Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Data publicării:
prof. dr. Irinel Popescu
Descriere foto: prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu a atras atenția asupra consumului unui medicament foarte popular printre români.

Prof. Dr. Irinel Popescu s-a referit la Paracetamol. 

Paracetamolul face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice (ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră).


Paracetamolul este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări (dureri de cap, dureri în gât, dureri de dinţi, dureri asociate răcelii şi gripei, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor sau în caz de menstruaţie dureroasă) şi tratamentul simptomatic al febrei.

 

„Au fost cazuri de insuficiență hepatică acută în care a trebuit făcut un transplant de urgență pentru un ficat complet distrus. Paracetamolul a fost de vină și a dat această boală. Atât cât poate fi evitat, recomandarea este să fie evitat. Orice medicament trece prin ficat. Acolo există un întreg sistem enzimatic care gestionează mecanismul medicamentelor. Recomandarea este să citiți prospectul cu mare atenție, mai ales când este vorba de medicamente care se dau fără rețetă. Toxicitatea hepatică este posibilă în toate din aceste cazuri”, a zis prof. dr. Irinel Popescu.

 

„În mod specific, paracetamolul este cel care dă insuficiență hepatică acută. Paracetamolul are ceva care predispune la așa ceva. Mecanismul nu este complet elucidat”, a mai zis specialistul.

 

„Am luat de multe ori Paracetamol fără efecte negative. În America am participat la un transplant în acest sens. Paracetamolul fusese luat în scop suicidal, în doze mari. Și atunci efectele toxice sunt maxime. Cam întotdeauna când s-a ajuns la insuficiență hepatică acută s-a depășit o anumită doză”, a mai spus prof. dr. Irinel Popescu la podcastul Dr. Mihail.

Administrarea oricărui medicament în exces poate duce la consecințe severe

 

Dacă suspectați supradozajul, anunțați de urgență medicul. Simptomele în cazul supradozajului cu paracetamol sunt: tulburări gastrointestinale (diaree, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, crampe sau dureri abdominale), transpirații intense. Dozele mai mari de 10 g la adulți și 150 mg/kg corp la copii pot provoca afectarea gravă, ireversibilă a ficatului. Simptomatologia apare după 24 - 48 ore de la ingestia medicamentului, devenind mai gravă după 2 – 7 zile, odată cu instalarea insuficienței hepatice.

 

VEZI ȘI: Cea mai mare minciună legată de știrea că prințesa Kate are cancer. Atenție la vaccinul pe care a ales să-l facă între Pfizer, Moderna și AstraZeneca!:

https://www.spectacola.ro/cea-mai-mare-minciuna-legata-de-stirea-ca-printesa-kate-are-cancer-atentie-la-vaccinul-pe-care-a-ales-sa-l-faca-intre-pfizer-moderna-si-astrazeneca_38006.html

 

VEZI ȘI: Prof. Dr. Irinel Popescu: Cine are așa ceva, în mod cert, va dezvolta un cancer. Declarația a fost făcută după ce s-a aflat că prințesa Kate are cancer:

https://www.spectacola.ro/prof-dr-irinel-popescu-cine-are-asa-ceva-in-mod-cert-va-dezvolta-un-cancer-declaratia-a-fost-facuta-de-ce-s-a-aflat-ca-printesa-kate-are-cancer_37859.html

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel