Rețeta de mucenici a lui Cătălin Scărlătescu. Secretul inedit folosit de bucătarul chef, pentru un preparat delicios

Data publicării:
Cătălin Scărlătescu, captură video Instagram, Youtube/ Gina Bradea
Descriere foto: Cătălin Scărlătescu, captură video Instagram, Youtube/ Gina Bradea

Cătălin Scărlătescu a dezvăluit care este rețeta de mucenici pe care o prepară în fiecare an pe 9 Martie. 

Pe data de 9 Martie, creștinii sărbătoresc în fiecare an o mare sărbătoare: cei 40 de Mucenici din Sevastia. Conform tradiției, în această zi, toate gospodinele din țară trebuie să pregătească mucenificii sau „sfințișorii”, după cum mai sunt ei regăsiți în anumite zone ale țării, care vor fi duși atât la biserică, dar și degustați de toți membrii ai familiei. Tot în funcție de zona geografică, mucenicii sunt preparați diferit, iar cei moldovenești și muntenești sunt cei mai celebri dintre ei. Așadar, am aflat rețeta secretă de sfințișori muntenești pe care o folosește bucătarul chef Cătălin Scărlătescu în fiecare an. 

 

Ingrediente:

  • 500 g făină,
  • 50 g drojdie,
  • 200 ml apă călduță,
  • un praf de sare,
  • zahăr vanilat
  • 100 ml ulei, pentru aluatul covrigeilor;
  • 800 g de nucă măcinată,
  • o linguriță de scorțișoară,
  • 350 g de zahăr,
  • un praf de sare,
  • esență de rom,
  • coaja de la o lămâie
  • 2 sau 3 litri de apă

Mod de preparare:

„Într-un vas se pun făina drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă pentru a se forma un aluat. După ce conținutul devine omogen, se frământă bine și se lasă la crescut câteva minute.

Ulterior se ia aluatul și se întinde pe un blat, unde s-a presărat puțină făină. Aluatul se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire. Ulterior, se taie fâșii și se formează opturi mici. Covrigeii în formă de 8 se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. După ce s-au copt se lasă să se răcească și să se întărească, preferabil peste noapte.

Pentru zeamă, se pune apa la fiert. După ce dă în clocot, se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahărul vanilat și linguriță de scorţişoară. La final, se alătură covrigeii și zeama, iar apoi nuca.”, spune Cătălin Scărlătescu, potrivit romaniatv.

Citește și: Cătălin Scărlătescu, rețetă inedită de murături: „Așa le punea bunica mea. Ăsta e secretul”

Cătălin Scărlătescu fura mucenicii vecinilor, în copilărie

Cătălin era un fan înrăit al sfințișorilor încă din copilărie. În urmă cu ceva timp, acesta a povestit cum, împreună cu alți prieteni de-ai săi, obișnuia să fure mucenicii preparați de o vecină, care erau extrem de gustoși. 

„Aveam o vecină lângă bunica, tanti Lenuţa, care avea o bucătărie afară, în curte, ca la ţară. În fiecare an făcea câte două, trei oale de mucenici, pe care le lăsa afară, într-un dulap. În fiecare an, împreună cu fiica ei şi cu ceilalţi băieţi cu care eram prieten, mergeam la ea şi, pe furiş, îi luăm mucenicii. Erau atât de gustoşi!

Aveam şi o tehnică aparte. Mergeam cu borcane pe care le umpleam ochi şi fugeam imediat. Oalele i le lăsam întotdeauna pentru că ne gândeam că sigur mai are nevoie de ele. Mâncam mucenicii făcuţi de tanti Lenuţa direct din acele borcane. Când am mai crescut m-am gândit că biata femeie ştia că îi furăm din mucenici şi tocmai de aceea şi făcea atât de multe oale”, a povestit Chef Scărlătescu în emisiunea Chefi la cuţite.

Te-ar putea interesa și: Cătălin Scătlătescu nu a luat BAC-ul. Ce studii are, de fapt, celebrul chef bucătar



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel