se adăugă 2 linguri de pastă gulaș. Poți pune, de asemenea, și niște boia afumată (cam 1 lingură rasă) precum și un ardei iute întreg sau fulgi uscați de chili.

Se toarnă câtă apă este nevoie în oală și se lasă să fiarbă. 

La final se pune pasta de roșii sau sucul. Când este gata, se oprește focul și se adaugă verdeața. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel