Prăjitură sau suc de fructe? Mihaela Bilic a dezvăluit care este desertul mai sănătos: O să avem impresia că mare lucru nu am mâncat

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Mihaela Bilic a dezvăluit care desert este mai bun pentru sănătate.

Duă masă, cei mai mulți dintre noi ne dorim și ”ceva bun”, care de obicei este ”ceva dulce”, însă pentru a vedea dacă alegerea pe care o facem este cea mai potrivită, este important să știm care sunt deosebirile dintre, de exemplu, o prăjitură și un pahar de suc de fructe.

”Fructele se mestecă, nu se beau cu paiul. Nu transformați fructele în suc pentru că le schimbați rolul în nutriția noastră. Fructul este desertul perfect, echilibrat, făcut de natură în așa fel încât zahărul să se absoarbă lent, însă în momentul în care scoatem doar zeama dintr-un fruct, aici în pahar avem apă cu fructoză, și nu este dintr-o singură portocală, ci din cel puțin 3-4 portocale.

Cum se comportă sucul în corpul nostru? Precum zahărul. Apa cu fructoză se duce rapid în ficat, iar ficatul nu știe să facă din suc decât alcool, iar alcoolul face grăsime pe burtă. Acesta este motivul pentru care copiii sub trei ani au ficat steatozic, ficat infiltrat cu grăsime și obezitate abdominală, exact cum au băutorii de bere. Pentru că fresh-ul, dragile mele mămici, se transformă în alcool. Așa că haideți să îi învățăm să mestece fructele. 120 de calorii care vin din apă cu fructoză îngrașă mai tare decât caloriile în sine”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic, la Pro TV.

Sucul de fructe, pericol pentru siluetă

”Când bem un pahar de suc, mai este o problemă. Corpul nostru, tot ce este lichid, crede că este apă și nu contorizează caloriile. Dacă noi am băut un pahar de suc nu o să ne simțim hrăniți, nu o să ne simțim sătui. Apa cu fructoză se transformă în grăsime, iar noi o să avem impresia că mare lucru nu am mâncat.

Dintre sucul de fructe și prăjitură, mai bine prăjitură, pentru că pe aceasta o vedem, știm că este un desert, o mestecăm, ne bucurăm de ea și o savurăm, în schimb pe suc îl dăm pe gât, ca pe apă”, a concluzionat Mihaela Bilic.

Zahărul, efecte asupra stării de spirit

Un efect grav pe care îl are zahărul este impactul său asupra stării de spirit, chiar dacă pe moment consumul de zahăr poate să anunțe o aparentă stare de bine. Astfel de efecte pot include:

Procesarea emoțională compromisă. La tinerii sănătoși, capacitatea de a procesa emoțiile este compromisă în cazul unei glicemii ridicate, potrivit unui studiu de imagistică cerebrală.

Anxietate crescută. Un alt studiu publicat în Diabetes Care a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 au raportat o tristețe și o anxietate crescute în timpul hiperglicemiei acute (glicemie ridicată).

Risc mai mare de depresie. Unul dintre cele mai mari studii care au legat zahărul de depresie - o analiză a consumului alimentar și a stării de spirit a 23.245 de persoane înscrise în studiul Whitehall II - a constatat că ratele mai mari de consum de zahăr au fost asociate cu o incidență mai mare a depresiei, notează VeryWellMind.

Citește continuarea pe dcmedical.roGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel